Bevaka
Kuwait

Skyskrapan Jeddah Tower blir förmodligen över en kilometer hög Shutterstock
Passion: Framtidens städer

Snart spränger skraporna kilometergränsen

Ingen som har besökt Dubai i modern tid kan ha missat Burj Khalifa, en svindlande hög byggnad som med sina 828 meter och 163 våningar just nu också är den i särklass högsta skyskrapan i världen. Men Burj Khalifa kommer inom bara tio års tid ha förpassats till en tredjeplats på listan över världens högsta skyskrapor. Förutsatt att allt går som planerat kommer nämligen två andra skyskrapor ha passerat drömgränsen på en kilometer till dess.

Först ut blir sannolikt saudiarabiska Jeddah Tower, en skyskrapa under uppförande i staden med samma namn. Byggnaden – som ska vara klar redan i år – ska bli minst 120 meter högre än Burj Khalifa. Den exakta slutgiltiga höjden är inte bestämd, men det handlar om uppskattningsvis 1 008 meter. Entreprenörerna bakom byggnaden, affärsmännen Prince A-Waleed bin Talad och Bakr Bin Laden, hoppas att byggnaden ska ge stadsdelen Jeddah Economic City ett uppsving av samma slag som just Burj Khalifa givit Dubai. Men på senare tid har arbetet med Jeddah Tower stannat av, och frågor har väckts om projektet kommer att färdigställas i sin ursprungliga form. Byggherrarna har valt att inte kommentera saken.

2030 ska ännu en byggnad på över en kilometers höjd stå färdig. Det handlar om Burj Mabarak al-Kabir, som ska utgöra ett minst sagt spektakulärt landmärke för den nya stadsdelen Madinat al-Hareer i Kuwait City. Byggnaden kommer att ha 234 våningar och blir 1 001 meter hög. För att klara de hårda påfrestningar som vinden utgör kommer den bland annat att vara utrustad med speciella stabiliseringsroder. 

Flera andra extremt höga skyskrapor är på gång inom det närmaste decenniet. Det här är några av de högsta (planerat år som byggnaden ska stå färdig inom parentes):

Suzhou Zhongnan Center, Suzhou, Kina 729 meter (2020).

Dubai One Tower, Dubai, Förenade Arabemiraten, 711 meter (2021)

PNB 118, Kuala Lumpur, Malaysia, 666 meter (2021)

Signature Tower, Jakarta, Indonesien, 638 meter (2025)

World Capital Centre, Colombo, Sri Lanka, 625 meter (2022)

23 apr