Illustration: Lastbilar parkerade utanför Scanias fabrik i Södertälje. Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Utsläppsfusket i bilindustrin

Uppgifter: VW förbereder notering av Scania och Man

Varumärkeschefen Herbert Diess uppges inte bara ta över som vd i Volkswagen – han kan också komma att driva igenom en stor omstrukturering av koncernen, uppger källor för Der Spiegel och Reuters. Planen uppges vara att dela in bolagsgruppen i fyra delar: Märken för massproduktion (VW, Seat och Skoda), premiumbilar (Bentley och Audi), sportbilar (Porsche, Bugatti och Lamborghini), samt lastbilar och kommersiella fordon, där exempelvis Scania och Man ingår.

Styrelsen väntas på fredag inleda förberedelser för en börsnotering av just divisionen med lastbilar och bussar, erfar Reuters. En sådan sektor kan få ett marknadsvärde på uppåt 30 miljarder euro, drygt 300 miljarder kronor, enligt nyhetsbyrån.

Tidigare artiklar

Toppnyheter

SSU:s Philip Botström.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Januariavtalet

SSU: Vi kräver skattesvar – januariavtalet kan brytas

Det växer misstankar inom Socialdemokraterna om att man kanske inte hinner få till den skattereform som avtalades med Centern och Liberalerna i januariavtalet, skriver Expressen. En av dem som tvivlar på att reformen blir av är SSU:s ordförande Philip Botström, som menar att C och L sätter sig på tvären.

Han säger att reformen var en förutsättning för att avtalet skulle accepteras av SSU, och ser det som närmast brutet om reformen inte ros i hamn. Och för att reformen ska kunna utredas och lagstiftas under denna mandatperiod måste finansminister Magdalena Andersson (S) ha saken färdigförhandlad senast i höst, säger han.

– Min utgångspunkt är inte att avtalet ska brytas, men det finns ingen poäng med att hålla kvar vid ett 73-punktsprogram om inte samtliga parter behöver genomföra det som är avtalat.

18 min
Magdalena Andersson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Andersson: Är den svåraste uppgiften jag haft på bordet

Finansminister Magdalena Andersson (S) vågar inte lova att den skattereform som avtalades i januariavtalet hinner ros i hamn innan valet 2022. Det säger hon till Expressen, trots att SSU sagt att januariavtalet i princip är brutet om så inte sker.

Andersson säger att det troligtvist är ”den svåraste uppgiften” hon haft på sitt bord som minister, och att reformen bygger på motstridigheter mellan partierna. Liberalerna har sagt nej till att beskatta tillgångar och höga inkomster, men Andersson tror inte att sänkt skatt på jobb och företagande minskar några klyftor. Hon kallar det för ”tönterier”.

– För det har vi provat med 140 miljarder och det minskar inte klyftorna, utan ökar dem.

2 min
Läs mer om Januariavtalet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund