Arkivbilder. Gula västarnas protester (t v), Isabella Lövin (t h). TT
Valet 2018 Löfvens regering

Forskare: Miljöpolitik kan leda till oro och missnöje

Sociala rättviseaspekter saknas i regeringens nya miljöpolitik, säger forskare till Vetenskapsradion.

Miljö- och klimatforskaren Anna Kaijser pekar bland annat på att regeringens ”gröna skatteväxling” kan leda till oro och missnöje om den upplevs som orättvis och gynnsam för höginkomsttagare.

Hon gör även en koppling till proteströrelsen Gula västarna i Frankrike.

– Om man som i Frankrike höjer skatter på fossila drivmedel och inte samtidigt kompenserar med andra åtgärder – till exempel med kollektivtrafik – så riskerar man sådana här missnöjesuttryck, säger hon till Vetenskapsradion.

Toppnyheter

Christian Winkler. Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utrymningen i Linköping

Polisen: ”Någon form av sprängmedel på mopeden”

Polisen i Linköping höll på tisdagen en pressträff om nattens explosion.

– I går skulle en stulen moped lämnas ut till sin ägare, då upptäcktes att någon typ av sprängmedel fanns i mopeden, berättar polisen Christian Winkler.

I samband med detonationen av mopeden sprängdes också ett av polisens förråd.

– Jag förstår om Linköpingsborna känner oro, säger polisen på en pressträff.

Polisen är fortsatt förtegen om hur själva explosionen inträffade.

– Detaljfrågor runt hur nationella bombskyddet går till väga kan jag inte gå in på, säger Winkler.

Explosionen både hördes och kändes en bra bit från platsen. Händelsen utreds som förberedelse till allmän ödeläggelse.

4 tim
Bilder på explosionsplatsen. Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftig explosion i natt: ”Gick inte helt enligt plan”

Ett polisförråd förstördes och flera andra byggnader skadades i explosionen vid Garnisonen i Linköping, skriver SVT Nyheter. Explosionen inträffade vid midnatt i natt i samband med Nationella bombskyddets arbete. Flera i Linköping vaknade av smällen, enligt kanalen, och fönsterrutor på angränsande byggnader krossades.

– Det gick inte helt enligt plan och föremålet detonerade men vi hade tagit höjd för det och är glada över evakueringen nu, säger polisens presstalesperson Erik Terneborn till Corren.

Området hade varit avspärrat sedan 13-tiden i går då ett misstänkt föremål anträffades. Föremålet förvarades i polisförrådet, där explosionen inträffade.

Polisen vill inte gå in på vad det var för ett föremål, men enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om en moped som var fylld med sprängdeg.

Idag 03:31
Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgift: Rör sig om moped med misstänkt sprängdeg

Det misstänkt farliga föremålet som orsakade evakueringar i Linköping ska ha varit en moped med misstänkt sprängdeg, enligt uppgift till Aftonbladet. Dessutom ska sprängdegen ha varit täckt med spikar, enligt uppgifterna.

– Vi kan inte kommentera vad det är för föremål, sa Erik Terneborn, presstalesperson vid polisen, till TT sent på måndagskvällen.

Omkring 3 000 personer drabbades av avspärrningarna som upprättades. Föremålet var stulet och det var i samband med att det skulle lämnas tillbaka till sin ägare som man upptäckte att det såg farligt ut.

I samband med detonationen av föremålet i natt förstördes även en del av polisen byggnader, lokaler för beslagtaget gods i Garnisonsområdet.

Igår 21:45
Läs mer om Utrymningen i Linköping
Flyktingsituationen Flykten till Europa
Migranter på Open Arms. Francisco Gentico / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Läkare om situationen: De lever staplade på varandra

De 107 migranter som befinner sig ombord på räddningsfartyget Open Arms har nått en bristningsgräns när det kommer till deras medicinska och psykologiska tillstånd, varnar läkare enligt The Guardian.

– Migranterna lever staplade ovanpå varandra; det finns ingen möjlighet att gå, säger läkare som besökt migranterna ombord.

Personerna ombord på fartyget, som ligger utanför den italienska ön Lampedusa, har nekats att gå i land av den italienska regeringen.

Igår 15:56
En migrant tröstas av en av Open Arms besättningsmedlemmar. Francisco Gentico / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Tackar nej till Spanien: ”Läget är extremt akut”

Räddningsfartyget Open Arms, där 105 migranter befinner sig, har tackat nej till Spaniens erbjudande om att ta emot skeppet i hamnstaden Algeciras, rapporterar Reuters. Skälet är att det skulle ta för lång tid att resa från området kring den italienska ön Lampedusa, där skeppet befunnit sig sedan två veckor tillbaka.

– Läget är extremt akut, vad migranter behöver är att gå iland nu. Det är otänkbart att vi ska klara av att segla i sex dagar, säger en talesperson för Open Arms.

Enligt en aktivist på skeppet som intervjuats i spansk radio har man högst någon dag på sig innan ”sakerna här ombord urartar”, skriver DN.

18 aug
Läs mer om Flyktingsituationen
Utrikesminister Margot Wallström  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnavtalet med Iran

Wallström om mötet med Zarif: ”Rakt och uppriktigt”

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger på en pressträff att hon har haft ett rakt och uppriktigt samtal med Irans utrikesminister Javad Zarif.

De båda ministrarna har diskuterat utmaningar som Iran och Mellanöstern står inför, bland annat mänskliga rättigheter och Irans kärnavtal.

– Vi har diskuterat behandlingen av fackliga ledare, journalister och kvinnorättsförsvarare – och situationen för homosexuella, säger Wallström, som samtidigt konstaterade att situationen för mänskliga rättigheter i landet inte förbättrats.

Margot Wallström och Zarif skakade inte hand med varandra när de möttes, skriver Expressen.

30 min
Presskonferens med utrikesministrarna Javad Zarif och Margot Wallström (S) 2016.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Iransk minister på besök för att säkra kärnenergiavtalet

Irans utrikesminister Javad Zarif besöker i dag Stockholm och högst på agendan för Zarif står att återuppliva kärnavtalet, säger Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

– Zarif är på en rundresa där han vill säkra Europas tydliga stöd för Iranavtalets överlevnad. Det är huvudpunkten vid Sverigebesöket, konstaterar hon.

Javad Zarif var en av dem som tog fram det internationella kärnenergiavtalet som kom till för att stoppa Iran från att utveckla kärnvapen, men som USA drog sig ur förra året.

5 tim
Läs mer om Kärnavtalet med Iran
Erika Grahm. CARL SANDIN / BILDBYRÅN
undefined

Grahm om bojkotten: ”Några år av frustration”

Hockeyspelaren Erika Grahm berättar nu hur samtalen mellan Damkronorna och Ishockeyförbundet gått i den rådande konflikten om damspelarnas villkor. Spelarna och förbundet har haft flera möten men aldrig fått träffa de högsta tjänstemännen.

– Det hela bygger på några år av frustration. Vi i landslaget har kommit till en punkt där vi till slut tyckte att det får vara nog, säger Grahm till Sportbladet.

Hon var den som förra veckan meddelade att Damkronorna bojkottar landslagsträningar i protest mot dåliga villkor.

3 tim
Läs mer om Löneskillnaderna inom idrotten