Hem
Taylor i april 2020. (Andreas Hillergren / TT / TT Nyhetsbyrån)

Kändiskockens varning: ”Krisläge i branschen”

Stigande matpriser, hyror och en kompetensflykt efter pandemin. De senaste åren har varit tuffa för restaurangsektorn, rapporterar SVT:s Ekonomibyrån.

Krögaren och tv-profilen Tareq Taylor säger i programmet att branschen lider på många olika fronter. Han menar att marginalerna är ”extremt låga”.

– Det är ett akutläge, ett krisläge, för branschen och det kan tyvärr utvecklas till någonting riktigt allvarligt om man inte tar ordentligt tag i det här och nu.

Kreditvärderingsbolaget UC släppte i går siffror som visade att konkurserna inom hotell och restaurang stigit med över 60 procent på årsbasis i februari.

Sofie Träff, platschef på Urban Deli, uppger att luncherna fortsatt går bra.

– Framförallt så ser vi att vi tappar försäljning på kvällar och helger, säger hon i Ekonomibyrån.

Årets smartaste investering

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen