Lars Adaktusson. Arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Biståndskritiken

Adaktusson: Sverige måste frysa bidrag till FN-organet

KD:s utrikespolitiska talesperson, Lars Adaktusson, kräver att Sverige omedelbart fryser framtida bidrag till FN-organet UNRWA, skriver SvD.

– Den senaste utvecklingen är alarmerande och flera länder har agerat.

Adaktusson syftar på den rapport som tidningen tagit del av som visar att ledningen för UNRWA kritiseras bland annat för misskötsel och maktmissbruk.

M tycker inte att betalningarna ska stoppas just nu, men efterlyser hårdare press från biståndsminister Peter Eriksson (MP) gentemot FN-organet.

– Det rimliga från Sveriges sida vore nu att börja ställa krav, hota om att ställa in betalningar, och hota att frysa stöd, säger Hans Wallmark, partiets utrikespolitiska talesperson, till tidningen.

Läs mer

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Valarbetare i Nevada. John Locher / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Demokraterna gör allt för att undvika nytt röstkaos

Demokraterna i USA säger sig ha vidtagit omfattande åtgärder för att det pinsamma röstkaoset i Iowa inte ska upprepas under nattens nomineringsmöte i Nevada, skriver The Hill.

– Vi känner oss mycket trygga. Vår högsta prioritet är att processen ska gå rätt till, säger partiets talesperson Molly Forgey.

Men Politico rapporterar att många valarbetare uttrycker oro över att de inte fått tillräcklig utbildning i de ipads och Google-dokument som ska användas för att rapportera in resultaten.

Valarbetaren Bruce Huyghue påpekar också att det faktum att det finns hela sex kandidater att välja på försvårar.

– Det är stökigt med två, är det fem eller sex kan det bli rena djurparken, säger han till Politico.

1 tim
Bernie Sanders  MARIO TAMA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sanders siktar på revansch i Nevada: ”Vi har knackat på hundratusentals dörrar”

Vermontsenatorn Bernie Sanders har en klar ledning i mätningar inför dagens nomineringsmöte i delstaten Nevada, rapporterar Fox News.

Delstaten har en större demografisk spridning än Iowa och New Hampshire och blir ett första bevis på vilka väljargrupper de olika kandidaterna lockar.

I valrörelsen 2016 förlorade Sanders i Nevada, mycket tack vare att hans demokratiska motståndare Hillary Clinton hade ett starkt stöd bland svarta och latinamerikanska väljare. Nu fyra år senare har Sanders kampanj gjort en verklig ansträngning för att nå ut till dessa väljargrupper.

– I Nevada har vi volontärer som har knackat på hundratusentals dörrar, sa en segerviss Sanders i ett tal på fredagen.

Idag 10:35
Bernie Sanders möter väljare. RINGO CHIU / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sanders ska ha varnats för att Ryssland hjälper honom

Bernie Sanders har fått information från amerikanska myndigheter om att Ryssland försöker hjälpa hans presidentkampanj i syfte att störa det amerikanska valet, rapporterare Washington Post med hänvisning till källor.

Det är oklart på vilket sätt landet har försökt påverka. Sanders säger i ett uttalande att han inte bryr sig om vem Putin vill se som president, men att Ryssland ska ”hålla sig borta från amerikanska valet”.

CNN skriver också att ledamöterna i representanthuset vid ett möte den 13 februari informerades om att Ryssland försöker påverka valet till Donald Trumps fördel.

Igår 21:32
Läs mer om Presidentvalet i USA
Putin, Merkel och Erdogan Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Erdogan, Putin och Merkel möts för Syriensamtal

Turkiet president Recep Tayyip Erdogan säger att han kommer att möta den ryske presidenten Putin och Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att diskutera utvecklingen i Idlib-provinsen i Syrien, skriver AFP.

Mötet ska hålla den 5 mars.

Tidigare i dag meddelade Turkiet att ytterligare en turkisk soldat dödats i striderna i Idlib, den 17:e på en månad.

Den ryskunderstödda offensiven i nordvästra Syrien har lett till ökade spänningar med Turkiet och tvingat närmare en miljon människor på flykt.

2 tim
Motorvägen M5 leder mellan Syriens största städer. LOUAI BESHARA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Viktig syrisk motorväg åter i Assad-regimens kontroll

Motorvägen M5 mellan Syriens två största städer Aleppo och Damaskus har öppnat igen, meddelar landets transportdepartement enligt Reuters. Att regeringen för första gången på flera år åter har kontroll över den viktiga vägen ses som en stor seger för Assadregimen och har varit ett av huvudmålen med den senaste offensiven.

Offensiven, som med stöd från Ryssland pågått sedan december, har tvingat en miljon människor på flykt, den största flyktingströmmen sedan kriget startade för nio år sedan.

4 tim
FN:s generalsekreterare António Guterres K.M. Chaudary / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vi måste få ett slut på humanitära mardrömmen”

Det som just nu pågår i Syriens Idlib-provins är en ”humanitär mardröm” som måste få ett slut. Det säger FN:s generalsekreterare António Guterres enligt AFP.

– Budskapet är tydligt: Det finns ingen militär lösning på krisen i Syrien. Den enda lösningen är politisk, säger Guterres, dock utan att konkretisera hur våldet ska upphöra.

Sedan den 1 december beräknas 900 000 människor, varav med än hälften barn, tvingats på flykt. 2,8 miljoner människor i Syrien är i behov av humanitärt bistånd.

Igår 18:58
Läs mer om Syrienkriget
Soppkök för hemlösa. Arkivbild. ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Hemlösheten i Sverige

Boverket: Behövs nya regler för att hjälpa hemlösa

Boverket anser att kommuner och staten måste säkerställa att den växande gruppen strukturellt hemlösa garanteras boende när de inte själva klarar av att ordna det, rapporterar Ekot.

– Samhället behöver kliva fram och hitta en mer socialt hållbar bostadsförsörjning där vi hjälper kommunerna ta det ansvar som det en gång var tänkt att de skulle ta, säger Micael Nilsson, expert på bostadssociala frågor på myndigheten.

Han menar att de lösningar man tagit till de senaste 30–40 åren inte nått gruppen.

31 min
Avspärrningen vid pumpstationen i Gävle har fått kritik. Facebook & Catharina Hugosson/Arbetarbladet
undefined

Gävle Energi om ”buren”: ”Förstår att det ser illa ut”

Gävle Energi försvarar avspärrningen av en pumpstation där hemlösa värmt sig om nätterna. I ett inlägg på Facebook skriver elbolaget att de förstår att det ser illa ut, men hänvisar till ”händelser på platsen” som företaget och dess skyddsombud har bedömt som riskfyllda för medarbetarna.

”Som arbetsgivare behöver vi värna om våra medarbetares trygghet och som energibolag behöver vi säkra driften av fjärrvärmenätet”, skriver Gävle Energi i inlägget.

6 tim
Läs mer om Hemlösheten i Sverige
Stefan Löfven. Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om public service

Löfven om SD-kravet: ”Ska råda armslängds avstånd”

Statsminister Stefan Löfven kritiserar nu Sverigedemokraterna efter att partiet velat kalla cheferna för public service-bolagen till riksdagens kulturutskott.

”Det ska råda armlängds avstånd mellan politiker och innehållet i media, inklusive public service”, skriver Löfven på Instagram.

SD ville att cheferna skulle svara på frågor om partiskhet men förslaget att kalla till sig cheferna avslogs av utskottet.

”Sverigedemokraterna har visat var de står. Det går inte att understryka hur viktigt det är att public service inte tystas eller upplever sig hotade av politiska makthavare”, skriver Löfven.

SD:s kulturpolitiske talesperson sa under fredagen att kritiken mot partiet att de vill se politisk styrning och censur är ”en billig attack från desperata meningsmotståndare”.

2 tim
​Aron Emilsson (SD). TT
undefined

Ledare: SD-angreppet på public service är osvenskt

Opinion Flera ledarredaktioner riktar fokus mot Sverigedemokraterna och medierna på lördagen.

DN:s huvudledare skriver att SD:s begäran att kalla upp public service-chefer till kulturutskottet ger ”en tydlig indikation på hur Sverigedemokraterna ser på fria medier i allmänhet och public service i synnerhet”. Ledarredaktionen menar att det är ironiskt att SD angriper något så pursvenskt som tryckfriheten.

Aftonbladets Pernilla Ericson tar också upp det hon beskriver som en offensiv mot medier från SD. Hon tar upp frågan om presstöd, som flera SD-politiker velat avskaffa, och hur det skulle påverka lokaljournalistiken i landet.

”I förlängningen är det ett uppenbart hot mot demokratin”, skriver hon.

Dagens Industri blickar mot USA i sin ledartext som handlar om Michael Bloomberg, som fått utstå hård kritik efter sin insats i veckans debatt i primärvalsracet. Ledarredaktionen menar att Bloomberg är den enda som kan utmana Donald Trump, och att Elizabeth Warrens jämförelse mellan de båda är felaktig:

”Michael Bloomberg skiljer sig från Trump på alla sätt som räknas för en potentiell demokratisk väljare. Han är en modern politiker.”

Idag 07:56
Läs mer om Debatten om public service
Stormigt väder i Malmö. Arkivbild. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Nedfallna träd blockerar trafik: ”Håll er hemma”

Flera träd har fallit över vägar i samband med de kraftiga vindar som påverkar bland annat Dalarna och Gävleborg.

SVT Dalarna skriver att det rör sig om sju platser i Dalarna där nedfallna träd påverkar trafiken.

I Gävleborgs län uppnanar räddningstjänsten till att hålla sig inomhus.

– Vi rekommenderar att man inte rör sig ut på vägarna, säger Johan Melin på räddningstjänsten, till Aftonbladet.

I Gävletrakten är det under eftermiddagen 20 ärenden med träd över vägar.

SMHI har utfärdat vädervarningar för mycket hårda vindar i Götaland, Svealand och Gävleborgs län.

3 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Våren har kommit till södra Sverige – en månad tidig

Våren har kommit till Stockholm och till södra Sverige, skriver Mitt i. Åtminstone enligt SMHI:s definition över meteorologisk vår vilket innebär att dygnsmedeltemperaturen är över noll i en vecka i sträck. Det kunde institutet slå fast att det varit under fredagen, vilket innebär att våren kom den 15 februari till stora delar av södra Sverige.

I stora delar av Götaland gick man direkt från höst till vår i och med att SMHI aldrig kunde konstatera någon meteorologisk vinter i Skåne, Blekinge, Västkusten, östra Småland samt Gotland och Öland, skriver DN.

SMHI skriver i ett uttalande att våren i vissa delar av södra Sverige i år kommit mer än en månad tidigare än vad den brukar göra.

3 tim
Arkivbild.  Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hård blåst och höga vattenflöden – SMHI varnar

Under lördagen blåser det rejält på flera håll i Sverige. SMHI har utökat sina klass 1-varningar för mycket hårda vindar som drabbar Götaland, Svealand och även Gävleborgs län.

Utöver detta har man utfärdat en klass 2-varning för mycket höga vattenflöden i södra och västra Sverige, skriver Expressen.

På grund av de kraftiga vindarna har Uddevalla-bron stängts av. Fordon som är känsliga för vind avråds även från at resa över Öresundsbron. Under hela lördagsdygnet har Trafikverket dessutom ställt in flera kortare tågsträckor.

6 tim
Läs mer om Vintervädret
Coronaviruset Globala spridningen
Passagerare från Iran kontrolleras på flygplatsen i Iran. Anmar Khalil / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Expert: Det är uppenbart att man har missat något

Att det nya coronaviruset tycks ha fått fäste i Iran och Italien, utan att man kan se några tydliga kopplingar tillbala till Kina, tolkar Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, som att risken för en pandemi har ökat.

– Det är uppenbart att man missat någonting. Den här spridningen har flugit under radarn och i och med det har risken verkligen ökat, säger Olsen till TT.

Statsepidemilogen Anders Tegnell menar dock att det inte är så konstigt att uppgifterna från Iran och Italien fortfarande är knapphändiga.

– Det är ingen osäkerhetsfaktor, utan det är rimligt att det tar några dagar för oss att få lägesrapporten från WHO, säger han.

3 tim
Illustrationsbild. Lee Moo-ryul / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA: Ryssland sprider desinformation om viruset

Tusentals ryska konton på sociala medier har spridit desinformation om det nya coronaviruset, enligt en ny rapport från USA:s utrikesdepartement, skriver AFP.

Bland annat ska konspirationsteorier om att CIA skulle ligga bakom virusutbrottet ha framförts i ett försök att skada bilden av USA, säger en talesperson.

Falska konton som drivs av människor, inte botar, har lagt ut inlägg samtidigt och på flera språk. Enligt rapporten har informationen spridit sig till ryska medier.

5 tim
En man provar en ansiktsmask på ett apotek i Zambia. Emmanuel Mwiche / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Afrika rustar för viruset – WHO varnar för spridning

I Afrika har nu i princip samtliga länder börjat vidta åtgärder för att skydda sig mot det nya coronaviruset, skriver Africa News. På de flesta stora flygplatser screenas resenärer och alla afrikanska flygbolag utom Ethiopian Airlines har ställt in flighter till Kina, där smittan är som värst.

Kenya och Uganda har beslutat att inte evakuera medborgare från Kina med motiveringen att Kina är bättre rustat för att hålla misstänkt smittade personer isolerade. Kenya kommer dock att hjälpa kenyaner som är fast i Kina ekonomiskt.

Samtidigt uppmanar chefen för Världshälsoorganisationen (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus de afrikanska länderna att göra ännu mer, skriver AFP.

– Vår största oro är att viruset ska få fäste i länder med svagare vårdssystem, sa han efter ett möte med afrikanska sjukvårdsministrar.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund