Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Löfvens regering

V släpper fram Löfven – med ”misstroendelöfte”

Vänsterpartiet kommer släppa fram Stefan Löfven som statsminister, meddelar Jonas Sjöstedt (V) på en pressträff.

– Vi har kommit överens på ett antal punkter. Klausulen om att V inte skulle få politiskt inflytande är nu i praktiken tillintetgjord, säger han.

Samtidigt säger han att V fått ”blankt nej” på sin begäran om att de delar i överenskommelsen med C, L och MP som rör arbetsrätt och marknadshyror ska tas bort. Därför presenterar Sjöstedt ett ”misstroendelöfte”: Om regeringen lägger fram förslag om marknadshyror eller urholkad arbetsrätt kommer partiet att kräva Löfvens avgång.

– Låt det vara tydligt: Vi är inte en del av deras överenskommelse, vi är vänsteroppositionen, säger Sjöstedt, som lovar att partiet även kommer rösta emot all annan ”högerpolitik” i överenskommelsen.

Toppnyheter

Trumps USA Rysslandsutredningen
Mitt Romney, Donald Trump och Nancy Pelosi. TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Romney ”äcklad” – men USA:s demokrater kluvna

Den republikanska senatorn och tidigare presidentkandidaten Mitt Romney reagerar starkt på innehållet i Rysslandsutredningen.

”Jag är äcklad över omfattningen och genomslagskraften av oärlighet och vilseledande från landets högst beslutande individer, inklusive presidenten”, skriver Romney i ett inlägg på Twitter.

Samtidigt är företrädare för Demokraterna kluvna till innehållet i Robert Muellers utredning, skriver Washington Post. Ena lägret, med namn som Elisabeth Warren och Julián Castro, vill ställa Trump inför riksrätt. Den andra sidan, med representanthusets talman Nancy Pelosi i spetsen, har tonat ner pratet om en sådan process. De vill snarare fortsätta utredningen och låta väljarna avgöra utgången i valet 2020, skriver tidningen.

1 tim
Cliff Owen / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Mueller-rapporten klättrar på försäljningslistorna

Trots att den finns att läsa gratis på nätet har Robert Muellers rapport om Rysslandsutredningen blivit en bästsäljande bok, skriver flera amerikanska medier.

Såväl Amazon som den amerikanska bokhandelskedjan Barnes and Noble uppger att utgåvor av boken klättrar på försäljningslistorna, i både tryckt och digital form. Det finns flera olika utgåvor, bland annat en där Washington Post kommenterar rapportens innehåll.

21 min
Elizabeth Warren. YURI GRIPAS / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Warrens krav: Ställ Donald Trump inför riksrätt

De oegentligheter som framkommer i Robert Muellers Rysslandsrapport är tillräckligt allvarliga för att Donald Trump ska ställas inför riksrätt. Det anser den demokratiska presidentkandidaten Elizabeth Warren, rapporterar NBC News.

På Twitter skriver Warren att representanthuset genast bör påbörja förberedelser inför en riksrättsprocess.

”Företrädare för båda partierna bör sätta politiska ställningstaganden åt sidan och göra sitt jobb”, skriver Warren.

Igår 20:30
Läs mer om Trumps USA
Helg Intervjuer
Bella Ramsey som Lyanna Mormont. HELEN SLOAN / HBO
Helg Intervjuer

GoT-stjärna: Kommer sakna att få män att skämmas

Under den sjätte säsongen av Game of thrones dök den barska Lyanna Mormont upp och kom snabbt att bli en favorit bland fansen.

I en intervju med The Cut berättar skådespelaren bakom rollen, 15-åriga Bella Ramsey, bland annat om vad hon själv har gemensamt med sin rollfigur och vad hon mest kommer att sakna nu när serien är klar:

– Det är är nog möjligheten att stå framför en grupp vuxna män och få dem att skämmas, säger Ramsey.

Läs intervjun via länken nedan.

5 min
Amy Poehler.  Chris Pizzello / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Intervjuer

Amy Poehler: Kvinnliga regissörer måste ta för sig

Fortfarande är det få kvinnor som får regissera storfilmer och inte en enda kvinna fanns med bland Oscarsnomineringarna för bästa regi. Det skriver modemagasinet Elle, som träffat den amerikanska komikern Amy Poehler, aktuell med sin regidebut ”Wine Country” som släpps på Netflix den 10 maj.

Poehler säger i intervjun att årets Oscarsnomineringar var en besvikelse.

– Det var så många fantastiska filmer skapade av kvinnor i år, och ändå är de inte nominerade.

Att öka andelen kvinnliga regissörer handlar inte bara om att skapa möjligheter, utan även om att kvinnor måste våga gå in i projekt som de kanske tror att de inte är kvalificerade för, menar Poehler.

– Det finns unga manliga regissörer som är helt okej med att ta sig an en film som har en budget på 60 miljoner dollar, även om de aldrig har gjort något liknande tidigare.

Läs intervjun via länken nedan.

5 min
Läs mer om Helg
Katedralen Notre-Dame blev förstörd i en brand den 15 april.  Vanessa Pena / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Branden i Notre-Dame

Expert: Missbedömde hur snabbt elden skulle spridas

Arkitekten som ansvarade för utformningen av brandskyddet i Notre-Dame säger att man missbedömde hur snabbt en brand skulle sprida sig i katedralen, rapporterar New York Times.

Exempelvis antogs det att katedralens vindsdel, som består av gammal ek, skulle brinna långsamt vilket skulle ge brandkåren tillräckligt med tid att släcka elden.

– Jag var chockad över hur snabbt ekträet i Notre-Dame brann. Så gammal ek kan inte brinna som en tändsticka, det var helt omöjligt att föreställa sig, säger arkitekten Benjamin Mouton.

En annan brist som upptäckts var att brandkåren inte larmades omedelbart. En vakt klättrade först upp på vinden för att se lågorna, larmade då brandkåren som i sin tur sedan fick klättra upp för de branta trapporna med tung utrustning. Insatsen beräknas ha blivit 20 minuter försenad jämfört med om räddningstjänsten larmats omedelbart.

Igår 22:39
Konstverken transporteras.  Philippe Wojazer / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Branden i Notre-Dame

De sista konstverken räddade från Notre-Dame

Konstexperter i Paris bar under fredagen ut alla kvarvarande tavlor i den brandhärjade katedralen Notre-Dame. De ovärderliga konstverken, många av dem från 1600-talet och 1700-talet, transporterades till Louvren där de ska restaureras och lagras tills katedralen är återuppbyggd.

Merparten av de mest värdefulla konstverken och relikerna i katedralen räddades undan branden redan i måndags, genom att brandmän och kyrkans personal bildade en mänsklig kedja.

Sedan branden släckts har brandmän och ingenjörer jobbat för fullt med att säkra kyrkan och förhindra att den förstörs ytterligare. Först på fredagen bedömdes platsen säker nog för att personal från kulturdepartementet skulle få gå in och hämta ut de sista konstverken.

Igår 22:50
Notre-Dame. Michel Euler/AP
Branden i Notre-Dame

Kamerabilder inifrån Notre-Dame kan ge nya svar

En kamera som sattes upp i katedralen Notre-Dame bara timmar före den ödesdigra eldsvådan kan ge svar på varför det började brinna, rapporterar Reuters.

– Ett nytt foto togs var tionde minut från klockan 14 i måndags, säger Marc Eskenazi från byggföretaget Europe Echafaudage till nyhetsbyrån Reuters.

Polisen undersöker nu videon för att hitta ledtrådar. Under torsdagen uppgav poliskällor till Sky News att branden i Paris troligen orsakades av en kortslutning.

18 apr
Läs mer om Branden i Notre-Dame

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Upploppet i Nordirland

Övervakningsfilm kan avslöja misstänkte skytten

Nordirländsk polis har släppt en övervakningsfilm som visar ögonblicken strax före det att journalisten Lyra McKee sköts till döds natten till fredag, skriver Sky News.

Bilderna visar dels var McKee befann sig, samt hur en maskerad man tycks öppna eld.

Jason Murphy vid polisen säger att man släpper filmen för att få personer som kan ha gjort observationer att höra av sig. Han ber också alla som filmade eller tog bilder under nattens händelser att kontakta polisen.

Igår 19:20
En minnesplats för Lyra McKee PAUL FAITH / AFP
Upploppet i Nordirland

Analys: Dödskjutningen visar faran med brexit

Dödskjutningen av journalisten Lyra McKee i Londonderry visar en av de allvarligaste farorna med brexit, nämligen hur skör freden på Nordirland är, skriver DN:s Erik de la Reguera i en analys.

Han menar att brexit ger radikala republikanska grupper näring och att de kan spela på oron för att nya gränsposteringar ska införas på gränsen mellan Irland och Nordirland, vilket snabbt kan trappa upp våldet.

Brexit riskerar inte bara att få ekonomiska följder, skriver han, utan kan också ”indirekt leda till ett nytt inbördeskrig”.

I The Guardian skriver Henry McDonald att dödsskjutningen visar att Nordirland, ännu 21 år efter Långfredagsavtalet, har lång väg kvar till att bli ett normalt samhälle efter årtionden av konflikt.

Igår 20:58
Lyra McKee. HO / POLICE SERVICE OF NORTHERN IRELA
Upploppet i Nordirland

Skjutna journalisten en stjärna under uppsegling

Journalisten Lyra McKee, 29, som sköts till döds i Londonderry i Nordirland natten till fredags beskrivs i flera medier som en ny stjärna under uppsegling på journalisthimlen.

Redan som 14-åring startade hon sin första tidning i hemstaden Belfast, och hon har framför allt ägnat sig åt att undersöka och berätta om ”The troubles”, perioden av oroligheter och konflikter i Nordirland mellan 1968 och 1998, skriver CNN.

2015 fick McKee stor uppmärksamhet då hon i ett blogginlägg skrev ett brev till sitt 14-åriga jag om hur det var att växa upp som homosexuell på Nordirland.

Året efter hamnade hon på Forbes lista över 30 medietalanger under 30 och i fjol slöt hon sitt första bokkontrakt.

– Jag tror att Lyra McKee har en lång och framgångsrik författarkarriär framför sig, sa Laura Hassan, förlagschef på Faber & Faber då.

McKees debutroman ”The Lost Boys” hann emellertid aldrig komma ut.

Igår 14:35
Läs mer om Upploppet i Nordirland
Paret Louise och David Turpin tillsammans med sina barn. Foto som familjen publicerat på Facebook.
Inlåsta syskonen i Kalifornien

Skräckföräldrarna i USA döms till livstids fängelse

Det föräldrapar i USA som tidigare förklarats skyldiga till att ha torterat och låst in tolv av sina barn döms till livstids fängelse, rapporterar amerikanska medier.

I samband med att domen förkunnades framträdde flera av barnen i rätten.

– Mina föräldrar tog hela mitt liv ifrån mig, nu tar jag det tillbaka, sa en av döttrarna.

Paret, David och Louise Turpin, höll barnen inlåsta i en källare i familjens hem i Kalifornien. De fick bara begränsat med mat och fick bara duscha en gång om året, skriver NBC.

Igår 18:00
Familjens hem i Kalifornien. Sandy Huffaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Inlåsta syskonen i Kalifornien

Larmsamtalet avslöjade misären: ”Aldrig varit ute”

Det var tack vare att en 17-årig flicka lyckades fly och slå larm som polisen kunde avslöja att David och Louise Turpin höll sina barn inlåsta i hemmet i Kalifornien. I larmsamtalet berättar dottern om misären, skriver Sky News.

– Jag har aldrig varit ute. Jag går inte ut ofta, säger flickan, som inte kan sin adress, vet vilken månad det är eller vad ordet ”medicin” betyder.

Hon berättar att tre av hennes syskon är fastkedjade i sina sängar och att föräldrarna misshandlar barnen. På frågan om när hon senast badade säger hon att hon inte vet säkert men att det var nästan ett år sedan.

– Vi går inte i skolan. Jag har inte ens gått ut ettan, säger 17-åringen vidare.

Igår 18:31
David och Louise Turpin. Watchara Phomicinda / TT NYHETSBYRÅN
Inlåsta syskonen i Kalifornien

Dottern: ”Jag älskar mina föräldrar så mycket”

Flera av barnen som David och Louise Turpin låste in och torterade har förlåtit sina föräldrar. Det sa de i samband med att föräldrarnas livstidsdom förkunnades i dag, rapporterar BBC.

– Jag älskar mina föräldrar så mycket, sa en av döttrarna i ett uttalande som lästes upp av hennes bror.

Hon fortsatte med att säga att även om syskonen inte uppfostrats ”på bästa sätt” är hon ändå glad att föräldrarna gjorde som de gjorde eftersom det har gjort henne till den hon är i dag.

Andra syskon vittnade om hemskheterna barnen utsattes för och berättade att de fortfarande led av mardrömmar.

Igår 18:11
Läs mer om Inlåsta syskonen i Kalifornien