Illustrationsbild. NTB / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om barns skärmtid

WHO-riktlinjer: Så mycket skärmtid bör små barn ha

Barn under fem år bör röra sig mer och ha mindre skärmtid, skriver Världshälsoorganisationen WHO som har tagit fram nya riktlinjer för små barn.

Spädbarn under ett år bör inte ha någon skärmtid alls, medan barn mellan ett och fyra år bör ha högst en timmes skärmtid per dygn, enligt WHO. Barn mellan ett och fyra bör röra på sig minst tre timmar per dygn.

– Vi måste få tillbaka lekandet bland barn. Det här handlar om att göra en förändring från stillasittande tid till lektid, och samtidigt skydda barnens sömn, säger WHO-läkaren Juana Willumsen.

Toppnyheter

Demonstration för Gui Minhai/hans dotter Angela Gui. TT
Fallet Gui Minhai

Domen mot Gui stor nyhet i världen – men inte i Kina

Fängelsedomen mot Gui Minhai uppmärksammas i medier över hela världen men i Kina är det tyst, skriver DN.

Tunga medier som BBC, CNN, New York Times och Bangkok Post skriver om domen och Financial Times uppmärksammar i ett långt reportage de allt mer spända relationerna mellan Sverige och Kina.

I statliga kinesiska medier som Nya Kina, Folkets Dagblad och Global Times nämns inte uppgifterna, varken i nyhetstext eller på ledarplats.

2 tim
Utrikesminister Ann Linde  FRANCOIS WALSCHAERTS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utrikesministern: ”Kräver att Gui Minhai släpps fri”

Utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar fängelsedomen mot bokförläggaren Gui Minhai i en intervju med P1-morgon.

– Vi har hela tiden varit tydliga med att vi kräver att han släpps fri för att kunna återförenas med sin dotter och sin familj, säger hon i programmet.

Linde förnekar även uppgifterna från kinesiska utrikesdepartementet om att Gui Minhai avsagt sig sitt svenska medborgarskap.

Enligt Linde kräver UD nu att få tillträde till den fängslade bokförläggaren för att kunna ge honom det konsulära stöd som han har rätt till.

5 tim
Illustration av Gui Minhai. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige får inte besöka Gui – Kina skyller på viruset

Svenska diplomater ser inte ut att få möjlighet att besöka den fängslade bokförläggaren Gui Minhai, skriver Reuters.

Det kinesiska utrikesdepartementet höll i dag en pressträff där man fick flera frågor om fängelsedomen mot den svensk-kinesiske bokförläggaren. På frågan om Sverige kommer att få träffa Gui svarade talespersonen Zhao Lijian att konsulära besök har stoppats på grund av utbrottet av det nya coronaviruset.

Utrikesminister Ann Linde säger till TT att hon kräver att Sverige får konsulärt tillträde till Gui Minhai. Hon avfärdar också kinesiska myndigheters påståenden om att Gui har avsagt sig sitt svenska medborgarskap.

3 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Ulf Kristersson/ Stödmanifestation för Gui Minhai TT
undefined

Kristerssons kritik efter domen: ”Inte varit på tårna”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger till Expressen tv att domen mot den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai är ”ett justitiemord”.

Kristersson är kritisk mot Sveriges agerande anser att man borde ha gjort mer för att samla internationellt stöd för ett frigivande.

– Där är mitt intryck att Sverige inte har varit på tårna på det sätt som man skulle kunna förvänta sig, säger han till TT

4 tim
Läs mer om Reaktioner på domen mot Gui Minhai
Arkivbild. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Skyddsombudet: Saknas 30 sjuksköterskor på Sös

Stabsläget på Södersjukhuset kommer inte som någon överraskning för personalen, säger sjuksköterskan och huvudskyddsombudet Carina Hansen till SvD.

Enligt Hansen saknas 30 sjuksköterskor, bara på sjukhusets akutmottagning.

– Stockholmarna borde sätta press på politikerna. Det är mitt absolut viktigaste budskap, säger hon till tidningen.

Sjukhuset gick upp i stabsläge under söndagen på grund av brist på vårdplatser. Under måndagen ska man utvärdera situationen och ta beslut om det ska kvarstå eller hävas.

Igår 07:14
Södersjukhuset Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter vårdlarmen – ny grupp ska stötta Sös

Regiondirektör Carina Lundberg Uudelepp leder en särskild grupp som ska försöka lösa problemen på Södersjukhusets akutavdelning, skriver DN och TT.

Gruppen ska fokusera på vården av multisjuka patienter och på att öka genomströmningen på akuten.

Utöver Lundberg Uudelepp ingår bland andra Södersjukhusets direktör i gruppen, som ska arbeta åtminstone fram till i sommar, då Södersjukhusets nya akutmottagning öppnar.

I söndags gick Södersjukhuset för tredje gången i år upp i stabsläge på grund av vårdplatsbrist.

6 min
Anders W Jonsson (C): Staffan Claesson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

C-toppen om vårdens kris: ”Kastar paj på varandra”

Centerpartiets toppnamn Anders W Jonsson, vikarie på partiledarposten för Annie Lööf, är kritisk mot debatten som förs om vården i Stockholm just nu.

– Jag vänder mig starkt mot att den här bilden att man utifrån en kaotisk helg på Södersjukhuset försöker kasta paj på varandra, säger Jonsson till SvD.

Han säger att situationen just nu varken är region Stockholms eller regeringens fel utan ett delat ansvar mellan de två samt verksamhetsledningen för sjukhuset. Sjukhuset gick under helgen upp i stabsläge men detta hävdes sedan under måndagen.

Igår 22:28
Läs mer om Framtiden i sjukvården
Coronaviruset Globala spridningen
H10 Costa Adeje Palace på Teneriffa. Wikimedia
Coronaviruset Globala spridningen

Över 1 000 turister sätts i karantän på Teneriffahotell – flera svenskar drabbade

Över 1 000 turister har satts i karantän på ett hotell på Teneriffa med anledning av att en turist på orten testat positivt för det nya coronaviruset, rapporterar NRK med hänvisning till spanska medier.

Den misstänkt smittade mannen, en italiensk läkare på semester, blev omedelbart körd till sjukhus och isolerades. Proverna har förts till Madrid för ytterligare analys, skriver Reuters.

Resebolaget Tui uppger för TV4 Nyheterna att minst två svenskar bor på hotellet.

4 tim
Skådespelarna Tom Cruise, Simon Pegg and Angela Bassett.  Chris Pizzello / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Filminspelning med Cruise pausas av virusrädsla

Inspelningen av den sjunde ”Mission: Impossible”-filmen i Italien stoppas av rädsla för spridningen av det nya coronaviruset, rapporterar flera internationella medier.

Enligt The Wrap hade produktionen planerat för en tre veckor lång inspelningsperiod i Venedig.

– Vi vidtar försiktighetsåtgärder för att garantera säkerheten och välbefinnandet för alla som arbetar med filmen, säger en talesperson för filmbolaget Paramount.

Enligt filmbolaget hade filmens stjärna Tom Cruise inte rest till Italien. De skådespelare och medarbetare som är på plats i landet får åka hem till dess att produktionen kan återupptas.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Polis och räddningstjänst på plats där händelsen inträffade.  Uwe Zucchi / TT NYHETSBYRÅN
Bilattacken i Volkmarsen

18 barn skadade efter att bil körde in i folkmassa

Den bilförare som i går körde in i en folkmassa i den tyska staden Volkmarsen skadade 52 personer varav 18 barn.

– Av de skadade vårdas 35 personer fortfarande på sjukhus, uppger den tyska polisen enligt AFP.

Bilföraren, en 29-årig man, skadades själv i samband med att han körde in i folkmassan. Han kunde gripas och är misstänkt för mordförsök. Det är dock fortfarande oklart vad för motiv som ligger bakom händelsen.

3 tim
Bild från Volkmarsen.  Swen Pfortner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Föraren har inte förhörts – uppges ha varit berusad

Bilföraren som skadade omkring 30 personer genom att köra in i en folkmassa i tyska Volkmarsen under måndagen ska ha varit kraftigt berusad, enligt flera tyska medier.

Det finns ännu inget uppenbart motiv. Enligt en lokal tv-kanal finns det än så länge ingenting som tyder på att det handlar om en ”politisk eller extremistisk handling”.

Även föraren skadades vid händelsen. Han har därför inte kunnat förhöras.

Igår 20:36
Bild från platsen.  Uwe Zucchi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bilföraren tros ha kört in i folkmassan medvetet

Minst 30 personer har skadats sedan en bilförare kört in i en folkmassa vid en karneval i den tyska orten Volkmarsen i regionen Hesse, skriver tyska Bild. En tredjedel av dem bedöms vara allvarligt skadade.

Enligt vittnesuppgifter ska flera av de skadade vara barn. Vittnen säger också att bilen ska ha kört igenom avspärrningar i full hastighet.

Händelsen inträffade omkring 14.30 och föraren har gripits. Polisen uppger för tyska Hessenschau att föraren troligtvis kört in i folkmassan medvetet. Det utreds som mordförsök och det är oklart vilket motivet är.

Igår 16:25
Läs mer om Bilattacken i Volkmarsen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund