Arkivbild. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bostadsbristen

”Behövs fler hyresrätter – skadligt att ombilda fler”

Opinion Det är obegripligt att Alliansen och Miljöpartiet fortsätter att driva på för nya skadliga ombildningar av hyresrätter. Det skriver Stockholms oppositionspolitiker Karin Wanngård (S) och Clara Lindblom (V) tillsammans med Fi:s gruppledare Sissela Nordling Blanco på SvD Debatt.

Debattörerna syftar på att M:s bostadsborgarråd har skickat ut brev till stockholmare om ett erbjudande att köpa hyresrätten som man bor i.

”Våra partier står för motsatsen. Vi menar att det behövs fler hyresrätter i Stockholm med hyror som folk har råd med – inte färre. Därför är vi för att öka byggtakten på hyresrätter och emot ombildningar och utförsäljningar.

Om debattörerna

Opinion Karin Wanngård, oppositionsborgarråd Socialdemokraterna Stockholm
Clara Lindblom, oppositionsborgarråd Vänsterpartiet Stockholm
Sissela Nordling Blanco, gruppledare Feministiskt initiativ Stockholm

Toppnyheter

Rester från den robot som användes vid attacken mot en av oljeanläggningarna i helgen. HAMAD I MOHAMMED / TT NYHETSBYRÅN
Drönardåden i Saudiarabien

Saudiarabien visar upp bevis: ”Vapnen var iranska”

Saudiarabien påstår att de drönare och robotar som avfyrades mot två saudiska oljeanläggningar i helgen ”utan tvekan var från Iran”. Det säger Turki al-Malki som är talesperson för det saudiska försvarsdepartementet under en presskonferens, rapporterar BBC.

Turki al-Malki visade upp vrakdelar, bland annat från kryssningsrobotar, som sägs ha använts vid attackerna i helgen. Han säger att 18 obemannade drönare, samt sju stycken kryssningsrobotar, var av iranskt ursprung.

Turki al-Malki säger även att attacken kom norrifrån, men att den exakta avfyrningsplatsen ännu inte är fastställd.

1 tim
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien
Peter Swaffer vid Statens haverikommission på dagens pressträff. Patrick Trägård//TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygplansolyckan i Umeå

Planet i Umeå var lite för tungt – sidodörren öppen

Planet var baktungt redan från start och sidodörren var öppen när planet kraschade. Det var några av nyheterna när Statens haverikommission (SHK) presenterade en statusrapport om flygolyckan i Umeå i juli då nio personer omkom.

SHK betonade i dag att man fortfarande inte vet varför planet störtade och att det är för tidigt att dra några slutsatser. Man konstaterar dock att något gick fel precis när hopparna skulle lämna planet, vilket förklarar varför en av sidodörrarna var öppen. Man har också fastslagit att planet var något för tungt redan vid start.

– Vid start var planet redan lite baktungt. Vid ett hopp förflyttar sig hopparna bakåt i planet. Det var något för tungt och lite för baktungt, säger Peter Swaffer vid SHK.

Den slutliga rapporten presenteras under våren 2020.

27 min
Peter Swaffer. Patrick Trägård//TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftig riktningsförändring gjordes före kraschen

Strax före flygkraschen i Umeå gjorde planet en 180-gradig vändning som utredarna inte kunnat förklara. Det sa Statens haverikommission på dagens pressträff, enligt DN.

– I samband med att planet stiger avtar farten på flygplanet. Då sker också en plötslig ändring och planet sjunker och rör sig åt andra hållet, det håll man kom ifrån, säger Peter Swaffer vid SHK.

Enligt tidningen kan piloten ha ändrat riktning för att placera hopparna i ett bättre läge att nå den tilltänkta landningsplatsen.

4 min
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå
Magdalena Andersson på budgetpromenad. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Finansministern om sin egen budget: Den är extrem

Det var inte en slopad värnskatt som drev Magdalena Andersson (S) in i politiken. Det säger finansministern till SvD efter att höstbudgeten presenterats i dag.

– Det är klart att den här budgeten är extrem eftersom vi avskaffar värnskatten. Den fördelningsprofilen är sämre än... ja den är svår att åstadkomma på något annat sätt, säger hon till tidningen.

Andersson säger att klyftorna ska utjämnas i en skattereform. Inför förhandlingarna om den säger hon att alla frågor kan komma upp på bordet, inklusive en återinförd fastighetsskatt.

2 tim
Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson skakar hand med finansminister Magdalena Andersson  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vänsterns budgetkritik: ”Ett svek mot välfärden”

Regeringens budgetproposition fick hård kritik från både höger och vänster när den debatterades i riksdagen i dag.

– När man ska göra satsningar kan jag bara konstatera att man lägger mer pengar på friåret än på polisen. Hur tondöv kan en regering och dess stödpartier bli? frågade Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tyckte alla att budgetsatsningarna på rättsväsendet är för skrala.

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt framhöll även att hans parti vill tillföra mer pengar till kommunerna.

Vänsterpartiets Ulla Andersson passade under debatten på att gratulera den ekonomiska eliten som hon menar är de som gynnas av regeringens skattesänkningar.

– Det är ett svek mot välfärden, sa hon i riksdagens talarstol.

5 tim
Finansminister Magdalena Andersson överlämnar budgeten till talmannen.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rika män gynnas mest: ”Kommer öka klyftorna”

Män med höga inkomster är de som gynnas mest i höstbudgeten. Regeringen konstaterar själv att knappt två tredjedelar av reformerna går till män och att en tredjedel av medlen går till män i den högsta inkomstgruppen.

– Det kommer att öka klyftorna, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Aftonbladet.

Anledningen är bland annat slopandet av värnskatten som är en reform för dem med en årslön eller arvoden över 703 000 kronor. Utöver värnskatten får även cirka en miljon pensionärer med en inkomst över 17 000 kronor i månaden sänkt skatt. Både när det gäller den avskaffade värnskatten och den sänkta skatten för pensionärer är den största delen av dem som gynnas män.

Då kvinnor oftare har lägre pensioner är det dock fler kvinnor bland dem som gynnas av det höjda grundskyddet.

5 tim
Läs mer om Höstbudgeten
Anders Borg 2013/Magdalena Andersson 2019. TT
Reaktioner på höstbudgeten

”Inte ens Anders Borg gav rika män så här mycket”

Opinion Höstbudgeten hade kunnat vara en rimlig mittenbudget men i och med avskaffandet av värnskatten var det en ”ojämlikhetschock” som presenterades i dag, skriver Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin.

”Inte ens i Anders Borgs sista budget som finansminister fick de rikaste en lika stor del av kakan som i dag”, skriver han.

DI:s Tobias Wikström skriver att regeringen verkar göra bedömningen att den avskaffade värnskatten betalar sig själv, eftersom den tros leda till fler arbetade timmar. Han tolkar formuleringen som att Socialdemokraterna inte kommer att återinföra värnskatten ens om man själva får bestämma.

Sydsvenskan saknar en satsning på höghastighetsbanor, något som skulle kunna ha varit en djärv satsning i tider av ekonomisk inbromsning.

”Det kan knappast ses som oansvarigt att storinvestera i något som, förutom att stimulera ekonomin, ger snabbare och klimatsmartare resor och transporter genom landet i många generationer framöver.”

40 min
Nyamko Sabuni och Magdalena Andersson  TT
undefined

Analys: Slopad värnskatt speglar det extraordinära

Höstbudgeten präglas mer av januariavtalets byteshandel än de samhällsproblem som dominerar den politiska debatten, skriver Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg i en analys.

Han menar att man kan tolka finansministerns avståndstagande från den slopade värnskatten i höstbudgeten som ett offentligt inledande av nästa års förhandlingar med C och L. ”’Vi kommer inte att acceptera en budget till med den här fördelningsprofilen’, låter budskapet från finansministern”, skriver Ramberg.

SvD:s Göran Eriksson menar att den avskaffade värnskatten speglar det extraordinära tillståndet i svensk politik eftersom S inte alls argumenterar för den största posten i sin egen budget.

SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka skriver i en analys att regeringen inte ser någon anledning att lätta plånboken trots att det blåser ekonomisk snålblåst. ”I stället räknar finansminister Magdalena Andersson med att det är du och jag som ska hålla ekonomin igång”, skriver hon.

4 tim
Thorwaldsson, Löfven/Botström, Baudin och Andersson. TT
undefined

Kritiken inifrån: ”Tar fram skämskudden, ärligt talat”

SSU:s ordförande Philip Botström totalsågar regeringens budget, skriver Aftonbladet. Han menar att den kommer att gynna ”rika gubbar på Östermalm som har kristallkrona i taket”.

– Jag tar fram skämskudden, ärligt talat, säger han till TT.

Även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är kritisk till skattesänkningarna och menar att högre arbetslöshet och större problem i landets kommuner är att vänta.

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger i ett pressmeddelande att politikerna måste släppa sina ”ideologiska käpphästar” och satsa på välfärden.

Avskaffad värnskatt, familjevecka och det så kallade utvecklingsåret kostar tillsammans nio miljarder kronor, pekar Kommunal på.

– Bara dessa tre reformer motsvarar 21 000 undersköterskor, säger Baudin.

6 tim
Läs mer om Reaktioner på höstbudgeten
ÖFK:s lagkapten Tom Pettersson och Daniel Kindberg.  Bildbyrån
Klubbkrisen i ÖFK

Krönikor: ÖFK ett korthus – det är bäddat för ett ras

Oavsett utgång i rättegången mot Daniel Kindberg blir det svårt för Östersunds FK att överleva, skriver Expressens Daniel Kristoffersson i en krönika med anledningen av turbulensen i klubben.

Det är bäddat för spelarflykt och ras genom seriesystemen för klubben som för bara ett och ett halvt år sedan skördade framgångar i Europa mot storklubbar som Arsenal och Galatasaray.

”Vem hade kunnat ana att ÖFK skulle gå från att vara nästan hela Sveriges kelgris till i stort sett hela Sveriges spottkopp på några år?”, skriver Kristoffersson.

DN:s Johan Esk kallar Östersund för ett korthus och listar stormarna som klubben nu försöker parera: Rättegång mot Kindberg, en svår ekonomisk kris och en bottenplacering i Allsvenskan.

41 min
Östersunds tränare Ian Burchnall och AIK:s Kolbeinn Sighorsson och Sebastian Larsson. Bildbyrån
undefined

Krisen i ÖFK kan rita om den allsvenska tabellen

Östersunds FK är i ekonomisk kris och måste få in tio miljoner kronor inom loppet av tio dagar, annars riskerar klubben att gå i konkurs. Om så blir fallet kan hela serietabellen ritas om, eftersom alla ÖFK:s resultat då skulle strykas.

Vinnarna i guldstriden skulle då bli AIK och Malmö FF, som båda spelat oavgjort mot ÖFK under säsongen.

– Det är väldigt teoretiskt att vi hamnar där, men jag vill ändå vara tydlig med att redovisa vad regelverket säger om vi skulle hamna där, säger förbundsjuristen Tobias Tibell till SVT Sport.

Ett annat scenario är att ÖFK kan spela klart hela säsongen och sedan flyttas ner efter säsongen.

3 tim
Östersunds Eirik Haugann JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
undefined

Kommunen säger nej till att hjälpa ÖFK ekonomiskt

Östersunds kommun har sagt nej till att hjälpa ÖFK ur deras ekonomiska kris, rapporterar P4 Jämtland. Det var under ett medlemsmöte igår som det framgick att klubben måste få in tio miljoner kronor på tio dagar för att undvika en eventuell konkurs, vilket Östersundsposten var först med att skriva om.

Beslutet att inte stödja ÖFK ekonomiskt är brett politiskt förankrat, enligt kommunalrådet Bosse Svensson (C), som pekar på att klubben saknar transparens kring sin ekonomi.

– Vi har ett grundansvar för kommunens skattebetalare och våra kärnverksamheter. Vi måste veta att vi inte lägger pengarna i ett svart hål, säger han till radiokanalen.

4 tim
Läs mer om Klubbkrisen i ÖFK
Benjamin Netanyahu. AMMAR AWAD / TT NYHETSBYRÅN
Nyvalet i Israel

Netanyahu väntas meddela stöd från högerpartier

Israels nuvarande premiärminister Benjamin Netanyahu väntas meddela under en presskonferens att samtliga högerpartier stöder honom. De tillsammans skulle då få cirka 55 av de 120 mandaten i knesset, om de preliminära resultatet stämmer. Det uppger en källa för Times of Israel.

Partierna skulle i så fall fungera som ett block och föra koalitionsförhandlingar med Netanyahus parti Likud.

Mandaten skulle dock inte räcka för att bilda en koalition på egen hand, men enligt tidningen hoppas Netanyahu att mandaten ska få presidenten Reuven Rivlin att ge honom sonderingsuppdraget att bilda regering.

43 min
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. AMMAR AWAD / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ett förödmjukande slag för Netanyahu”

Det jämna valresultatet i Israel framstår som ett ”förödmjukade slag” mot premiärministern Benjamin Netanyahu och hans parti Likud, skriver SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren i en analys.

Kraven på en samlingsregering som kommer från Avigdor Lieberman, ledare för nationalistiska partiet Yisrael Beitenu, sätter Netanyahu på spel skriver Blomgren.

Anledningen till det är att Benny Gantz, ledare för Blåvita alliansen, vägrar sitta i regering med premiärministern på grund av det korruptionsåtal som väntas väckas mot Netanyahu skriver Dominic Waghorn på Sky News i en analys.

”Frågan är nu om Likud kommer att offra Netanyahu för att behålla makten” skriver Waghorn.

3 tim
Benny Gantz, ledare av partiet Blåvita alliansen. GALI TIBBON / AFP
undefined

Krav på samlingsregering efter jämna valresultatet

Sittande premiärministern Benjamin Netanyahus parti Likud och Blåvita alliansen får 32 platser var i parlamentet i Israel, rapporterar flera medier. Både Netanyahu och tidigare militärchefen Benny Gantz som leder Blåvita alliansen, kommer nu behöva förhandla med mindre partier för att nå majoritet.

– Vi kommer att inleda förhandlingar och vi kommer att prata med alla, säger Gantz.

Nu ställs krav på en samlingsregering, bland annat från Avigdor Lieberman, ledare för nationalistiska partiet Yisrael Beiteinu och tidigare Likud-politiker.

– Vi har bara ett val, en nationalistisk, liberal och bred regering som består av Yisrael Beiteinu, Likud och Blåvita alliansen, säger Lieberman enligt Sky News.

Idag 08:35
Läs mer om Nyvalet i Israel
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholm steg inför kvällens Fedbesked

Stockholmsbörsens ledande index steg på onsdagen i linje med de europeiska börserna inför kvällens räntebesked från Federal Reserve. Vid stängning stod huvudindexen klart på grönt:
• OMXS: +0,6%
• OMXS30: +0,4%
Regeringens höstbudget släpptes under morgonen. De större satsningarna har redan presenterats och budgeten saknade annars nyheter med tyngd nog att få finansmarknaderna att reagera.

I stället riktades blickarna mot andra sidan Atlanten och dagens börshandel skedde i skuggan av Feds räntebesked i kväll. Centralbanken väntas sänka styrräntan för andra gången i rad.

Den finska verkstadsjätten Wärtsilä vinstvarnade för tredje kvartalet och rasade tvåsiffrigt i Helsingfors. Det drog med sig sektorkollegan Alfa Laval som backade 4,7 procent. Även SKF och Volvo tyngdes något av vinstvarningen.

Också Kinnevik landade i botten av OMXS30-listan med en nedgång på 2,9 procent. SEB sänkte under gårdagskvällen rekommendationen för aktien efter beskeden att bolaget minskar innehavet i Zalando och delar ut teleoperatören Millicom till ägarna.

Bäst av storbolagen gick Getinge som steg 2,7 procent och Ericsson som ökade 1,9 procent.

20 min
TT.
undefined

Avvaktande börser i Asien i väntan på Feds besked

Asiens börser handlades utan tydlig tendens på onsdagen, i avvaktan på amerikanska Feds räntebesked senare i dag.
• Nikkei: –0,2 %
• Shanghai: +0,3 %
• Shenzhen: +0,3 %
• Hongkong: –0,1 %
• Kospi: +0,4 %
Marknaden har redan prisat in en räntesänkning, enligt Oandas seniora analytiker Jeffrey Halley, skriver AFP.

– En räntesänkning på 25 punkter är i stort sett betraktad som genomförd av de globala marknaderna, säger han.

Oljepriset vände ner igen i går på nyheten om att Aramco kommer att kunna sätta igång verksamheten i sina två beskjutna anläggningar tidigare än väntat.

Idag 03:33
Läs mer om Dagens börs