Therese Johaug och Ebba Andersson.  Bildbyrån.
Världscupen i längdskidåkning

Johaug vann överlägset – Andersson missade pallen

Therese Johaug tog sin femte raka seger i världscupen och krossade motståndet på 10 kilometer fritt i Davos. Det blev dubbelt norskt på pallen då Ingvild Flugstad Østberg gled in som tvåa i mål, tolv sekunder bakom Johaug.

– Hon är världens bästa skidåkare just nu, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Bakom norskorna kämpade det svenska stjärnskottet Ebba Andersson om en pallplacering, men finskan Krista Pärmäkoski petade ner Andersson till en fjärdeplats.

– Kändes stabilt, kanske att jag öppnade lite väl kontrollerat i början. Men jag är ändå nöjd med min insats, säger Andersson i SVT.

Svenskornas startnummer, 10 kilometer fristil

7. Maja Dahlqvist
32. Ebba Andersson
44. Ida Ingemarsdotter
46. Stina Nilsson
52. Evelina Settlin
54. Jonna Sundling

Söndagens program

09.30: Längdskidor från Davos, damernas 10 km fristil
11.15: Skidskytte från Hochfilzen, damernas stafett
13.00: Alpint från Alta Badia, andra åket av herrarnas storslalom
14.00: Skidskytte från Hochfilzen, herrarnas stafett
10.00: Alpina världscupen från Alta Badia, första åket av herrarnas storslalom i SVT Play
11.25: Världscupen i längdskidor från Davos, herrarnas 15 km fristil i SVT2

Källa: SVT Sport

Toppnyheter

Två personer sköts ihjäl i danska Herlev. Mathias Øgendal / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Herlev

Uppgifter: Gängledare sköts till döds i Köpenhamn

En av de två personerna som sköts ihjäl i Herlev utanför Köpenhamn var en svensk gängledare, enligt uppgifter till Expressen.

Sedan tidigare har dansk polis gått ut med att inledande uppgifter pekar på att offren var två unga svenska män. Den svenskregisterade bil de satt i sköts ett tiotal gånger med pistol och automatvapen.

Mycket talar för att det är kopplingar till Stockholm och Rinkeby men identiteter är inte 100 procent fastställda och därför väljer vi att inte kommentera. Det är dessutom en pågående utredning i Danmark, säger Stephan Kiernan, chef för polisens insatsgrupp ”Team 2022”, till Expressen.

Ett anonymt vittne till händelsen som Ekstrabladet talat med säger att det fanns en tredje man som klarade sig undan oskadd.

33 min
Stora avspärrningar på platsen. Mathias Øgendal / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två döda efter skjutning mot svensk bil i Danmark

Två personer har dött efter en skottlossning i Herlev utanför den danska huvudstaden Köpenhamn, skriver TT. På bilder från brottsplatsen syns en bil med skotthål i motorhuven och svenska registreringsskyltar.

Den danska polisen säger till Aftonbladet att offren ännu inte är identifierade.

Enligt polisen har en person gripits efter händelsen.

Aftonbladet skriver att bilen hör hemma Malmö. Polisen där säger att man känner till ärendet men inte vill kommentera det ytterligare.

Idag 03:14
Läs mer om Dödsskjutningen i Herlev
Illustrationsbild Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grundvattennivåerna låga – upplagt för restriktioner

Grundvattennivåerna är ovanligt låga på flera håll i landet, rapporterar TT. Bland annat är vattennivåerna låga i de stora magasinen på Gotland, i östra Svealand och i nordöstra Götaland. Det råder redan bevattningsförbud på flera håll i landet – och det kan bli fler.

– Får man sitt kommunala vatten från grundvattnet i de stora rullstensåsarna finns det all anledning att vara försiktig och att vara beredd på att införa restriktioner, säger Bo Thunholm, grundvattenexpert på Sveriges geologiska undersökning, till Nyhetsbyrån.

1 tim
TT
undefined

Extrema regn på ingång – risk för översvämningar

SMHI varnar för extremväder, rapporterar SVT. Det gäller främst Västra Götaland som kan få stora mängder regn i värmen.

– På sina håll kan det komma skyfallsliknande regn och då finns det risk för översvämningar när det kommer så mycket regn på så kort tid, säger SVT:s meteorolog Mikael Sjöstrand och menar att det är Europas extremhetta som påverkar nederbörden.

De kraftiga skurarna väntas dra in under morgonen och förmiddagen men senare på eftermiddagen och kvällen kan även Gotland, Öland och Kalmar län få mycket regn.

Idag 04:02
Läs mer om Sommarvädret
Nationella bombskyddet på platsen Pontus Stenberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare sprängladdning eftersöks i Örebro

Polisen i Örebro undersöker om det finns någon ytterligare sprängladdning kvar efter nattens explosion och efterföljande brand på en nattklubb i ett industriområde, rapporterar NA. Enligt polisens presstalesperson Tommy Lindh undersöker nationella bombskyddet vilken sprängladdning det kan ha varit fråga om och var den var placerad.

– Sedan har de givetvis en uppgift att undersöka att ingen ytterligare sprängladdning finns på plats som kanske inte detonerat än, säger han till tidningen.

Ett stort område spärrades av efter nattens explosion. Polisen har inte fått in några rapporter om skadade.

Idag 06:48
Läs mer om Explosionen i Örebro
Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei  HO / KHAMENEI.IR
Relationen Iran-USA

Iran om sanktionerna från USA: ”Förolämpningar”

Irans högsta ledare Ayatolla Ali Khamenei säger att Iran står rakryggat efter ”förolämpningarna” från USA.

Detta efter att USA inför nya hårdare sanktioner bland annat mot honom efter att Iran sköt ned en amerikansk drönare i förra veckan, vilket Iran nekat till.

– Den iranska nationen söker värdighet, självständighet och utveckling, därför påverkas inte iranier av press från grymma fiender, säger Khamenei i ett tal till en folkmassa i Teheran, enligt AFP.

1 tim
Donald Trump. ERIN SCOTT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps nya hot: Iran förstår bara makt och styrka

USA:s president går till nya angrepp mot Iran på Twitter.

”Det iranska styret förstår inte ord som ’trevlig’ eller ’vänlighet’, det har de aldrig gjort. Tyvärr förstår de bara makt och styrka och USA är världens överlägset starkaste militärmakt”, skriver presidenten.

Han skriver vidare att det ”underbara iranska folket lider helt utan anledning” och att en attack mot amerikanska intressen kommer att mötas med överväldigande styrka, vilket ”på en del områden kan innebära utplåning”.

Twittrandet kommer som ett svar på uttalande tidigare i dag där Iran anklagade Vita huset för att agera ”efterblivet”.

Igår 15:06
Läs mer om Relationen Iran-USA