Women's March Stockholm och Me Too Sweden arrangerar en manifestation i januari 2018. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
#metoo-uppropet

”Trots bakslag – 10-talet är jämställdhetens årtionde”

Opinion Me too, Sverigedemokraterna och Försvarsmakten är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Vestmanlands Läns Tidning (liberal)

Opinion Me too-rörelsen ritade om kartan, skriver Sofia Mirjamsdotter i VLT. Faktum är att hela 10-talet har präglats av den feministiska kampen. ”Idéer om jämställdhet och patriarkala strukturer som tidigare varit förbehållna kultursidor och intellektuella sammanhang planterades hos en större allmänhet”, skriver hon.

Södermanlands Nyheter (centerpartistisk)

Opinion Nästa år blir ett vägval för det svenska försvaret, skriver Linnea Hylén i SN. Hon skriver att det fortfarande saknas miljardbelopp till försvaret. ”Jakten på de förlorade miljarderna kommer bli ett drama i flera akter. En sak är dock säker – världen kommer inte sluta gunga under 20-talet”, skriver hon.

Greta Thunberg. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Borås Tidning (oberoende moderat)

Opinion Det som har gjort 2010-talet speciellt är de sociala mediernas genomslag. Det har också blivit en konkurrent till partipolitiken, skriver BT:s ledarsida. I stället för partipolitik som är passé har individer med en tydlig idé, som Greta Thunberg, tagit över. ”Du behöver inte engagera dig partipolitiskt för att göra skillnad.”

Folkbladet (obunden socialdemokratisk)

Opinion De relativt nyvalda ministrarna Lena Micko och Eva Nordmark är i fokus för Folkbladets Widar Andersson, som menar att S-duon är ett radarpar som kan få saker att hända. ”Jag räknar med att de har pondus och självkänsla nog att minimera inslagen av såväl symbolpolitik som av skämsig gyttjebrottning i sociala medier”, skriver han.

Jönköpings-Posten (oberoende borgerlig)

Opinion Sverigedemokraterna har vunnit allt förutom regeringsmakten under decenniet som gått. Det skriver JP:s Per-Ola Nilsson. Han menar att partiets mediestrategi har varit ”kolossalt framgångsrik” – och tycker att SD är det överlägset skickligaste partiet i Sverige när det gäller att kampanja online.

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Coronaviruset Semesterresandet
Visby. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Semesterresandet

Resandet minskar något – men turistorter lockar

Resandet inom Sverige minskade med åtta procent mellan vecka 27 och vecka 28 visar data från Telia.

Nedgången kan bero på att fler hunnit ta sig till sina semestermål och gått ner i semesterlunk, skriver TT. Däremot visar siffrorna att resor till populära turistmål som Gotland och Halland har ökat under perioden.

– Det är typiska semesterdestinationer men om man tittar på hur sommaren såg ut 2019 så är det fortfarande lugnare, säger Kristofer Ågren på Telia.

2 tim
Tågresenärer på perrong. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Ett statligt bolag ska inte vara smittspridare

Opinion Att SJ fått för sig att rekommendationerna skulle vara ”mer avslappande på ett x2000 än på en uteservering” får Aftonbladets ledarskribent Lotta Ilona Häyrynen att baxna. Hon menar att ett statligt bolag borde ha bättre koll än så och inte utgöra en smittorisk.

GP:s Håkan Broström varnar på ledarsidan för en växande Swexit-opinion om inte Sverige kan hålla emot utvecklingen mot ett mer federalt EU. I sin ledare tar han upp att det stora gemensamma coronastödet som nu förhandlas har satt ”överstatlighet i blixtbelysning”.

SvD:s ledarsida riktar i stället in sig på virusets påverkan på kriminaliteten och gör en jämförelse mot vårdköerna. Skribenten Maria Rankka menar att i båda fallen fanns problemet där innan men att det förvärrats av pandemin.

5 tim
Arkivbild på ett SJ-tåg. Tor Johnsson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Näringsdepartementet ska kontakta SJ om trängseln

Näringsdepartementet har fått i uppdrag att ta kontakt med SJ för att låta tågbolaget berätta hur det tänker kring trängsel på tågen. Det säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till TT efter oro kring virusspridning på grund av många människor i vagnarna.

Före månadsskiftet kunde den som bokade biljetter på SJ vara säker på att inte hamna bredvid en okänd person. Någon sådan garanti finns inte längre när SJ nu kör med cirka 75 procents kapacitet.

SJ:s presschef Tobbe Lundell upplever inte att Folkhälsomyndigheten har några problem med upplägget.

– Vi har haft ett antal möten med dem och är alltid beredda att göra förändringar om de skulle ändra sina anvisningar, säger han.

Igår 18:54
Läs mer om Coronaviruset