C-ledaren Annie Lööf och SD-ledaren Jimmie Åkesson  TT
Valet 2018 Röster om regeringen

Analyser: Ett nej från SD kan ge Annie Lööf fördel

Om M-ledaren Ulf Kristersson lyckas övertyga C och L om att släppa fram honom som statsminister finns risken att det i stället blir SD som sätter käppar i hjulet. Det skriver SvD:s politiska kommentator Göran Eriksson i en analys.

”För Annie Lööf skulle en sådan händelseutveckling ha en uppenbar fördel: då vore det inte Centern som hade stoppat Alliansregeringen, utan Sverigedemokraterna.” skriver Eriksson.

TV4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson drar slutsatsen att Centerpartiets strategi har varit lönsam i förhandlingarna.

”Centern ser ut att ha nyttjat den gyllene möjligheten på bästa möjliga sätt för sina egna väljares räkning och nu ligger svaret om det blir Löfven eller Kristersson mycket nära.” skriver han i en analys.

SR Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg menar att det i praktiken nu är färdigförhandlat partierna emellan och att avgörandet ligger hos C och L. I samband med partirådet på söndag kan L-delegaterna ”inför öppen ridå avgöra vem som blir statsminister”, skriver han.

Toppnyheter

Philip Botström t.v. Göran Persson t.h. TT
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

SSU-toppens kritik: ”Sänk ditt arvode, Persson”

Den ersättning på 2,5 miljoner per år som den tidigare S-ledaren Göran Persson kommer att få i rollen som ordförande för Swedbank är på tok för hög. Det säger SSU-ordföranden Philip Botström till Expressen.

– Om Göran Persson på riktigt menar allvar med att återvinna det förtroende för Swedbank som åsamkats av den senaste tidens skriverier borde han i ett första steg sänka sitt och styrelsens arvode, säger han till tidningen.

Ett sänkt arvode skulle sända viktiga signaler inte bara till Swedbanks kunder utan också till andra banker, menar Botström.

2 tim
Göran Persson vid Swedbanks extrainsatta bolagstämma.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Persson vald till ny ordförande för Swedbank

Göran Persson har valts till ny ordförande för Swedbank i en extrainsatt bolagstämma under onsdagen.

– Vi ska ur detta. Det skall städas rent, säger Persson på stämman enligt SVT.

Perssons uppdrag blir att rekrytera ny vd, hantera väntade miljardböter och försöka återuppbygga Swedbanks svaga förtroende efter penningtvättshärvan.

Under dagen valdes även Josefin Lindstrand och Bo Magnusson som nya styrelseledamöter.

3 tim
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Persson: När jag kliver ut ska vi ha städat klart

Om Göran Persson blir kort- eller långvarig som ordförande i Swedbank låter han vara osagt – men när han ”kliver ut” ska arbetet med att återupprätta förtroendet efter penningtvättshärvan vara klart. Det säger han i en intervju med DI.

– Då ska vi ha städat klart, då ska vi ha återvunnit förtroendet i Sverige och i omvärlden och då ska vi ha sett till att vi också har myndigheterna bakom oss, säger han till tidningen.

Men han inbillar sig inte för ”ett ögonblick” att det kommer att bli lätt.

Persson tror inte att han hade fått jobbet om det inte vore för penningtvättshärvan som han kallar för ”en extraordinär händelse” som kan kräva oortodoxa insatser.

Igår 17:30
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank