Greta Thunberg. TT/skärmbild
Klimatförändringarna

Thunberg till Time: ”Nu talar jag till hela världen”

Klimataktivisten Greta Thunberg utsågs tidigare i år till en av de mest inflytelserika personerna av Time Magazine. Nu är hon återigen med på tidningens omslag under rubriken: ”Nästa generations ledare”.

Hon berättar om resan från beslutet att inte gå till skolan och i stället strejka till att hon i dag har en gigantisk skara följare och fans världen över.

– Förut talade jag aldrig när jag var på lektionerna eller med mina klasskamrater. Nu talar jag till hela världen, säger Thunberg.

Toppnyheter

EU-valet Svenska valrörelsen
Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson och Jan Björklund. TT
EU-valet Svenska valrörelsen

Just nu: ”EU är ett enormt framgångsrikt samarbete”

Just nu ryker Jan Björklund (L), Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD) ihop i TV4:s slutdebatt inför EU-valet. Partiledarna är oense om hur mycket makt EU ska ha över medlemsländerna.

Ebba Busch Thor tycker att EU ska ha mindre makt över Sverige. Åkesson placerade sin partilogga mellan ”väldigt lite” och ”inget alls” på tavlan.

– Lyckas vi med det här kan vi vara kvar i EU, säger Åkesson.

Men Jan Björklund tycker att EU ska ha mer makt över Sverige.

– Det har varit ett enormt framgångsrikt samarbete. Det har skapat fred, demokrati och den högsta levnadsstandarden folk har upplevt, säger Björklund.

Följ debatten genom länkarna nedan.

14 min
Jimmie Åkesson (SD). Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

Åkesson: ”Alla länder i Europa vill inte ha Sveriges havererade flyktingpolitik”

Migrationsfrågan inledde TV4:s slutdebatt mellan Jan Björklund (L), Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD).

– Vi kommer fortsatt behöva ha otroligt bra koll på vår yttre gräns. Det är en förutsättning för att mottagandet och asylmottagandet ska fungera, säger Busch Thor.

Men Jimmie Åkesson ser inget behov av att göra frågan till en EU-fråga. Han menar att länder i Europa kollar på Sverige som ett skräckexempel.

– Alla länder i Europa vill inte ha Sveriges havererade flyktingpolitik, säger han, och menar att nationella politiker och inte ”byråkrater i Bryssel” ska bestämma över frågan.

Jan Björklund tog replik på kommentaren.

– Det är folkvalda personer, vadå byråkrater i Bryssel? Ni vill ju inte ens vara med i EU, det är det här det handlar om, svarar Björklund, och säger att asylrätten är en väldigt viktig fråga som infördes i samband med andra världskriget.

De tre partiledarna har olika inställning till EU-samarbetet. Björklund vill se mer samarbete, Busch Thor vill ”göra EU lagom igen” och Åkesson vill att EU ska ha mindre inflytande.

Följ debatten genom länkarna nedan.

1 tim
Charlie Weimers (SD) och Heléne Fritzon (S). TT
EU-valet Svenska valrörelsen

Fritzon om SD: Menar att det är ren högerextremism

Sverigedemokraternas politik är ren högerextremism. Det sa Socialdemokraternas toppnamn Heléne Fritzon under SR:s slutdebatt inför EU-valet.

– Det menar jag. Alltså Sverigedemokraternas värderingar där man ..., sa Fritzon, innan hon blev avbruten med en fråga om partiet verkligen är högerextremt.

– Det är en ren högerextremism, svarade hon då.

Sverigedemokraternas Charlie Weimer, som ersatte Peter Lundgren under debatten, slog tillbaka mot Socialdemokraterna.

– Det är en ren desperation från ett parti som skanderar ”krossa sionismen” på Malmös gator, svarade Weimers, och hänvisade till SSU Skånes uppmärksammade första maj-demonstration.

– Så städa du rent framför egen dörr, Heléne Fritzon, innan du börjar kasta okvädningsord mot oss, fortsatte han.

2 tim
Läs mer om EU-valet
Trumps USA Rysslandsutredningen
Trump i Rose garden i dag. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trump sätter hårt mot hårt – kräver utredningsstopp

Det blir inga politiska samtal mellan Demokraterna i kongressen och Vita huset förrän Demokraterna upphör med sina utredningar i kölvattnet av Muellerutredningen. Det var Donald Trumps budskap i dag.

Trump ställde med kort varsel in ett möte med Nancy Pelosi och Chuck Schumer i Vita huset och kallade till pressträff. Detta efter att Pelosi sagt att Trump försöker ägna sig åt ”mörkläggning”.

– Jag sysslar inte med mörkläggning, sa Trump och tillade att de politiska samtalen inte kan ske förrän Demokraterna ”upphör med de här falska utredningarna”.

13 min
Nancy Pelosi. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Rysslandsutredningen

Pelosi: Trump försöker sopa spåren under mattan

USA:s president Donald Trump försöker sopa igen spåren efter sig. Det säger representanthusets talman Nancy Pelosi till amerikanska medier.

Pelosi är pressad från partikamrater inom Demokraterna som tycker att det är dags att inleda ett riksrättsförfarande mot Trump. Den utlösande faktorn var när den tidigare Vita huset-juristen Don McGahn stoppades från att vittna i representanthusets utskott om uppgifterna om att Trump försökt hindra rättvisans gång.

– Ingen står över lagen, inte ens USA:s president, säger Pelosi.

2 tim
Pelosi och Trump. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA Rysslandsutredningen

Demokrater pressar Pelosi: Ställ Trump inför riksrätt

Allt fler inom Demokraterna kräver att representanthusets talman Nancy Pelosi inleder ett riksrättsförfarande mot president Donald Trump, uppger källor för Washington Post.

Under måndagen ska flera demokrater i kongressen haft ett möte bakom stängda dörrar där man försökte övertyga Pelosi att sätta igång processen, något hon länge varit skeptisk till.

Demokraternas ilska späddes på ytterligare efter gårdagens nyhet att Vita huset stoppar den tidigare juristen Don McGahn från att vittna i kongressen om Muellerutredningen.

Igår 14:23
Läs mer om Trumps USA
Jimmie Åkesson och Kristina Winberg. TT
Anklagelserna mot Lundgren

Åkesson: Osannolikt att en random spanjor spridit film

Kristina Winberg försöker smutskasta Sverigedemokraterna. Det säger partiledaren Jimmie Åkesson till Aftonbladet, och anklagar EU-parlamentarikern för att ha spridit en inspelning där en SD-kvinna pratat om hur hon utsatts för ett sexuellt ofredande av SD-toppen Peter Lundgren.

– Hon hävdar att hennes telefon blev stulen i Spanien för ett år sedan, sedan ska någon random spanjor ha hittat den och sedan har inspelningen på något sätt hamnat hos Expressen. Det är naturligtvis helt osannolikt, säger han till tidningen.

Tidigare i dag inleddes en förundersökning gällande sexuellt ofredande mot Peter Lundgren.

38 min
Peter Lundgren. Dominique HOMMEL
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Lundgren ändrar sig – ska delta i Aftonbladets debatt

Sverigedemokraternas toppnamn Peter Lundgren ändrar sig och kommer att delta i Aftonbladets slutdebatt i kväll. Det meddelar partiet, skriver Aftonbladet.

– Det är väldigt kul att Lundgren kan medverka efter den senaste tidens turbulens, säger Fredrik Krohnman, exekutiv producent för debatten, till tidningen.

Efter turbulensen kring Lundgren ställde han i går in ett flertal debatter i EU-valrörelsens slutspurt. Partiet har tidigare meddelat att SD-toppen skulle återgå till sitt kampanjschema först på torsdagen.

Debatten börjar klockan 20.00 i kväll.

2 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Lundgren

Förundersökning inleds mot SD:s Peter Lundgren

Åklagare har beslutat att inleda en förundersökning mot Peter Lundgren (SD) om sexuellt ofredande, enligt ett pressmeddelande.

I går polisanmäldes Lundgren, som är SD:s toppnamn till EU-parlamentet, av en privatperson. Det efter att han erkänt att han tagit en partikollega på brösten, något som de båda tonat ner i ett videoklipp som SD publicerat.

Partiet har ännu inte kommenterat förundersökningen. Tidigare i dag sa däremot partiledaren Jimmie Åkesson att ”det är bra att det inte är media eller Peters politiska motståndare som ska utreda det här”, rapporterar P4 Jönköping.

Idag 10:21
Läs mer om Anklagelserna mot Lundgren
Rikard Grönborg och Marie Lehmann. Bildbyrån
Ishockey-VM 2019

Grönborg ber om ursäkt för bråket med Lehmann

Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg ber om ursäkt efter den uppmärksammade intervjun i SVT i går kväll.

Grönborg säger till SVT att han blev irriterad över att programledaren Marie Lehmann ställde samma fråga flera gånger.

– Det var ingen bra intervju överhuvudtaget. Jag har stor skuld i det.

När Sportbladet frågar Grönborg om han ber om ursäkt svarar han:

– Jag tycker att jag hade kunnat hantera det bättre, ja.

2 tim
Oliver Ekman-Larsson. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Oliver Ekman-Larsson: Nu är det vinna eller försvinna

Tre Kronor kollapsade brutalt mot Ryssland men Oliver Ekman-Larsson säger sig vara övertygad om att Sverige kommer igen i ishockey-VM.

– Nu är det vinna eller försvinna. Det kommer att vara roligt att spela, säger han till TT.

På torsdag spelar Tre Kronor kvartsfinal mot Finland och Ekman-Larsson hoppas att Sverige ska spela som under första perioden mot Ryssland.

– Vi höll dem på utsidan och då skapade de inte jättemånga farliga chanser. Det är väl framför allt så vi vill fortsätta spela och att försöka spela så i tre perioder.

Idag 05:34
Bildbyrån
Ishockey-VM 2019

Rejält irriterad Grönborg röt till mot SVT-studion

Det blev dålig stämning när Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg intervjuades i SVT:s studio efter förlusten mot Ryssland.

Grönborg blev irriterad på programledaren Marie Lehmanns frågor och menade att han inte fick möjlighet att svara. När intervjun rundades av ville Grönborg inte svara och en isande tystnad spreds i studion.

– Hon ställde en fråga och så började hon prata i munnen på mig. Det var det enda hon gjorde, säger Grönborg till Sportbladet efter intervjun.

Lehmann säger till Expressen att hon ställde relevanta frågor och att hon inte ser något konstigt med det.

Igår 21:39
Läs mer om Ishockey-VM 2019
Brexit Storbritanniens framtid
TOBY MELVILLE / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Just nu: Viskas om att May kan tvingas avgå i kväll

Det stormar rejält kring Theresa May. Enligt Sky News kommer flera tunga ledamöter i Torypartiet träffas under kvällen för att diskutera en möjlig ändring av partiets regler, i syfte att kunna tvinga henne att avgå.

Kanalens politiska reporter Beth Rigby skriver på Twitter att en källa från ”lojalt” håll i regeringen uppger att May är på väg bort och att hon kan lämna redan i kväll.

Guardians Heather Stewart skriver samtidigt att det inte kommer att komma något uttalande från Downing Street i kväll.

May meddelade i slutet av mars att hon kommer att kliva åt sidan när hennes brexitavtal finns på plats och har godkänts av parlamentet.

Under tisdagen meddelade May att en reviderad version av utträdesavtalet kommer att läggas fram för en fjärde omröstning, möjligen i början av juni.

1 tim
TOLGA AKMEN / AFP
Brexit Storbritanniens framtid

Källor: Missnöjet med May har nått en ”brytpunkt”

Den brittiska regeringen håller på att slitas i stycken och Theresa May kan vara på väg att tvingas bort från sin post. Källor uppger för flera brittiska journalister att missnöjet nått en ”brytpunkt” samt att Torypartiet kan vara på väg att agera.

”May hade önskat att hon fick till juni för att få ett nytt försök att ta sitt avtal i mål. Men det ser ut som att hennes parti och hennes regering inte kommer att låta henne”, skriver Sky News Beth Rigby på Twitter.

ITV:s Paul Brand skriver att obekräftade rykten gör gällande att kabinettet på något sätt kan agera mot May redan i dag. Han skriver att partiets 1922-kommitté, bestående av brexitörer, kommer att träffas under eftermiddagen med avsikten att byta ut May. Men för att gör det krävs en regeländring för att kunna hålla ett nytt misstroendevotum.

Sky News politiska kommentator Jon Craig beskriver det som ett myteri på två fronter – dels från 1922-kommittén och dels inifrån den egna regeringen. Han liknar utvecklingen med upprinnelsen till Margaret Thatchers uttåg 1990.

2 tim
Läs mer om Brexit
EU-valet Europeiska abortdebatten
David Lega (KD). Arkivbild. Per Groth/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europeiska abortdebatten

Lega: Jag hade inte röstat såsom Adakutsson gjort

KD:s andranamn till EU-parlamentet, David Lega, tar avstånd från partikollegan Lars Adakutssons linje om abort. Det säger han till GP.

– Jag beklagar att Lars inte röstade i enlighet med den svenska abortlagstiftningen och det som är partilinjen, för det är egentligen samma sak och har varit det i decennier nu, säger han till tidningen.

DN:s granskning, som visade att Adaktusson röstat emot i frågor om aborträtten oftare än andra svenska politiker, har rört upp känslor.

Lega, som också är kommunalråd i Göteborg, säger att han skulle ha röstat annorlunda och tycker att partiet varit konsekvent i var man står i frågan.

1 tim
Ebba Busch Thor Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europeiska abortdebatten

”De andra är stressade av att det går bra för KD”

Ebba Busch Thor slår ifrån sig efter kraven på att markera mot KD-politikern och andre vice partiordföranden Lars Adaktusson. En granskning av DN visade att Adaktusson röstat emot i frågor om aborträtten oftare än andra svenska politiker i EU-parlamentet.

– Det är uppenbart att vi har politiska meningsmotståndare som är stressade över att det går bra för KD och vill vilseledda om var vi står i abortfrågan, säger Busch Thor till SVT.

Enligt Busch Thor är Adaktusson inte abortmotståndare. I stället följer han partiets linje om att socialpolitiska frågor inte ska behandlas på EU-nivå, säger hon. Samtidigt medger partiledaren att Adaktusson ”gjort fel” i vissa omröstningar. Hon menar att han vid en del omröstningar skulle ha lagt ner sin röst i stället för att rösta emot.

DN:s granskning har väckt starka reaktioner från såväl borgerliga partier som de rödgröna.

6 tim
TT
EU-valet Europeiska abortdebatten

Trycket växer på KD att markera mot Adaktusson

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) kräver att partiledaren Ebba Busch Thor (KD) markerar mot Brysselkollegan Lars Adaktusson (KD). Det efter att DN i en granskning visat att Adaktusson röstat emot i frågor som rör aborträtten vid 22 av 28 gånger mellan 2014–2019.

”De här mörka, benhårda konservativa krafterna måste hållas stången”, skriver Federley till TT och kräver att Busch Thor tydliggör om hon står bakom Adaktussons agerande.

Liberalernas partiledare Jan Björklund kräver att Busch Thor tar avstånd.

– Det är som att kastas hundra år tillbaka i jämställdheten, säger han till DN.

Busch Thor kommenterade i går att KD står bakom den svenska aborträtten och att den som påstår något annat far med osanning.

Idag 08:28
Läs mer om EU-valet
Frön från asp. Pontus Ahlkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Flera unga gripna efter ”luddbränder” i Stockholm

Ett flertal unga människor i Stockholmsområdet har gripits, misstänkta för att ha anlagt ”aspluddsbränder” och sedan lagt ut det på sociala medier, rapporterar SVT Stockholm.

– Flera av dem är under 15 år och det har helt enkelt handlat om ungdomligt oförstånd, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i lokalpolisområde Järfälla, till kanalen.

Flera av fallen rubriceras som allmänfarlig vårdslöshet.

Enligt SVT manar räddningstjänsten allmänheten att vara försiktig med öppna lågor utomhus då ”aspluddet” är väldigt lättantändligt.

1 tim
Luddiga frön från asp täcker marken. TT.
Vårvädret

Varning för ludd efter 100-tals bränder på ett dygn

Över 200 larm om markbränder kom in till räddningstjänsten i Stockholm under tisdagen – flertalet av dem involverade de aspfrön som lagt sig som ett vitt täcke på många håll i landet, enligt Aftonbladet. Nu varnar räddningstjänsten för att luddet är extremt brandfarligt och att minsta gnista eller fimp kan få fröna att antända.

Anders Edstam vid Södertörns brandförsvarsförbund säger till tidningen att luddet skapar ”en extrem situation då det kan flyga iväg och ge fruktansvärda konsekvenser”.

Den rikliga aspblomningen i år beror sannolikt på förra årets rekordvärme.

4 tim
Aspfrön på marken.  TT
Vårvädret

Aspfrön ger ’snö’ i maj: ”Kalla det Guds navelludd”

I luften och på marken syns det vita snöliknande luddet. Det är aspfrön i rekordmängder som virvlar runt i luften, skriver Aftonbladet.

– De är jättesmå och har vitt ludd på sig för att kunna spridas med vinden. När det blir så här mycket ludd så kan man väl kalla det för Guds navelludd, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet till tidningen.

Att det är ovanligt mycket aspblomning i år beror sannolikt på förra årets rekordvarma sommar. Träden har bland annat gynnats av de bränder som har härjat, säger Vanhoenacker.

Pia Östensson, också biolog på Naturhistoriska riksmuseet, säger till TT att pollenallergier inte behöver oroa sig för att få luddet i ansiktet. Pollen släpps under blomningen, som för aspens del var för ungefär en månad sedan.

Igår 12:06
Läs mer om Vårvädret

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund