Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street på minus – Uber steg på köprek

Wall Street inledde handelsveckan nedåt inför nästa runda av förhandlingar mellan USA och Kina. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –0,5 %
• Nasdaq: –0,3 %
• Dow Jones: –0,4 %
Efter förra veckans svaga inköpschefsindex från amerikansk industri och tjänstesektor riktar investerare åter uppmärksamheten mot handelskriget där USA och Kina ska återuppta samtalen på torsdag, skriver CNBC.

– Någon verkligen förändring eller genombrott är osannolikt, men positiva tongångar kan fungera som en katalysator för aktiemarknaden, säger förvaltaren Phil Blancato till CNBC.

I går rapporterade Bloomberg att Kina är ovilliga att sluta det breda handelsavtal som Donald Trump önskar. Källor uppger för nyhetsbyrån att vice premiärminister Liu He inte avser att gå med på åtaganden om att reformera landets industripolitik eller företagsstöd.

På bolagsfronten fick Uber fått en köprekommendation från Citigroup och lyfte över 2 procent. Chipptillverkaren Nvidia steg drygt 1 procent efter en höjd riktkurs från Evercore.

General Motors backade 0,5 procent efter uppgifter om bakslag i förhandlingarna med fackföreträdare. Den landsomfattande strejken i USA har pågått i 22 dagar.

HSBC:s aktie steg 0,4 procent efter att Financial Times rapporterat att storbanken planerar att kapa 10 000 jobb.

New York-börserna i fredags
• S&P 500: +1,4%
• Nasdaq: +1,4%
• Dow Jones: +1,4%

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Boris Johnson och Andrew Sabisky. TT
Storbritanniens framtid

Johnson allt mer pressad av rådgivarens kommentarer

Anställningen av den 27-årige rådgivaren Andrew Sabisky har blivit en allt större huvudvärk för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, skriver brittiska medier.

Oppositionspartiet Labour har krävt att Sabisky sparkas efter att det framkommit att han bland annat sagt att svarta i USA i genomsnitt har lägre intelligens än vita. Han har också jämfört kvinnlig idrott med parasport.

Både The Independent och The Guardian har frågat Johnsons talesperson om premiärministern håller med Sabisky om att svarta generellt har lägre intelligens än vita. Talespersonen har avböjt att kommentera.

3 tim
Boris Johnson/BBC:s huvudkontor.  TT
undefined

Johnsons planerade BBC-slakt upprör Torypolitiker

Uppgifterna om att Boris Johnsons regering vill slopa tv-licensen och göra brittiska public service-bolaget BBC till en prenumerationstjänst upprör flera Torypolitiker, rapporterar Sunday Times.

– Att förstöra BBC fanns inte i vårt valmanifest, det är kulturell vandalism, säger Damian Green, som var Theresa Mays vicepremiärminister, enligt tidningen.

Även Toryledamoten Huw Merriman säger att han inte kommer att stödja ”denna vendetta mot BBC”.

Idag 09:29
Jean-Yves Le Drian. CHRISTOF STACHE / AFP
undefined

”Britterna och EU kommer att slita varandra i stycken”

De kommande handelssamtalen mellan Storbritannien och EU kommer att bli väldigt ansträngande, spår Frankrikes utrikesminister Jean-Yves le Drian.

Efter britternas EU-utträde ska parterna under 2020 förhandla om bland annat ett nytt handelsavtal.

– Jag tror att när det gäller handel och framtida relationer, som vi kommer att starta förhandlingarna med, så kommer vi att slita varandra i stycken, säger le Drian enligt Sky News.

Idag 06:47
Läs mer om Storbritanniens framtid

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund