Vegetarianer har långa liv – men beror det på matvalet?
Veganer och vegetarianer lever längre än allätare. Studierna som finns tyder åtminstone på det. Men, skriver Quartz och Healthline i genomgångar av forskningsläget, det behöver faktiskt inte handla särskilt mycket om själva köttet.
Quartz menar att det är lätt att dra slutsatsen att mindre kött i magen ger fler år på jorden. Men skribenten påminner om att korrelation och kausalitet inte är samma sak.
Alltså: Vegetarianer som grupp tycks visserligen leva längre liv, men det kan också bero på andra livsstilsfaktorer. Personer i gruppen är exempelvis mer benägna att träna, att gifta sig och att vara normalviktiga. Samtidigt undviker de rökning, alkohol och processad mat i högre utsträckning än allätarna.
Det går alltså inte med säkerhet att koppla vegetarianism till ökad livslängd, men Healthline konstaterar ändå att vegetarianer får i sig mycket hälsosam mat, som frukt, grönsaker, baljväxter, nötter och frön. Näringsämnena i kosten tros skydda mot flera sjukdomar, vilket i sin tur skulle kunna leda till en ökad livslängd.
Dessutom pekar flera studier på en stor hälsonytta med att minska köttkonsumtionen, skriver Svenska Dagbladet. Tidningens slutsats blir ändå att det allra viktigaste är att undvika skräpmat, oavsett om det innehåller kött eller inte, och att äta tillräckligt mycket frukt och grönt.