Hem
Jerome Powell (Fed), Andrew Bailey (BOE), Christine Lagarde (ECB). TT

Tungviktartrion förbereder för triss i räntehöjningar

Federal Reserve. Europeiska centralbanken. Bank of England.

Veckan bjuder på räntebesked från den måhända mäktigaste makrotrion i världen. Manegen är krattad för räntehöjningar från alla tre, skriver TT.

Först ut på onsdag är Fed, där Jerome Powell och kollegor väntas leverera en höjning på 25 punkter till 4,50–4,75 procent. Om det blir verklighet innebär det att Fed har höjt räntan åtta möten på raken, enligt nyhetsbyrån.

På torsdag står ECB-chefen Christine Lagarde med största sannolikhet redo att dra till med en 50-punktershöjning för alla de tre huvudräntorna.

En 50-punktershöjning antas även BOE bränna av, också det under torsdagen.

Det bereder väg för Riksbanken, där den nytillträdde riksbankschefen Erik Thedéen antas hänga på sina kollegor på kontinenten och höja räntan med 50 punkter till 3 procent vid mötet den 9 februari.

Annons

Läs mer

Inled året med en bra investering – testa Omni Ekonomi

Är börsen långsiktigt på väg upp från botten i höstas? Inom vilka sektorer finns årets potentiella vinnare? Och hur stor avkastning vågar vi räkna med ett år som detta?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du Sveriges mest heltäckande nyhetsbevakning av börs och bolag. Lägg därtill att Sveriges främsta aktieexperter svarar på de svåra frågorna och hjälper dig att navigera marknaderna.

Nu får alla Omniläsare chansen att inleda året med en klok investering –testa Omni Ekonomi i två månader för endast 49 kronor (spara 269 kronor).

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons