Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen svagt ner – Getinge och Swedbank steg

Stockholmsbörsen pendlade kring nollstrecket under torsdagen. Vid stängning var utvecklingen:
• OMXSPI: –0,2 %
• OMXS30: –0,1 %
Skanska meddelade under morgonen att rörelsemarginalen i byggverksamheten ska vara högre än 3,5 procent, men att man med största sannolikhet inte kommer nå det målet varken i år eller nästa år. Aktien backade drygt två procent och gick sämst av storbolagen tillsammans med SCA – som backar framförallt på grund av att man avskiljer 1,75 kronor per aktie i utdelning.

I toppen av storbolagsindexet återfanns SEB och Getinge med uppgångar på nästan 1 procent.

Andra vinnare var Swedbank som steg 0,7 procent med stöd av en köprekommendation från ABG inför fredagens penningtvättsutredning.

Under gårdagen kom besked om att Telia kan vara på väg upp på statens säljlista efter att Sverigedemokraterna svängt i frågan och därmed gett före detta Allianspartierna stöd i saken. Aktien föll först drygt 1 procent men vände sedan till plus.

I USA hade Federal Reserves beslut att lämna styrräntan oförändrad en positiv effekt på börserna till en början. Mot slutet av handelsdagen vände dock Wall Street ner och stängde blandat. I Asien gick börserna i motsatt riktning under torsdagsmorgonen och stängde mestadels på plus.

New York-börserna i går
S&P 500: –0,3 %
Nasdaq: +0,1 %
Dow Jones: –0,6 %

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

Angela Merkel/Polis vid platsen för skjutningen. TT
Skjutningarna i Hanau

Merkel fördömer skjutning: ”Rasism är ett gift”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer gårdagskvällens skjutning i Hanau, där minst nio personer dödades, enligt AFP.

– Rasism är ett gift, hat är ett gift och det här giftet finns i vårt samhälle och har redan hunnit orsaka alltför många brott, säger hon.

Enligt uppgifter till tidningen Bild lämnade den misstänkte gärningsmannen efter sig en video och ett brev där han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden. Skjutningen utreds som terrordåd.

1 min
Tobias Rathjen pekas ut som misstänkt för dåden i Hanau. Youtube och TT
undefined

Uppgifter: Tobias Rathjen misstänks för terrordåden

Tobias Rathjen, 43, sköt ihjäl minst nio personer vid två vattenpipekaféer i tyska Hanau på onsdagskvällen, enligt uppgifter till Bild. Flera av offren ska ha varit ungdomar.

Tidningen, som citerar en video och ett brev som den misstänkte gärningsmannen lämnat efter sig, skriver att han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden, som utreds som terrordåd.

Rathjen hittades själv död i sin lägenhet efter en polisjakt. Där hittades också hans mamma död, säger Hessens inrikesminister Peter Beuth till Reuters.

5 tim
Polisens tekniker i Hanau. KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utreder främlingsfientligt motiv – ska ha erkänt i brev

Mannen som misstänkts för masskjutningen i Hanau i Tyskland lämnade efter sig ett brev och en video där han erkänner dådet, uppger källor för Bild.

Tidningen, som citerar vad de uppger vara gärningsmannens brev, skriver att han hade högerradikala motiv. På torsdagsmorgonen bekräftade myndigheter att man utreder ett främlingsfientligt motiv och att fallet lämnats över till federala terroråklagare.

Sent på onsdagskvällen utbröt skottlossningar mot två vattenpipekaféer i stadens centrum respektive stadsdelen Kesselstadt. Elva personer har dött, inklusive gärningsmannen.

Idag 07:02
Läs mer om Skjutningarna i Hanau

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund