Hem
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppgift: Internt bråk i SD om V-stöd i Natofrågan

Enligt Expressen rasar ett internt bråk inom Sverigedemokraterna angående Natofrågan. Tidningen skriver att flera ledande SD-politiker inte tycker att man ska gå på Vänsterpartiets linje och förskjuta beslutet om ett värdlandsavtal med försvarsalliansen ett år.
Enligt uppgift vill SD-riksdagsledamöterna Sven-Olof Sällström och Martin Kinnunen diskutera saken på tisdagens gruppmöte. De vill också att det stora beslutet ska behandlas omgående i riksdagen.
I helgen sa Mikael Jansson, som sitter i riksdagen och företräder SD i försvarsutskottet, att avtalet ”riskerar urholka omvärldens förtroende för vår alliansfrihet” och att partiet därför ska rösta för en vilandeförklaring.
Både partiledaren Jimmie Åkesson och SD:s gruppledare Mattias Karlsson ska enligt uppgifter vara upprörda över att Jansson själv fattat beslut i frågan.

Annons

Mer om värdlandavtalet

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen

Regeringen: Vänsterns krav på Natoutträde ”en present till Putin”

Vänsterpartiet väntas under nästa vecka besluta om ett nytt partiprogram där man slår fast att partiet ska verka för ett utträde ur Nato. Nu måste både V och det övriga regeringsunderlaget till vänster svara på hur man tänker, skriver Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) på DN Debatt. ”Kravet att Sverige ska lämna västvärldens försvarsallians samtidigt som det pågår ett ryskt anfallskrig i Europa är i praktiken en present till president Putin”, skriver debattörerna, som menar att det är en sak att vara emot inträdet, men en helt annan att verka för att Sverige ska lämna alliansen.
Annons