Regeringen i Jönköping i dag. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

SVT: Miljöpartiet redo att slopa straffrabatt för unga

Miljöpartiet är berett att släppa sitt motstånd mot att straffrabatten för unga brottslingar slopas, erfar SVT Nyheter. I så fall skulle regeringen vara enig i frågan eftersom Socialdemokraterna velat lägga fram ett sådant förslag sedan åtminstone i somras.

MP-språkröret Isabella Lövin tycks dementera uppgifterna på Twitter.

”Har ingen aning om vilka källor @svtnyheter ’erfar’ detta ifrån, absolut inte från mig. Varje år i fängelse för en ung person kan skapa en djupare kriminell identitet. Vi måste bekämpa gängkriminalitet på riktigt, inte med överbudspolitik”, skriver hon.

Toppnyheter

Illustrationsbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Resejätten Thomas Cooks konkurs

Thomas Cook i konkurs – hundratusentals resenärer kan strandas: ”Djup ånger”

Den brittiska resejätten Thomas Cook försätts i konkurs, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Alla Ving-flygningar från Norden ställs in. Konkursen gör att hundratusentals resenärer riskerar att bli strandade runt om i världen, skriver Reuters.

Ving-ägaren har totalt 22 000 anställda globalt och 3 000 hotell är knutna till företaget.

Vd:n Peter Fankhauser säger att han och styrelsen har ”djup ånger” över att de inte lyckats rädda bolaget.

– Jag vill be om ursäkt till våra flera miljoner kunder och tusentals anställda, leverantörer och samarbetspartner som har stöttat oss i många år, säger han i pressmeddelandet.

Reseexperten Lottie Knutson säger till Expressen att det är ”den största konkursen som har hänt i svensk resehistoria”.

1 tim
Landvetter/arkivbild.  BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska resenärer drabbas: ”Är väldigt dåligt skött”

Två av dem som drabbas av att resejätten Thomas Cook försätts i konkurs är göteborgarna Bengt och Birgitta Ellison, skriver Aftonbladet. På väg ut till Landvetter nåddes de av beskedet om att deras resa till Cypern med Ving ställs in.

– Det är klart att det är tråkigt, säger Bengt Ellison.

Han tycker att Ving borde ha informerat resenärer redan i går om vad som skulle kunna hända om företaget gick i konkurs.

– Detta är väldigt dåligt skött, tycker han.

Tusentals resenärer drabbas av att alla Ving-flygningar från Norden ställs in.

11 min
Arkivbild från Arlanda.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ving ställer in alla sina flygningar från Norden

Ving kommer att ställa in samtliga sina flygningar från Norden tills vidare sedan ägaren Thomas Cook försatts i konkurs, skriver researrangören i ett pressmeddelande.

Redan under måndagen kommer Ving-flygningar att ställas in. Det berör drygt 1 700 svenskar och totalt 3 146 i Norden.

– In i det sista har vi försökt säkra våra resenärers flygresor, men har snabbt insett att detta inte är möjligt, säger Magnus Wikner, koncernchef för Vinggruppen i Norden.

Vings kunder skyddas av resegarantin, skriver TT.

2 tim
Läs mer om Resejätten Thomas Cooks konkurs
Boris Johnson.  Stefan Rousseau / TT NYHETSBYRÅN
Drönardåden i Saudiarabien

Boris Johnson anklagar Iran – utesluter inte en insats

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson utesluter inte en militär insats efter drönardåden mot oljeanläggningar i Saudiarabien förra helgen, rapporterar Sky News.

Storbritannien har formellt identifierat Iran som ansvarigt för drönarattackerna, vilket ökar sannolikheten för att landet ansluter till de militära insatserna i Mellanöstern.

Boris Johnson säger att han vill minska spänningarna i regionen, men vill inte utesluta en brittisk roll i ett militärt samarbete om landet får frågan.

17 min
Mike Pompeo. Mandel Ngan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pompeo: USA vill undvika att dras in i krig med Iran

USA skickar ett amerikanskt krigsfartyg till Persiska viken och fler soldater till Saudiarabien, men utrikesminister Mike Pompeo säger att man vill undvika krig med Iran, rapporterar Reuters. Trupperna ska fungera ”avskräckande” – skulle detta dock inte fungera på Iran är Pompeo säker på att Trump kommer att agera.

– Det förstår nog också de iranska ledarna, säger han.

I veckan införde Donald Trump ytterligare sanktioner mot Iran. Han har även meddelat att USA vill invänta Saudiarabiens beslut på hur man tänker agera.

Igår 19:21
Skiss över attackerna i Saudiarabien/huthirebell. TT
undefined

Huthirebellernas varning: Ny attack från Iran på gång

Huthirebellerna i Jemen har utfärdat en varning via utländska diplomater för att Iran förbereder en ny attack efter drönardåden mot oljeanläggningar i Saudiarabien förra helgen, uppger källor för Wall Street Journal.

Enligt källorna ska rebellerna ha slagit larm efter att gruppen pressats av Iran att ha en roll i planerna.

Tidningen skriver att det är oklart hur allvarligt hotet ska bedömas – huthirebellernas påståenden möts ofta med skepsis från västerländskt håll. Både Saudiarabien och USA ska dock ha nåtts av informationen och den saudiska säkerheten uppges ha skruvats upp som ett svar. Farhågorna rör särskilt en ny attack mot oljeindustrin eller ett angrepp mot civila flygplatser, däribland den i Riyad.

Huthirebellerna påstod sig ha utfört förra helgens dåd, men bedömare har dömt ut sanningshalten eftersom gruppen saknar kapacitet för en så sofistikerad attack. I stället har USA och Saudiarabien pekat ut Iran och hävdat att huthirebellerna försökt dölja spåren till Teheran.

Igår 11:39
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien
Trumps USA Visselblåsarlarmet
Donald Trump och Joe Biden. TT
Trumps USA Visselblåsarlarmet

Trump medger att han talat om Biden – pressen ökar

USA:s president Donald Trump medgav i natt att han diskuterat den demokratiska presidentaspiranten Joe Biden under sitt telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli. Ett häpnadsväckande medgivande om att han försökt sätta press på en utländsk regering i ett försök att skada en politisk rival, skriver New York Times.

Trump själv beskriver samtalet som ”perfekt”.

– Vi vill inte att våra människor, som vicepresident Biden och hans son, bidrar till korruptionen som finns i Ukraina, sa Trump till reportrar.

Vissa demokrater höjer nu rösterna för att starta en riksrättsprocess mot Trump, skriver Washington Post. I samtalet ska Trump ha uppmanat landet att utreda korruptionsrykten kring Joe Bidens son i utbyte mot fortsatt militär hjälp.

1 tim
 Adam Schiff/Donald Trump. TT
undefined

”Riksrätt det enda rätta om uppgifterna är sanna”

Skulle en utredning komma fram till att Donald Trump pressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att korruptionsutreda Joe Bidens son är enda alternativet att USA:s president ställs inför riksrätt. Det menar demokratiske kongressledamoten Adam Schiff, som också är ordförande för representanthusets underrättelseutskott, enligt Reuters.

– Om presidenten undanhåller militärt stöd samtidigt som han försöker hunsa en utländsk ledare att göra något olagligt, för att gräva fram skit på sin politiska motståndare, då är riksrätt kanske det enda som kan väga upp mot den sortens ondska, säger han.

Igår 16:20
Donald Trump. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump slår tillbaka: Biden är den som är korrupt

USA:s president Donald Trump riktar en känga tillbaka till presidentkandidaten Joe Biden, som krävt att Trumps omtalade telefonsamtal med Ukrainas president ska utredas, rapporterar The Guardian.

– Jag försöker inte skada Biden, men han har gjort en mycket oärlig sak, säger han.

Presidenten syftar på påståenden om att Joe Biden år 2016, då vicepresident, ska ha pressat Ukraina att avskeda en åklagare som utredde det gasbolag som sonen Hunter Biden satt i styrelsen för. I maj lades utredningen ner.

Igår 14:50
Läs mer om Trumps USA
Justin Trudeau i Hamilton i natt. Ryan Remiorz / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Kanada

Skattesänkarlöfte räckte inte för att slippa frågorna

Justin Trudeau återgick i natt till kampanjande efter några stormiga dagar till följd av de läckta bilderna på en ung Trudeau som målat ansiktet mörkt. Och den kanadensiska premiärministern lovade då att sänka skatterna om han blir omvald den 21 oktober, skriver AFP.

Ingen skatt på de första 110 000 kronorna och lägre telefonkostnader ska ge kanadensare över 10 000 kronor mer i plånboken varje år, lovade Trudeau. Men löftena till trots handlade frågorna om de senaste dagarnas skandal på den efterföljande pressträffen.

– Som land måste vi fortsätta att arbeta för mångfald, arbeta för att bekämpa rasism och intolerans, sa Trudeau på pressträffen.

– Som individ måste jag fortsätta att ha extremt viktiga samtal om val i mitt förflutna och hur jag återigen förtjänar förtroendet från de kanadensare jag har sårat.

2 tim
Justin Trudeau. Sean Kilpatrick / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trudeaus parti backar efter ’blackface’-bilderna

Justin Trudeaus liberala parti backar i opinionsmätningarna efter den senaste veckans avslöjanden om att Kanadas premiärminister vid minst tre tillfällen i sitt förflutna sminkat ansiktet mörkt, rapporterar Reuters.

Innan bilderna avslöjades låg Trudeau en bra bit före Andrew Scheer och hans konservativa parti – men en ny opinionsundersökning visar att de konservativa skulle få 36,8 procent av rösterna och liberala partiet 32 procent om det var val i dag.

Trudeau har upprepade gånger bett om ursäkt för bilderna.

Igår 15:53
Bilderna visar de tre kända incidenterna. Global News, Time Magazine, Glob and Mail
undefined

”Trudeaus ’blackface’-skandal lär dela Kanada”

Tajmingen kunde inte ha varit värre för Kanadas premiärminister Justin Trudeaus ”blackface”-skandal, skriver analytikern Michael Bociurkiw i en artikel på CNN.

Fotot som Time Magazine publicerade tidigare under torsdagen är förödande för den nuvarande premiärministerns kampanj inför valet den 21 oktober. Bociurkiw skriver att incidenterna, vilket hittills är tre kända, troligen kommer användas av motståndare för att framställa Trudeau som en person som inte verkar så progressiv som han säger sig vara.

Hans kampanj kommer även att behöva gå in i ett ”krisläge” där han kommer att behöva be om ursäkt många fler gånger, skriver Bociurkiw.

Politicos skribent Alexander Panetta tar upp att Kanada har ställts inför sådana här incidenter förut, men då har det inte involverat en sådan känd person – och inte fått lika stor uppmärksamhet.

Han tror att incidenterna kommer att dela landet och skapa en ”bitter oenighet” om i vilken utsträckning det är en ”kanadensisk kontrovers” att måla ansiktet mörkt.

Panetta skriver vidare att argumenten för och emot kommer att vara avgörande för om Trudeau får fortsatt förtroende som premiärminister.

19 sep
Läs mer om Valet i Kanada