Partiernas valaffischer. TT
Valet 2018 Valrörelsen

Analys: Valkampanjerna är som nätdejting

Samtliga partier har nu presenterat sina valaffischer- och kampanjer inför valet. SvD:s politiska kommentator Göran Eriksson frågar sig i en analys hur stor effekt kampanjerna egentligen har. Han liknar dem vid nätdejting:
”Man tar snygga bilder och lyfter fram det man tycker sig vara bra på, men nämner inget om fotsvamp eller svikna vallöften”, skriver han.
När det kommer till innehållet konstaterar han att frågan om hårdare tag mot brottslingar nästan helt saknas i kampanjerna och frågar sig om det innebär att frågan inte blir så framträdande som det ett tag såg ut.
Djärvast säger han att SD:s kampanj är, då den helt saknar skrivna budskap utan bara består av bilder på SD:are ”som ser snälla och ofarliga ut”.
SVT:s Elisabeth Marmorstein skriver att S bygger sin kampanj på att göra valet till en kamp om välfärden med tydiga höger-vänster-alternativ. Men hon skriver också problemet är att M inte är det minsta sugna på det. De vill istället rikta fokus mot personkampen mellan Ulf Kristersson och Stefan Löfven.
Hon konstaterar också att MP valt allt lägga alla ägg i samma korg och går till val enbart på miljöfrågan, istället för det bredare budskap partiet hade inför förra valet.

Toppnyheter

Arkivbild. Annan under samtal mellan Kenyas president och oppositionen, 2008. SIMON MAINA / AFP
Reaktioner på Kofi Annans död

”En ultimat diplomat som förändrade FN för alltid”

Kofi Annan moderniserade FN – och var inte rädd att höja rösten. Det konstaterar Aftonbladets utrikespolitiska kommentator Wolfgang Hansson efter beskedet om den tidigare FN-chefens bortgång.
– Han är på något sätt den ultimate diplomaten. Han som alltid kunde gå in oavsett vilken konflikt, dämpa stämningarna och hitta en lösning, säger han.
Även Project Syndicate beskriver Kofi Annan som ”en av vårt tids främsta diplomater”. Sajten har samlat alla texter Annan själv skrivit för dem under åren, där han lyfter frågor som flyktingsituationen i Europa och varför synen på sanktioner behöver förändras.
”Annans ledarskap efter Bosnienkrigets fasor blev katalysatorn för ett mer proaktivt FN, inte bara när det gäller att medla fred utan även i den globala kampen mot klimatförändringarna”, skriver man.

3 tim
Theresa May/Nerandra Modi/Emmanuel Macron.  TT
Reaktioner på Kofi Annans död

Världsledare i sorg: En stor diplomat har lämnat oss

Efter nyheten om Kofi Annans bortgång strömmar hyllningar in från ledare världen över.
”Vi kommer aldrig att glömma hans lugn och hans beslutsamma blick, eller styrkan i hans strider”, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron i ett inlägg på Twitter.
Storbritanniens premiärminister Theresa May skriver att Annan var en stor ledare som bidrog enormt mycket till att göra ”världen han lämnar till en bättre plats än den han föddes in i”.
Indiens premiärminister Narendra Modi skriver att världen har förlorat en stor diplomat, som fungerat som dess samvete när det gäller internationell fred och säkerhet.
Zimbabwes oppositionsledare Nelson Chamisa skriver på Twitter att han träffade Annan för bara några dagar sedan.
”Han kände stor kärlek för världsfred och demokrati. Han trodde på Zimbabwe och dess folk. Adjö Afrikas son!”

Idag 11:50
Ulf Kristerson (M), Margot Wallström (S), Stefan Löfven (S) och kung Carl XVI Gustaf.
Reaktioner på Kofi Annans död

Svenska hyllningarna: ”En fantastisk lyssnare”

Kung Carl XVI Gustaf och flera svenska politiker hyllar Kofi Annan efter nyheten om den tidigare FN-chefens bortgång.
”Kofi Annan var en varm och lyssnande person präglad av djup visdom. Kofi Annan var en stor ledare med mycket empati som ständigt arbetade för människors rättigheter”, skriver kungen i ett pressmeddelande.
Han skriver också att kungafamiljen under åren utvecklat en personlig vänskapsrelation med Annan och hans svenska fru Nane och att de nu tänker på familjen.
Statsminister Stefan Löfven säger till Aftonbladet att Kofi Annan kommer bli ihågkommen som en stor internationell person.
– Jag minns honom som en väldigt engagerad internationalist som stått upp för mänskliga rättigheter och människovärdet, något han arbetade med in i det sista, säger Löfven till tidningen.
Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver på Twitter att Annan personifierade det bästa med FN, samtidigt som han tvingades hantera några av organisationens största utmaningar.
”En fantastisk lyssnare och någon som fick alla att vilja lyssna”, skriver hon.
Moderatledaren Ulf Kristersson säger till TT att Annan kommer att bli ihågkommen för mycket.
– Få internationella statsmän har väckt så stor beundran sedan Dag Hammarskjöld, säger han.

Idag 10:26
Läs mer om Reaktioner på Kofi Annans död
Vladimir Putin och Angela Merkel.  ODD ANDERSEN / AFP
Rysk-tyska toppmötet

Omdiskuterad gasledning ska diskuteras på mötet

I morgon ska Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffa Rysslands president Vladimir Putin i ett toppmöte.
Syrien, Ukraina och gasledningen Nord Stream 2 står på dagordningen när två av världens mäktigaste ledare ska försöka reparera den kyliga relation som funnits sedan den ryska annekteringen av Krimhalvön 2014.
Gasledningen Nord Stream 2 planeras gå genom Östersjön och göra det möjligt för Ryssland att exportera naturgas utan att gå genom Ukraina. Båda länderna är positiva till bygget. För Tyskland är det komplicerat då det undergräver landets ställning i Ukraina-konflikten.
– För Putins del signalerar det också att Ryssland är långt ifrån isolerat. Ena månaden träffar han USA:s president Donald Trump och nästa den tyska förbundskanslern, säger Gudrun Persson, Rysslandsexpert och forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till TT.

Igår 05:28
Läs mer om Rysk-tyska toppmötet
Med utrikesminister Anna Lindh under ett Sverigebesök, 2001 Björn Larsson Ask/SCANPIX / Svenska Dagbladet
Kofi Annan 1938-2018

Hela världens diplomat – Kofi Annans karriär i bilder

Irak, Syrien och forna Jugoslavien – Kofi Annan har varit involverad i fredsarbetet i de flesta av världens konfliktzoner under sin långa diplomatiska karriär.
Från 1997 till 2006 var han generalsekreterare i FN och år 2001 tilldelades han och organisationen gemensamt Nobels fredspris för sitt arbete med att skapa en ”bättre organiserad och fredligare värld”.
Här är ett urval av bilder från Kofi Annans långa liv och karriär.

2 tim
Kofi Annan.  TIMOTHY A. CLARY / AFP
Kofi Annan 1938-2018

Tidigare FN-chefen Kofi Annan är död – blev 80 år

Den tidigare generalsekreteraren för FN Kofi Annan är död, bekräftar FN. Annan uppges ha dött i Schweiz och blev 80 år gammal.
”Idag sörjer vi förlusten av en stor man, en ledare och en visionär. Ett liv värt att hyllas”, skriver FN:s migrationsorganisation, International Organization for Migration (IOM) på Twitter.
Enligt FN somnade han in fridfullt efter en kort tids sjukdom.
Under perioden 1 januari 1997 till 31 december 2006 var Annan generalsekreterare i FN. 2001 belönades han och FN med Nobels fredspris för deras arbete för att skapa en ”bättre organiserad och fredligare värld”.
Efter sin tid som generalsekreterare har Kofi Annan bland annat agerat som FN:s särskilda sändebud i Syrien.
Annan var sedan 1984 gift med den svenska juristen och konstnären Nane Annan.

Idag 09:37
Läs mer om Kofi Annan 1938-2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund