Arkivbild Jae C. Hong / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Hotande vattenbristen

Brist på vatten problem för var fjärde människa

En fjärdedel av jordens befolkning upplever extrem vattenstress, rapporterar AFP. Det innebär att mängden av tjänligt vatten inte räcker för samhällens behov. Jordbruk, industrier och samhällsfunktioner dricker upp 80 procent av det tillgängliga vattnet under ett genomsnittligt år i 17 av de värst drabbade länderna, enligt World Resources Institute.

Dessa 17 länder är Qatar, Israel, Libanon, Iran, Jordanien, Libyen, Kuwait, Saudiarabien, Eritrea, Förenade arabemiraten, San Marino, Bahrain, Indien, Pakistan, Turkmenistan, Oman och Botswana.

Läs också

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Nicholas Aylott/Boris Johnson. TT
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Statsvetare: Närmast unikt i brittisk politisk historia – kan bli ett nytt trauma

Att en sittande premiärminister i Storbritannien läggs in för intensivvård är närmast unikt i brittisk politisk historia. Det menar Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap på Södertörns Högskola.

– Det man närmast kan tänka på är Churchill som hade en stroke under sin tid som premiärminister, säger han till SVT Nyheter.

Många är inlagda på sjukhus för covid-19 och över 5 300 personer har dött av sjukdomen. Tecken på spänning mellan polis och allmänhet på grund av karantänen har också setts. Boris Johnsons situation kan förvärra en redan pressad situation i landet.

– Så det kan bli ett nytt trauma om inte läget för premiärministern blir bättre ganska snart, säger Nicholas Aylott.

Igår 21:23
Boris Johnson via länk från förra veckan. Andrew Parsons10 Downing Street / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson på intensiven på grund av coronavirus

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson intensivvårdas på sjukhus – en dag efter att han lades in på grund av ihållande coronavirussymptom, rapporterar Reuters.

Enligt ett pressmeddelande från Downing Street har premiärministerns tillstånd förvärrats under dagen. Enligt Sky News ska han inte ligga i respirator.

Tidigare under dagen twittrade Boris Johnson att han var vid ”gott mod”.

För elva dagar sedan bekräftades att Boris Johnson smittats av coronaviruset. Efter att febern och hostan inte velat ge med sig åkte han i går kväll in på sjukhus på inrådan av sin läkare, för ”rutinkontroller”.

Igår 19:16
Stefan Löfven. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: Jag önskar honom ett snabbt tillfrisknande

Flera europeiska ledare skickar sina hälsningar till den brittiske premiärministern Boris Johnson efter beskedet att han vårdas på intensiven för sin covid-19.

”Mina tankar är med premiärministern och hans familj och jag önskar honom ett snabbt tillfrisknande”, twittrar Sveriges statsminister Stefan Löfven från sitt internationella konto.

”Mitt fulla stöd till Boris Johnson, hans familj och det brittiska folket i denna svåra tid”, twittrar den franske presidenten Emmanuel Macron.

Även den tidigare premiärministen David Cameron har twittrat.

”Du är i goda händer och vi vill alla att det ska gå bra”, skriver han.

Även den kanadensiska premiärministern Justin Trudeau har visast sitt stöd.

Igår 20:55
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Karin Hildebrand. SVT
Coronaviruset Svenska vården

Läkare: Vi slås av hur många unga som drabbas

Oväntat många unga personer utan riskfaktorer har drabbats hårt av covid-19. Det sa Karin Hildebrand, intensivvårdläkare på Södersjukhuset i Stockholm när hon gästade SVT:s Aktuellt på måndagen.

– Även unga patienter blir väldigt svårt sjuka, sa Hildebrand.

Hon sa att hennes bild av sjukdomen, ur ett intensivläkarperspektiv, inte stämmer med den allmänna bilden ute i samhället.

– Vi slås av hur många unga friska som drabbas.

Igår 20:41
Ambulanshelikoper i Stockholm. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppsala hjälper vården i Stockholm under krisen

Region Uppsala kommer att ställa upp med resurser för att hjälpa den hårt belastade Region Stockholm under coronakrisen. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Uppsala kommer bland annat att bidra med helikoptertransporter, samt intensivvårspersonal under transporterna. Dessutom kommer Uppsala att dirigera sina ambulanser att ta hand om patienter även utanför regiongränsen.

– Vi har en stigande trend med allt fler som behöver sjukhus- och intensivvård i Region Uppsala, men vi är ännu inte i samma svåra läge som Region Stockholm. Det är självklart att vi hjälper till med det vi kan, säger Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Igår 14:09
Infarten till fältsjukhuset. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ännu inga patienter till fältsjukhuset i Älvsjö

Tanken var att det nya fältsjukhus som uppförts vid Älvsjömässan skulle ha börjat användas under måndagen. Men än så länge har sjukhuset inte behövt tas i bruk. Behovet har helt enkelt inte uppstått ännu, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.

"Både under söndagskvällen och måndag morgon kan vi konstatera att vi har gott om platser för både intensivvård och slutenvård. Vi arbetar hårt för att fortsätta öka kapaciteten ytterligare vid våra akutsjukhus", säger hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson i pressmeddelandet.

På måndagen var över 50 intensivvårdsplatser och flera hundra vanliga slutenvårdsplatser lediga vid akutsjukhusen i Region Stockholm. Under dagen har 127 nya fall konstaterats i regionen.

Igår 14:19
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
En tysk variant av ett antikropptest under utveckling. Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Uppgifter: USA har börjat med antikropptester

USA har börja ta blodprov över hela landet för att kartlägga hur omfattande coronavirusspridningen är, rapporterar AFP med hänvisning till källor. Testerna uppges spåra antikroppar och visar därmed både om en person är sjuk vid provtillfället eller har varit det tidigare.

Testerna ses som ett viktigt steg mot att kunna lätta på olika restriktioner eftersom de visar vilka som troligen har utvecklat immunitet mot smittan.

Igår 21:55
Illustrationsbild Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler än 10 000 döda i USA – men färre vårdas i New York

Totalt har nu över 10 000 dödsfall i covid-19 registrerats i USA, rapporterar Reuters som hänvisar till sina egna beräkningar.

Samtidigt kommer flera mer positiva tecken från New York.

– Antalet intagna på sjukhus minskar liksom antalet intensivvårdspatienter, säger guvernören Andrew Cuomo som menar att detta kan vara tecken på att kurvan börjat plana ut.

– Det kan fortsatt gå åt båda hållen. Det beror på vilka åtgärder vi vidtar.

Cuomo varnade för att alltför tidigt återgå till det normala. Tidpunkten för när skolor och förskolor åter ska öppna sköts fram till 29 april.

Under måndagen hade 4 758 dödsfall i covid-19 registrerats i delstaten.

Igår 16:26
Kvinna i en av New Yorks parker. Kathy Willens / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”New York kan behöva begrava döda i parkerna”

New York har drabbats hårt av coronaepidemin i USA – så pass att det kan bli tal om att gräva ner döda i New Yorks parker. Det skriver demokratiske politikern Mark Levine, som sitter i stadens fullmäktige, på Twitter.

”Gravar kommer grävas med plats för tio kistor i rad. Åtgärden kommer vara värdig, ordnad och temporär, men det kommer vara svårt för New York-borna”, skriver han.

Hela New Yorks delstat har i nuläget 123 000 bekräftade fall och över 4 000 dödsoffer.

Igår 15:42
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Illustrationsbild. Bildbyrån
Coronaviruset Smittans effekter

Klart hur idrottens 500 stödmiljoner ska fördelas

Riksidrottsförbundet har nu beslutat hur regeringens stödpaket på 500 miljoner kronor till idrotten ska fördelas, rapporterar SVT Sport. Grundprinciperna är att föreningars överlevnad i första hand ska säkras och att barn- och ungdomsidrott ska prioriteras.

Uteblivna publikintäkter kan kompenseras, däremot inte uteblivna sponsorpengar. Samtidigt ska klubbar redovisa vilka besparingar de tvingats göra på grund av krisen.

– Jag tror alla kommer känna sig som förlorare, de kommer tycka att ”jag fick inte full kompensation” och det kommer man inte få, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

Igår 21:25
Anders Tegnell/Håkan Hellström. TT
undefined

Anders Tegnell tror inte att Hellströms konserter blir av

I juni är det tänkt att Håkan Hellström ska göra storstilad comeback på Ullevi i Göteborg med tre konserter. Men statsepidemiolog Anders Tegnell tror att sannolikheten är låg att konserterna blir av på grund av den pågående coronaepidemin i landet.

– Det vore förstås trevligt, men jag tror inte det är lämpligt med så stora folksamlingar så tidigt i juni, speciellt inte när det lär komma folk från hela Sverige och kanske angränsande länder också, säger han till GP.

Han framhåller att det inte är omöjligt att konserterna blir av och att man kan göra en bättre prognos ju närmare man kommer datumen.

Igår 17:31
Anders Tegnell. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell: Räkna med att semestra i Sverige i år

Man ska inte räkna med att kunna resa utomlands på semester i sommar – det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

Han säger att det blir ”problematiskt” att resa i världen, med inställda flyg och mycket gränskontroller.

– Det blir nog en semester i Sverige tror jag om man ska tänka realistiskt på framtiden, säger Tegnell.

Han tror till och med att det kommer att bli svårt att resa till Sveriges grannländer. Så sent som i fredags förlängde UD sin avrådan om icke nödvändiga resor till alla länder.

Igår 14:52
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska jobben
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska jobben

Analyser: ”Tydligt att timanställda är utsatta”

Över 25 000 svenskar skrev in sig som arbetslösa i förra veckan, visar Arbetsförmedlingens veckostatistik som presenterades på måndagen.

”Det blir tydligt att särskilt utsatta är timanställda eller de som jobbar i mindre företag inom servicenäringen som fått gå på dagen”, skriver Johanna Cervenka, ekonomikommentator på SVT i en analys.

DI:s analytiker Viktor Munkhammar skriver i en kommentar att det lär bli värre innan det blir bättre och varnar för att ”en utdragen kris bygger upp stora grupper latenta arbetslösa”.

”I ett sådant scenario innebär de ruggiga siffrorna som tickar in från Arbetsförmedlingen snarare en skönmålning av läget”, skriver han i tidningen.

Igår 21:04
Illustrationsbild/Annika Sundén.  TT
undefined

Rekordsnabb ökning av arbetslöshet – högre takt än under finanskrisen

Arbetslösheten ökar nu med den högsta hastigheten på flera årtionden, skriver TT.

25 350 personer skrev in sig som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar i förra veckan. Det är 16 761 fler än samma vecka i fjol, enligt Stockholms handelskammare, som refererar Arbetsförmedlingens siffror.

– Det är ett allvarligt läge, säger myndighetens analyschef Annika Sundén.

Ökningen av antalet arbetslösa sker också i en högre hastighet än under finanskrisen 2008.

Igår 09:57
Hatt, illustrationsbild TT
undefined

Akut behov av arbetskraft: ”Finns 8000 jobb”

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, gör bedömningen att de gröna näringarna har stort behov av säsongsarbetare under de närmaste månaderna. Inom trädgårdsnäringen finns det 5 000 arbetstillfällen och inom skogsplantering 3 000, skriver Dagens Nyheter.

Coronakrisen gör behovet av att hitta svensk arbetskraft större än vanligt. Annars kommer många säsongsarbetare från bland annat Ukraina, Polen och Baltikum.

– Nu kan de inte ta sig till Sverige. Vi är därför i akut behov av arbetskraft, säger Anna Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas riksförbund.

Igår 15:41
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Mette Frederiksen. Arkivbild. Ida Guldbaek Arentsen / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Danmark öppnar förskolor och skolor efter påsk

Danmark planerar att öppna förskolor och skolor upp till femte klass efter påsk. Det säger statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens enligt danska DR. Hon menar att öppningen är baserad på hälsomyndigheternas bedömningar av coronavirusläget.

– Men öppnandet är under förutsättning att alla fortsätter hålla avståndet och tvättar händerna, säger Mette Frederiksen.

Hon understryker samtidigt att allt inte kommer kunna återgå till det normala än – och att danskarna kommer behöva leva med begränsningarna i vardagen i ”många månader framöver”.

– Vi kommer kanske behöva vänja oss vid det här, säger statsministern.

Igår 18:15
Bent Høie. Arkivbild. Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norges hälsominister: Epidemin under kontroll

Coronavirusepidemin i Norge är nu under kontroll. Det menar hälsominister Bent Høie under en presskonferens på måndagen, enligt norska Dagbladet.

Norrmän som har viruset överför det nu till 0,7 personer, ett tecken på att smittspridningen alltså är under kontroll. Innan landets stränga åtgärder infördes smittade varje person ytterligare 2,5 personer.

– Jag är väldigt stolt över vad vi har uppnått tillsammans, säger Bent Høie.

Igår 15:11
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Dagens börs
Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Dagens börs

Rejäla lyft på Wall Street – Boeing upp nära 20 procent

Tecken på en plattare coronakurva i USA gav investerare hopp. Amerikanska börser steg kraftigt på måndagen och ledande index stängde som följer:

• S&P 500: +7,0 procent
• Nasdaq: +7,3 procent
• Dow Jones: +7,7 procent
Det positiva sentimentet drevs på av att delstaten New York i helgen har noterat en minskning i antalet virusrelaterade dödsfall per dag för första gången, skriver CNBC. Att dödsfallen minskade på flera håll i Europa inger också hopp.

”Jag börjar bli optimistisk”, twittrade hedgefondsprofilen Bill Ackman om den positiva trenden.

Ryssland och Saudiarabien är ”väldigt, väldigt nära” en uppgörelse om att minska oljeutbudet, enligt vd:n för ryska statliga fonden Russian Direct Investment Fund.

Skräckindexet VIX noterades till 45 och har därmed fallit tillbaka märkbart från extrema nivåer i mars, skriver Direkt.

Boeing toppade Dow Jones, aktien var upp runt 20 procent, trots att bolaget i helgen gick ut med att man stänger fabriken i Seattle för en obestämd framtid.

Igår 20:01
undefined

H&M och Autoliv i topp på stark Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen steg tydligt på måndagen, i linje med Europabörserna. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: +4,1%
• OMXS30: +4,0%
Under morgonen syntes rejäla börslyft i både Asien och Europa. Reuters och Bloomberg förklarar investerarnas optimism med att antalet coronadödsfall i Europa ser ut att ha bromsat in.

”Efter att ha skannat av helgens virusrelaterade nyheter är det svårt att inte skönja en strimma hopp. Det borde ge ökad optimism och börsstöd”, skrev SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter innan börsöppningen.

H&M lyfte drygt 10,5 procent efter att ha fått flera upprepade köpråd i spåren av fredagens rapport. Aktien var näst bäst i OMXS30-indexet – Autoliv toppade med en uppgång på 11 procent. Hela fordonssektorn gick starkt på dagens Europabörser till följd av den ökade optimismen kring virusspridningen. Volvo steg hela 8 procent.

En annan vinnare var Kinnevik som också steg närmare 8 procent efter ett färskt köpråd från ABG. Analyshuset anser att investmentbolagets aktie blivit för hårt straffad, skriver Direkt.

I motsatt ände av storbolagsindexet syntes defensiva bolag som Telia och Tele2. Aktierna stängde ner cirka 1,5 procent.

Inför öppningen meddelade e-handelsbolaget Boozt att man ser en lägre efterfrågan och tvingas göra en extraordinär nedskrivning till följd av pandemin. Aktien backade inledningsvis men stängde upp cirka 2 procent.

Gamingbolaget Embracer flaggar tvärtemot för en ökad efterfrågan på sina produkter och uppger att fler förvärv ligger i korten. Aktien steg drygt 1,5 procent.

Igår 15:36
Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Aktiechef: Vändningen upp kommer gå oerhört fort

Börsen ska definitivt ner ytterligare 10–20 procent om osäkerheten kring coronapandemin kvarstår. Det säger Fredrik Warg, chef för aktiehandel på Swedbank, till DI.

Han påpekar att Stockholmsbörsen endast är ner 20 procent från toppen medan raset under finanskrisen uppgick till 50 procent.

Samtidigt tror Warg att vändningen uppåt kommer att gå ”oerhört fort” när den väl kommer.

– Vi har alla muskler som finns i form av stimulanser i världsklass, låga räntor och investerare som är beredda att ta risk igen, säger han.

Igår 09:06
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Näringsminister Ibrahim Baylan, socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Analys: Kan få grönt ljus om de lyssnar på Lagrådet

Om regeringen väljer att lyssna på Lagrådets invändningar och göra vissa förändringar av förslaget om utökade maktbefogenheter kan förslaget få grönt ljus i riksdagen. Den bedömningen gör SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

– Det gör det svårare för oppositionspartierna som är kritiska att framhärda i sin kritik om man väljer att lyssna på Lagrådet, säger Knutson.

DN:s Ewa Stenberg skriver att risken att förslaget stoppas pekar på problemet med att regeringen saknar egen majoritet utan måste förhandla alla förslag i riksdagen.

Hon ser tre möjliga sätt att hantera problemet: Att fortsätta som i dag, att utöka regeringssamarbetet till att omfatta även M vilket C föreslagit, och att ombilda regeringen, eventuellt till en samlingsregering.

Igår 18:45
Magdalena Andersson (S). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skatteexperter ska stoppa fusk med krispengar

100 av Skatteverkets handläggare, som är specialister på att upptäcka fusk, kommer bistå Tillväxtverket för att avslöja fiffel med regeringens miljardstöd för korttidspermitteringar, skriver DN.

– Jag tror inte att det här kommer att gå obemärkt förbi i samhället. De som blir upptäckta kommer att få leva med det resten av sitt liv, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till tidningen.

Tillväxtverket har av regeringen fått i uppdrag att hantera ansökningarna och betala ut de finansiella stöden till företagen.

Igår 19:52
Lena Hallengren. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Hallengren bjuder in till samtal om nya krislagen

Socialminister Lena Hallengren (S) bjuder in samtliga riksdagspartier till samtal om regeringens förslag om utökade befogenheter för att bekämpa coronavirussmittan. Det säger hon till TT.

Både KD och M har under dagen öppnat för att rösta mot förslaget i dess nuvarande form, och även Lagrådet har önskat att det förtydligas på en del punkter.

Förslaget innebär bland annat att regeringen ska kunna begränsa folksamlingar och flytta sjukvårdsresurser mellan regionerna.

Igår 17:31
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

V: Ge staten delägande i de företag man räddar

Opinion I situationer där staten skjuter till kapital för att rädda företag under coronakrisen bör man också gå in som ägare och få inflytande. Det skriver Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson på DN Debatt.

Det skulle bland annat motivera företagen att i första hand skjuta till eget kapital innan de vänder sig till staten, menar de. De vill också inrätta en krismyndighet som dels ska hantera det stöd företagen behöver och dels hanterar statens ägande i företagen.

Igår 19:14
Ambulans vid fältsjukhuset i Älvsjö i Stockholm. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ge personer i riskgrupper smittskyddspenning”

Opinion Personer som lider av olika sjukdomar som gör att de tillhör riskgrupper för det nya coronaviruset och därför inte kan utföra sitt yrke bör få smittskyddspenning under krisen. Det skriver Elisabeth Wallenius, ordförande för organisationen Funktionsrätt Sverige, på SvD:s debattsida.

Dessutom vill hon att människor som lever ihop med personer i riskgrupperna ska kunna få närståendepenning.

”I förlängningen skulle effekten bli att färre personer kommer att kräva intensivvård och därmed belasta sjukvården och färre personer kommer att avlida.”

Igår 19:43
Ursula von der Leyen. Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU-toppen: Vi kommer på fötter igen – tillsammans

Opinion EU:s samlade insats mot coronakrisen är den största i hela världen, skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i en debattartikel i Expressen.

Hon skriver att de miljarder som spenderas i dag för att avvärja en större katastrof är en investering för att skydda Europa även i framtiden och att de kommer att påverka generationer av européer.

Hon liknar satsningen vid en Marshallplan, som på sikt kommer att leda till ett mer modernt, hållbart och motståndskraftigt Europa.

”Och jag tvivlar inte på att vi i Europa inom kort kommer att vara på fötter igen. Tillsammans”, avslutar hon.

Igår 17:11
Läs mer om Coronaviruset