Ett tält i en elstolpe i Calais, tillsammans med ett plakat om att ”öppna gränsen”. Många som söker sig till Frankrike tar sig vidare till kuststaden Calais, i hopp om att ta sig till Storbritannien.  Michel Spingler / TT / NTB Scanpix
Flykten till Europa

”Inget berättigar att man låser in ett barn”

Den nya migrantlagen som röstats igenom i Frankrikes nationalförsamling visar på stora klyftor i den franska politiken och inom president Emmanuel Macrons parti La république en marche.
Av de drygt 1 000 ändringsförslag som lades kom över 200 från Macrons partivänner, rapporterar AFP. De vände sig bland annat mot förslaget att fördubbla tiden som migranter, även barn, kan låsas in i väntan på att de ska skickas ur landet till 90 dagar.
Den delen av lagförslaget kritiserades även från vänsterhåll.
– Inget berättigar att man låser in ett barn, sa socialistpartiets Herve Saulignac.

Toppnyheter

Morandi-bron i Genua. HANDOUT / Vigili del Fuoco
Rasade viadukten i Genua

Morandi-bro stängdes av säkerhetsskäl i Libyen 2017

Den italienska ingenjören Riccardo Morandi står bakom brokonstruktionen som kollapsade i Genua under tisdagen då minst 39 människor dog.
I Libyen fick Afrikas näst högsta bro, Wadi el kuf, stängas av säkerhetsskäl i oktober 2017, en bro som konstruerades av samma ingenjör, Riccardo Morandi, rapporterar SVT.
Morandi ska ha använt sin egen patenterade metod med en särskild typ av spännarmerad betong. En teknik som har ifrågasatts och slutat användas i dag.
Vad som orsakade broraset i Genua är ännu okänt.

18 min
Bild från olycksplatsen. Luca Zennaro / TT / NTB Scanpix
Rasade viadukten i Genua

Överlevde fall från bron: ”Ett mirakel att jag lever”

Den förre Serie A-målvakten Davide Capello satt i sin bil på motorvägsbron i Genua när konstruktionen kollapsade och han föll 30 meter rakt ner mot marken – men överlevde. Det rapporterar flera medier.
– Det är ett mirakel att jag lever. Jag hade änglavakt, säger han till italienska tv-kanalen Sky TG24, enligt Sportbladet.
Capello berättar hur han lyckades ta sig ur bilen och klättra ner till brandmän som hade anlänt till olycksplatsen.

Igår 15:47
Läs mer om Rasade viadukten i Genua
Trumps USA Rysslandsutredningen
Paul Manafort.  BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA Rysslandsutredningen

Överläggning i rättegången mot Manafort inleds i dag

I dag inleder juryn sina förhandlingar mot Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort, rapporterar AP. Manafort står anklagad för en rad eko-brott, bland annat för att ha gömt flera miljoner dollar utomlands för att slippa undan skatter. 69-åringen riskerar att dömas till totalt 305 års fängelse.
Både försvaret och åklagarsidan genomförde sina slutpläderingar under onsdagen där åklagaren Greg Andres hävdade att Manafort ljugit under hela rättegången och att det var ”ett fall om lögner”. Manafort har hela tiden nekat till brott.
Juryn väntas börja sina förhandlingar 9.30 amerikansk tid, 15.30 svensk tid.

38 min
Paul Manafort. Arkivbild. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA Rysslandsutredningen

Manaforts advokat: Åtalet är politiskt motiverat

Under onsdagens slutpläderingar i rättegången mot Donald Trumps tidigare kampanjchef, Paul Manafort, sa försvarssidan att åtalet mot Manafort är politiskt motiverat, rapporterar CNN.
Enligt Washington Post menar försvaret även att åklagarsidan inte lyckats lägga fram tillräckligt starka bevis som visar att Manafort är skyldig ”bortom allt rimligt tvivel”.
– Låt staten hållas ansvarig när det gäller bevisbördan, sa Manaforts advokat Richard Westling till juryn.

Igår 22:17
Illustrations från rättssalen. REUTERS/Bill Hennessy/TT/
Trumps USA Rysslandsutredningen

”Manafort ljög för att han skulle kunna leva i lyx”

Unders onsdagen hålls slutpläderingarna i rättegången mot Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort, rapporterar CNN. Manafort står bland annat åtalad för att ha gömt flera miljoner dollar utomlands för att slippa undan skatter.
– Manafort ljög för att behålla så mycket pengar som möjligt när han hade några, och han ljög för att att få mer pengar när han inte hade några, säger åklagare Greg Andres inför juryn.
Åklagarna menar att Manafort använde sina undangömda miljoner för att finansiera sin lyxiga livsstil. Efter åklagarsidans slutplädering kommer försvaret att hålla sina slutanföranden. Manafort har nekat till brott.

Igår 17:38
Läs mer om Trumps USA
Påve Franciskus. TT.
Övergreppen i katolska kyrkan

”Vad menar egentligen kyrkan med sina ursäkter?”

De nya anklagelserna om sexuella övergrepp mot barn inom katolska kyrkan i Pennsylvania i USA slår hårt mot påve Franciskus som de senaste månaderna ställts inför flera olika skandaler. Det skriver The Guardians religionskorrespondent Harriet Sherwood i en analys.
Sherwood menar att trots att påven redan för fem år sedan lovade ”beslutsamma åtgärder” har han misslyckats med att förverkliga sitt löfte.
”Han har istället stått på hälarna (...) och misstolkat i vilken utsträckning kyrkan har svikit”, skriver hon.
I National Review skriver Michael Brendan Dougherty att det inte går att undvika att lägga märke till att ursäkterna från den katolska kyrkan aldrig kommer innan domstolarna, åklagarna eller medierna får nys om övergreppen.
På det sättet är det omöjligt att förstå vad de många biskoparna som uttalat sig om övergreppsanklagelserna egentligen menar med sina ursäkter, skriver han.

Igår 20:02
Donald Wuerl. MANDEL NGAN / AFP
Övergreppen i katolska kyrkan

Kritik mot hur ärkebiskop hanterade sexanklagelser

Washingtons ärkebiskop, kardinal Donald Wuerl, som tidigare var biskop i Pittsburgh ska ha sett till att en del av de präster som anklagas för sexuella övergrepp mot barn fick komma tillbaka i tjänst i sina församlingar. Det menar den åtalsjury som lagt fram en rapport om de misstänka övergreppen, skriver Washington Post.
Vid andra tillfällen ska Wuerl ha satt stopp för prästernas arbete i församlingarna vilket har väckt frågor om hur ärkebiskopen egentligen hanterade de olika anklagelserna.
Wuerl själv slår tillbaka mot anklagelserna och menar att han hela tiden försökte se till offrens bästa och arbeta för att förhindra nya övergrepp.

Igår 15:21
Robert Mizic.  Andrew Rush / TT NYHETSBYRÅN
Övergreppen i katolska kyrkan

Offer: ”Min pubertet och mitt liv stals ifrån mig”

I en rapport framgår det att över 1 000 barn utsatts för sexuella övergrepp av 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Robert Mizic var ett av de barn som utsattes för övergrepp av en präst för 35 år sedan. Under presskonferensen då rapporten presenterades grät Mizic.
– Det är ett fruktansvärt sätt att leva på. Min pubertet och mitt liv stals ifrån mig, säger han till CBS News.
Mizics mamma berättade om övergreppet för högt uppsatta inom kyrkan och försökte polisanmäla, men utan resultat. Nu vill han att den katolska kyrka ska ta ansvar och att alla som utsattes för övergreppen ska få rättvisa.

Igår 10:44
Läs mer om Övergreppen i katolska kyrkan

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Platsen där barnen hittades. Karl Brennan / TT / NTB Scanpix
Fritagna barnen i New Mexico

Domare släppte gripna mot borgen – dödshotades

En amerikansk domare har beslutat att mot borgen släppa fem av de misstänkta i fallet med barnen som hittades i en husvagn i New Mexico, rapporterar AFP. Nu har domaren fått ta emot flera dödshot.
– En inringare sa att hon önskade att någon skulle komma och slå sönder domarens huvud, säger domstolens talesperson Barry Massey.
Grunden till domarens beslut var att hon menar att åklagare har misslyckats med att lägga fram bevis som styrker att de misstänkta utgör ett hot.

Igår 20:53
Den nedgångna egendomen i Taos County där barnen hittades. Morgan Lee / TT NYHETSBYRÅN
Fritagna barnen i New Mexico

Åklagare: Treåriga pojken dödades vid en ritual

Den treåriga pojke som hittades död efter att elva vanvårdade barn räddades i New Mexico dödades vid någon typ av ritual. Det säger åklagaren i målet.
Pojken ska ha kidnappats av sin pappa flera månader tidigare. Det var kidnappningsärendet som ledde polisen till resten av barnen på den nedgångna egendomen i Taos County.
De andra barnen säger sig ha fått höra att pojken skulle återuppstå och då peka ut terrormål. Ritualerna var till för att ”driva ut demonerna” ur pojken och få honom att ”återuppstå som Jesus” för att peka ut myndigheter som skulle attackeras, säger åklagaren enligt Reuters.
Två män och tre kvinnor har gripits efter tillslaget för två veckor sedan. Deras försvarsadvokater menar att åklagarna har försökt använda de anklagades muslimska tro mot dem.
– Om de här personerna var vita och kristna skulle ingen blinka över idén om att tro kan läka eller att be över en kropp, sa försvararen Thomas Clark.

14 aug
Läs mer om Fritagna barnen i New Mexico
Valet 2018 Valrörelsen i Malmö/Lund
MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen i Malmö/Lund

Moderaternas valstuga i Limhamn saboterades av SSU

SSU Malmö la upp en film på Instagram som visar hur vimplar plockas ner från Moderaternas valstuga i Limhamn. På valstugan hade också S-valaffischer satts upp. I klippet låg desstutom texten ”Enkla knep för att snygga till en valstuga”, skriver Kvällsposten.
Moderaterna i Malmö har valt att polisanmäla händelsen. Tiba Awni, ordförande för SSU Malmö, har under kvällen tagit avstånd från händelsen via ett Facebook-inlägg.
”Även om detta inte var ”vandalisering” är beteendet fullständigt oacceptabelt och oförsvarbart”, skriver hon och ber om ursäkt till MUF och Moderaterna.

Igår 21:13
Henrik Fritzon (S). TT
Valet 2018 Valrörelsen i Malmö/Lund

S i Skåne vill satsa två miljarder på vården

Socialdemokraterna i Region Skåne spår att sjukvården blir den stora frågan i regionen i valet. Partiet vill gå fram med ett reformpaket på två miljarder kronor och bland annat satsa på att ge 2  000 läkare, sjuksköterskor och undersköterskor möjlighet att vidareutbilda sig med lön, skriver Sydsvenskan. Dessutom vill man satsa 500 miljoner på cancervården och korta operationsköerna.
Enligt Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande, ska satsningen kunna genomföras utan att skatten höjs men håller ändå dörren öppen för en skattehöjning.

Igår 14:57
Akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Arkivbild. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen i Malmö/Lund

S i Skåne vill höja skatter för ”landets bästa vård”

Opinion Socialdemokraterna i Skåne vill anställa 2 000 personer till i vården, och dessutom ge ytterligare 2 000 redan anställda möjlighet att utbilda sig till specialister. Det skriver Henrik Fritzon (S) och Niklas Karlsson (S) i en debattartikel i Kvällsposten.
Debattörerna vill också se riktade satsningar på vårdcentralerna, cancersjukvården och kvinnosjukvården, och dessutom korta väntetiderna på akutmottagningarna. ”Skånsk sjukvård ska inte bara vara bättre än genomsnittet. Den ska bli bäst i landet”, slår de fast.
Kostnaderna för satsningarna uppskattas till två miljarder kronor per år, och debattörerna är inte främmande för skattehöjningar när det gäller finansieringen.
”I valet mellan att bygga ut skåningarnas välfärd och att bibehålla landets lägsta landstingsskatt väljer vi skåningarnas välfärd”, skriver de.

Igår 06:06
Läs mer om Valet 2018