Women's March Stockholm och Me Too Sweden arrangerar en manifestation i januari 2018. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
#metoo-uppropet

”Trots bakslag – 10-talet är jämställdhetens årtionde”

Opinion Me too, Sverigedemokraterna och Försvarsmakten är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Vestmanlands Läns Tidning (liberal)

Opinion Me too-rörelsen ritade om kartan, skriver Sofia Mirjamsdotter i VLT. Faktum är att hela 10-talet har präglats av den feministiska kampen. ”Idéer om jämställdhet och patriarkala strukturer som tidigare varit förbehållna kultursidor och intellektuella sammanhang planterades hos en större allmänhet”, skriver hon.

Södermanlands Nyheter (centerpartistisk)

Opinion Nästa år blir ett vägval för det svenska försvaret, skriver Linnea Hylén i SN. Hon skriver att det fortfarande saknas miljardbelopp till försvaret. ”Jakten på de förlorade miljarderna kommer bli ett drama i flera akter. En sak är dock säker – världen kommer inte sluta gunga under 20-talet”, skriver hon.

Greta Thunberg. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Borås Tidning (oberoende moderat)

Opinion Det som har gjort 2010-talet speciellt är de sociala mediernas genomslag. Det har också blivit en konkurrent till partipolitiken, skriver BT:s ledarsida. I stället för partipolitik som är passé har individer med en tydlig idé, som Greta Thunberg, tagit över. ”Du behöver inte engagera dig partipolitiskt för att göra skillnad.”

Folkbladet (obunden socialdemokratisk)

Opinion De relativt nyvalda ministrarna Lena Micko och Eva Nordmark är i fokus för Folkbladets Widar Andersson, som menar att S-duon är ett radarpar som kan få saker att hända. ”Jag räknar med att de har pondus och självkänsla nog att minimera inslagen av såväl symbolpolitik som av skämsig gyttjebrottning i sociala medier”, skriver han.

Jönköpings-Posten (oberoende borgerlig)

Opinion Sverigedemokraterna har vunnit allt förutom regeringsmakten under decenniet som gått. Det skriver JP:s Per-Ola Nilsson. Han menar att partiets mediestrategi har varit ”kolossalt framgångsrik” – och tycker att SD är det överlägset skickligaste partiet i Sverige när det gäller att kampanja online.

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Hotellpersonal väntar på att bli testade. TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Fyra personer bekräftat smittade på Teneriffahotell

Fyra personer har bekräftats smittade av coronaviruset på hotellet H10 Costa Adeje Palace på Teneriffa där hundratals personer sattes i karantän i går, rapporterar spanska El País. Alla smittade uppges vara från Italien och har nu isolerats.

Utöver den först konstaterat smittade, en läkare på semester, ska även hans hustru och ett par i samma resesällskap ha smittats.

Minst två svenskar bor på hotellet, har resebolaget Tui tidigare uppgett för TV4 Nyheterna.

Sammanlagt har nio coronafall konstaterats i Spanien.

2 tim
Bruce Aylward / sjuksköterskor i Wuhan delar ut mat till patienter TT
undefined

WHO-expertens varning: ”Världen är inte redo”

Bruce Aylward på Världshälsoorganisationen, WHO, hyllar Kinas snabba och effektiva insatser efter coronavirusets utbrott i landet. Under onsdagen rapporterades 52 nya dödsfall i landet – den lägsta dödssiffran på tre veckor.

Samtidigt menar Aylward, som har lett WHO:s internationella expertlag i Kina, att andra länder ”helt enkelt inte är redo” att tygla utbrottet, skriver AFP. Länder bör agera som om de skulle drabbas i morgon, anser han.

– Ni måste vara beredda att hantera detta på en större skala … och det måste göras snabbt, säger Aylward till reportrar på WHO:s huvudkontor i Geneve.

3 tim
En man i mask deltar i festligheter inför karnevalen /Jobim Galeao-flygplatsen i Rio de Janeiro TT
undefined

Viruset sprider sig till ny världsdel – nu i Brasilien

I Brasilien har en 61-årig man som nyligen återvänt från en resa till norra Italien testats positivt för cononaviruset, rapporterar lokala medier enligt BBC. Fallet är det första i Latinamerika.

Mannen kom tillbaka till Brasilien samtidigt som miljontals människor reste runt i landet i samband med den årliga karnevalen i landet. Myndigheterna befarar att tidpunkten för mannens återkomst till Brasilien ökar risken för att viruset sprider sig ytterligare.

Mannen ska nu testas igen för att säkerställa att han smittats av coronaviruset.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund