Hem
Illustrationsbild. (Junge, Heiko / TT NYHETSBYRÅN)

Varje dag slängs 219 ton bröd som aldrig sålts

Ungefär 15 procent av allt bröd som bakas av bagerierna säljs aldrig, vilket innebär ett svinn på 219 ton varje dag. Det rapporterar SVT som har tagit del av en ny studie från Högskolan i Borås och SLU – Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Vår forskning visar att brödhanteringen är ineffektiv enligt den modell man arbetar efter i dag, säger Kim Bolton, en av forskarna som gjort rapporten, till SVT.

Enligt praxis betalar butikskedjorna bara bagerierna för det bröd som säljs. Resterande bröd returneras. En del används sedan för att tillverka jäst, etanol, djurfoder eller biogas – resten bränns upp för att tillverka fjärrvärme.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen