Helg Recensioner

”Animerad realism gör Lion King till en själlös kopia”

Disneys nyversion av ”Lejonkungen”, som släpps på 25-årsjubileet av originalfilmen, får blandad kritik från recensenterna. De flesta verkar överens om att den animerade realismen imponerar i sin detaljrikedom – men vissa tycker det är underligt, rent av obehagligt, att se ”riktiga” djur prata som människor.

”’Djuren’ kan inte skådespela – och de kan verkligen inte uttrycka känslor”, skriver Scott Mendelson i Forbes, som kallar nyversionen en själlös kopia som känns ”mindre förtrollande och med mindre glöd” än originalet.

The Guardians Peter Bradshaw är mer förlåtande – det är just tack vare att filmen är en nästan bild-för-bild-kopia av ett fantastiskt original som den fortfarande är underhållande. ”Men jag saknar den bländande enkelheten i originalets handritade animationer”, skriver han.

Rosie Knight på IGN kallar ”Lion King” banbrytande och hyllar filmens ”fotorealistiska” datoranimationer. ”Oftast känns det mer som att man ser på en naturdokumentär än en animerad spelfilm”, skriver hon. Dock tror hon att tittare som väntar sig något nytt kommer att bli besvikna.

Recensenternas snittbetyg: 2,5

Snittbetyget är baserat på 2 av 5 recensioner eftersom vissa av källorna inte sätter betyg.

Om recensionssvepen

Varje helg tipsar Omni-redaktionen om de mest aktuella filmerna, tv-serierna, musiken, böckerna och mycket mer från hela världen. Genre kan variera från vecka till vecka.

Om Omni-helg

Recensionssvepen är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.

Ur ”Lion King” TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Toppnyheter

Mohammed Buya Turay. CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Matchhjälten jublande glad: ”Let’s go, Djurgården!”

Mohammed Buya Turay gjorde matchens enda mål när Djurgården besegrade IFK Göteborg och såg till att sätta sig i förarsätet i jakten på SM-guldet. Efter matchen sparade han inte på känslorna.

– Vi tog tre poäng och det är det viktigaste. Det var därför vi kom hit. Let’s go, Djurgården! skrek matchhjälten när han intervjuades av C Mores Olof Lundh.

Han passade också på att rikta en hälsning till klubbens sportchef Bosse Johansson.

– Jag vill stanna, Bosse ge mig ett kontrakt! sa Buya Turay.

33 min
Mohammed Buya Turay blev matchhjälte. CARL SANDIN / BILDBYRÅN
undefined

Flera tveksamma domslut när Dif kopplade guldgrepp

Djurgården har skaffat sig guldläge i allsvenskan efter seger 1–0 borta mot IFK Göteborg på måndagen. Men det var Göteborg som inledde bäst och många trodde att laget också tog ledningen när Lasse Vibe rullade in bollen tidigt i matchen. Men domaren valde att blåsa för offside, ett tveksamt domslut.

– Det är inte offside, sa experten Hasse Backe i C Mores studio.

I andra halvlek höjde sig Djurgården – men laget hade också på nytt domaren med sig när Göteborg inte fick straff i en situation mitt i halvleken.

Det dröjde till minut 70 innan matchens första mål kom. Marcus Danielson slog en fin hörna till Mohammed Buya Turay, som nickade in 1–0. Men även den situationen föregicks av en tveksamhet, då det borde ha blåsts för offside i momentet som gav upphov till hörnan.

Segern innebär att Djurgården nu är tre poäng före Hammarby, AIK och MFF när bara två omgångar återstår att spela.

1 tim
Alexander Axén. KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
undefined

Experten kräver VAR i allsvenskan efter missarna

Flera tveksamma domslut kom att påverka utgången av den viktiga allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och Djurgården. Bland annat vinkades ett tidigt Göteborgsmål av för offside, tillsynes felaktigt, och senare borde Göteborg också fått en straff.

Missarna får C Mores expert Alexander Axén att ryta ifrån, skriver Aftonbladet.

– Vi måste införa VAR i allsvenskan. Vi kan inte sitta här och diskutera sådana här saker hela tiden. Jag antar att de som är motståndare mot VAR är nöjda med de här situationerna, sa han i sändningen.

Även expertkollegan Hasse Backe höll med.

– När allt ska avgöras vill man inte ha de här felen, sa han.

16 min
Läs mer om Herrallsvenskan 2019