Bild ur filmen ”Breaking Surface# Egmont/ Nordisk film
Helg Recensioner

Klaustrofobiska thrillern under ytan för ofokuserad

Undervattensdramat ”Breaking Surface” med Moa Gammel och Madeleine Martin i rollerna får det att krypa under skinnet på Aftonbladets recensent Stefan Hedmark. Han ger thrillern en trea i betyg och menar att den har flera beröringspunkter med James Camerons ”Avgrunden” från 1989.

Både TT:s recensent och Kulturnytts Björn Jansson ger tvåor i betyg. Jansson tycker att filmen om de svensk-norska halvsystrarna som kämpar för sin överlevnad under ytan är för ofokuserad.

”Är man inte så känslig för den här forcerade handlingen, det ofokuserade i dramat, så kanske det här är klaustrofobisk undervattensaction som ger nagelbitarspänning”, skriver han.

Recensenternas snittbetyg: 2,5. Betyget är baserat på 4 av 4 recensioner eftersom alla skribenter inte sätter sifferbetyg.

Om recensionssvepen

Varje helg tipsar Omni-redaktionen om de mest aktuella filmerna, tv-serierna, musiken, böckerna och mycket mer från hela världen. Genre kan variera från vecka till vecka.

Om Omni-helg

Recensionssvepen är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska vården
Taha Alexandersson.  TT
Coronaviruset Svenska vården

Sverige saknar hundratals platser inom intensivvården

På flera håll i landet håller intensivvårdplatserna på att ta slut, rapporterar SVT Nyheter. Enligt Folkhälsomyndighetens prognos över antalet patienter som kan komma att behöva intensivvård räcker inte platserna som det ser ut just nu.

Bedömningen är att det kommer behövas mellan 900 och 1 300 platser när coronapandemin når sin topp. I nuläget saknas mellan 100 och 400 platser, detta trots att man på flera håll skalat upp IVA-platserna.

Socialstyrelsens krisberedskapschef Taha Alexandersson säger att man än så länge har expanderat med drygt 250 platser, om man inte räknar med fältsjukhuset i Älvsjö i Stockholm.

– Men absolut, om man följer moduleringen från Folkhälsomyndigheten kommer inte det att vara tillräckligt.

28 min
Illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Attendo: Behövs utrustning för all vår personal

Vårdjätten Attendo flaggar för att de kommer behöva mycket mer skyddsmaterial i sina verksamheter, rapporterar SVT Nyheter. Just nu är läget under kontroll men ansträngt.

– Vi planerar för att se all personal som potentiella smittspridare, oaktat symptom. Därmed behöver vi skyddsmaterial i en helt annan utsträckning., säger Attendos vd Martin Tivéus till SVT.

Tivéus vill att coronatester även görs i äldreomsorgen. Senaste dagarna har larm kommit om smitta på äldreboenden. Enligt Ekots kartläggning finns misstänkta fall på äldreboenden i var tredje kommun.

Idag 13:19
Karolinska universitetssh Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Internt larm på Karolinska: IVA-platserna snart slut

Intensivvårdsplatserna i Stockholm kan vara slut till helgen om inte coronautvecklingen ”drastiskt avtar”. Så lyder ett internmeddelande som gått ut inom intensivvården på Karolinska sjukhuset, enligt DN.

Karolinskas ledning uppger att man inte har hört talats om meddelandet, och tillägger att läget inte är särskilt akut för deras del.

”Linjen för prognos för platser inom IVA stämmer inte med den planering som finns på sjukhuset”, skriver kommunikationsdirektör Henrik Kennedy i ett mejl till DN.

Idag 10:33
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Region Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M / Fältsjukhuset i Älvsjö Jessica Gow / Jonas Ekströmer / TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Stockholm begär aktivering av krislägesavtal – öppnar fältsjukhuset för patienter

Region Stockholm begär att få aktivera krislägesavtalet med Vårdförbundet. Det bekräftas av finansregionråd Irene Svenonius (M) under en pressträff på torsdagskvällen. Beslutet var enhälligt i regionstyrelsen.

– Det är jag glad över, vi står eniga i kampen att rädda stockholmarnas liv och hälsa, säger Svenonius.

Nu kommer en förfrågan att skickas till Sveriges kommuner och regioner om att få aktivera avtalet och det blir i så fall möjligt för personal att jobba 48 timmar i veckan med högre ersättning.

Fältsjukhuset i Älvsjö öppnas i helgen upp för patienter, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson vid pressträffen.

2 tim
Bild från fältsjukhuset i Älvsjö.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vårdpressen i Stockholm lär bli störst i mitten på april

Region Stockholm ska öka kapaciteten inom intensivvården för att möta ökningen av coronasmittade, meddelar hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson vid en pressträff.

Eriksson visade upp prognoser för hur man tror att vårdbehovet i regionen kan komma att utvecklas. Påfrestningen väntas bli som mest extrem i mitten av april.

– Det finns risk för kapacitetsbrist och ett extremt läge där vi behöver ställa om på ett ännu mer radikalt sätt än vad vi gjort nu, säger Eriksson.

Eriksson betonar att prognoserna inte är helt säkra. Han meddelar också att det fältsjukhus som byggts upp i Älvsjö öppnas till helgen.

Se Regionens prognoser i bilderna nedan.

2 tim
Test för covid-19 i Italien.  Cecilia Fabiano / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Leverans från Kina ger hopp om dubblat coronatestande

Den leverans av testmaterial från Kina som i går landade på Arlanda gör att man nu hoppas på att kunna dubbla antalet coronatester i Sverige.

Det säger Lars Engstrand, professor i smittskydd på Karolinska Institutet, till Sveriges Radio. Engstrand var den som la beställningen strax innan det inte längre gick att beställa mer material.

Nu ska Karolinska institutet föra en diskussion med regionerna och Folkhälsomyndigheten för att se hur materialet ska användas på bästa sätt, säger Engstrand.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Sjukvårdspersonal vid Maimonides Medical Center i Brooklyn, New York. SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Flotta av mobila bårhus ska avlasta i New York

I New York har man ordnat med 45 mobila bårhus för att avlasta sjuhus och krematorier, rapporterar New York Times. Coronapandemin i USA är just nu som värst i New York och för vårdpersonal som hanterar döda kroppar är situationen ansträngd, med brist på liksäckar och utrymme i kylrummen. Även begravningsbyråer och krematorier belastas hårt.

De mobila bårhusen ska avlasta samtliga fem stadsdelar i New York.

– När systemet överbelastas så överbelastas också systemet för att hantera döda, säger Patrick J. Kearns, fjärde generationens begravningsentreprenör i New York, till tidningen.

29 min
Joe Biden och Bernie Sanders. MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Demokratmöte skjuts upp – utmanarbeskedet dröjer

Demokraternas partikonvent som skulle äga rum i juli skjuts upp, skriver amerikanska medier. Det innebär att partiets beslut om vem de kommer att nominera som sin presidentkandidat i striden mot Donald Trump blir försenat.

Partikonventet var planerat att hållas i Milwaukee den 13 till 16 juli, det nya datumet sätts nu till den 17 augusti.

”Under rådande omständigheter av osäkerhet tror vi att det bästa tillvägagångssättet är att lägga till mer tid för att se hur situationen utvecklar sig och sätta vårt parti i bästa möjliga position för ett lyckat konvent”, säger Joe Solmonese, ordförande för konventens kommitté, i ett uttalande enligt CNBC.

3 tim
Illustrationsbilder TT
undefined

Sex veckor gammal bebis död i USA: ”Förkrossande”

Över 5 000 personer i USA har dött i covid-19. Ett av de senaste dödsfallen var ett sex veckor gammalt spädbarn, rapporterar AFP.

Spädbarnet blev inlagt på ett sjukhus i delstaten Connecticut förra veckan. Connecticuts guvernör Ned Lamont skriver på Twitter att tester har bekräftat att det nyfödda barnet hade covid-19.

”Det här är fullkomligt förkrossande. Vi tror att det här är ett av de yngsta liven i världen som har förlorats på grund av covid-19”, skriver Lamont.

Idag 09:31
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Magdalena Andersson (S).  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Analyser: Andersson skulle kunna låna 100 miljarder till

Finansminister Magdalena Andersson (S) skulle kunna låna ytterligare 100 miljarder för att lindra coronavirusets effekter – om hon bara vill. Det skriver SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström i en analys, samma dag som Andersson konstaterat att man ”spränger 100-miljardersvallen”.

Lagerström skriver att den svenska statsskulden är den lägsta sedan 1977, och att tunga ekonomer länge menat att Sverige borde låna mer för att investera. Men nu i kristider är läget ett annat – pengarna ska snarare gå till betalningar än till investeringar.

”Det är såklart inte lika hållbart”, skriver hon.

TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson skriver på Facebook att dagens stödpaket till kommunerna har möjliggjorts tack vare att både blåa och röda regeringar länge fokuserat på stabila statsfinanser.

I ett historiskt perspektiv är Sveriges skuld mycket låg, skriver Oscarsson.

1 tim
Illustration.  Niels Christian Vilmann / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Bra med storskaliga tester – se upp för lycksökare”

Opinion Att Sverige vill utöka antalet coronatester är bra – men det gäller att se upp med ”lycksökare” på provtagningsmarknaden. Det skriver Britt Skogseid och Ola Winqvist från Svenska Läkaresällskapet på SvD Debatt.

De menar att vissa aktörer säljer coronavirusets ”motsvarighet till graviditetstest”, och varnar för stora konsekvenser om inte testerna är tillräckligt tillförlitliga.

”För att åstadkomma en hög precision behövs test med hög precisionsstandard och detta måste såväl myndigheter, allmänheten och alla som erbjuder tester ha i åtanke nu när ropen om testning av alla skalla.”

14 min
En polis på ett folktomt Times Square i New York. BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Flyr som gammelmormor flydde från pandemin 1918”

Opinion Flera skribenter sätter ord på den oro som världens befolkning känner inför coronapandemin. Författaren Bryan Mealer skriver i The Guardian att hans släkts stora trauma har känts avlägset fram tills nu. Mealers gammemormor och hennes dotter dog i sviterna av spanska sjukan när den slog mot Texas på 1910-talet.

”Jag flyr från New York med min fru, barn och hund, precis som mina förfäder flydde från pandemin 1918”, skriver Mealer som känner sig privilegierad över att han har möjlighet att lämna New York.

”De fattiga och hemlösa kommer att lida oproportionerligt och människor vi känner kommer bli sjuka och inte klara sig.”

Aftonbladets Helena Trus skriver om sorgen att inte kunna träffa sin farmor Cyla på grund av besöksförbudet på äldreboenden. I stället pratar de i telefon.

”Jag försöker döva mitt dåliga samvete att jag inte kunnat hälsa på henne på flera veckor. Att det kan dröja månader till nästa gång.”

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Arkivbild. ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Uppgift: Resor till Gotland kan stoppas av regeringen

Regeringen överväger att stoppa alla resor till Gotland inför påsk för att minska risken för smittspridning av coronaviruset, erfar Expressen.

Undantag skulle i så fall göras för alla som är folkbokförda på ön. Många från Stockholm, en region som drabbats hårt av utbrottet, har fritidshus på Gotland. Därför pekas ön ut som särskilt sårbar.

– Det handlar om vårdens kapacitet på Gotland, säger en källa i regeringen till tidningen.

Enligt tidningens uppgifter har det redan förts diskussioner mellan myndigheter och departement om ett reseförbud till Gotland.

3 tim
Utrikesminister Ann Linde (S).  TT.
undefined

Kraftig ökning av biståndet för att få hem svenskar

Regeringen höjer konsulära biståndet för att få hem svenskar som befinner sig utomlands under coronapandemin till 100 miljoner, från tidigare 10 miljoner. Det framgår av ett pressmeddelande.

Omkring 60 flygningar har redan organiserats, med över 2 000 svenskar ombord. Det handlar bland annat om flygningar från Indien och Peru, skriver TT.

UD:s inställning är fortsatt att resenärerna i första hand ska ordna hemresor på egen hand. Det nya beslutet fattades tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

2 tim
Stefan Löfven.  TT
undefined

Löfven: Blir värre innan det vänder – tungt ansvar på alla påskresande svenskar

Den som väljer att resa under påskledigheten bär ett tungt ansvar på sina axlar, säger statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff om coronaviruset.

Löfven säger att kulmen över spridningen ännu inte har nåtts, och att det kommer bli värre innan det vänder.

– Jag kan inte nog understryka hur viktigt det nu är med uthållighet.

Enligt Löfven har myndigheterna än så länge dragit sig för att gå ut med en prognos över hur många som väntas avlida i covid-19, eftersom det är väldigt svårt att göra en sådan prognos.

Han säger också att smittan i Östergötland och Sörmland är på nästan samma nivå som i Stockholm om man ser till befolkningsmängden.

– Det som sker i Stockholm kan mycket väl ske i andra delar av landet.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
”The last of us 2” PRESS
Coronaviruset Smittans effekter

Efterlängtad speluppföljare skjuts fram på obestämd tid

Releasedatumet för den mycket efterlängtade uppföljaren till ”The last of us”, som korats till ett av förra decenniets bästa spel, skjuts fram igen. Det skriver utvecklaren Naughty Dog på Twitter. Trots att spelet är i stort sett färdigt, har man valt att flytta fram lanseringen på obestämd tid på grund av coronapandemin.

Enligt Sony har beslutet tagits eftersom den globala krisen ”förhindrar oss från att ge våra spelare den lanseringsupplevelsen som de förtjänar”.

När spelet kan tänkas släppas är i nuläget okänt.

20 min
Kim Jae-joong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

K-popstjärna riskerar fängelse för coronaskämt

K-popstjärnan Kim Jae-joong riskerar fängelse efter ett aprilskämt där han påstod att han smittats av coronaviruset och låg på sjukhus. Det skriver South China Morning Post. Han utreds för att ha spridit desinformation och riskerar fem års fängelse eller böter på motsvarande 80 000 kronor.

Själv hävdar Kim Jae-joong att aprilskämtet lades upp för att öka medvetenheten kring farorna med coronaviruset. Efter skarp kritik från sina 1,9 miljoner följare på Instagram har både aprilskämt och förklaring raderats från hans konto.

3 tim
Anna Söderbäck. JOHAN WESTIN
undefined

100 extra stipendier till drabbade konstnärer

Konstnärsnämnden kommer att dela ut 100 extra arbetsstipendier till konstnärer som drabbats av coronavirusets effekter, enligt ett pressmeddelande. Dessa ska fördelas mellan ansökande inom ordinarie utlysningar, samtidigt som inga nya sådana kommer at göra i nuläget.

– Just nu uppgår stipendierna till ungefär 8 miljoner, men vi tror att vi kommer att få loss mer pengar under året, säger Konstnärsnämndens direktör Anna Söderbäck till SVT:s Kulturnyheterna.

Pengarna som omfördelas är inte en del av krisstödet på 500 miljoner kronor till kulturaktörer som regeringen tidigare har beslutat om.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Spanien
Javier Lara med treåriga sonen Martin. CAROLINA CORTEZ / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Spanien

29-årig spansk överlevare: Så rädd att smitta mitt barn

Över 10 000 personer har dött i covid-19 i Spanien. Javier Lara som AFP intervjuat är bara 29 år och har tillfrisknat från sjukdomen efter tio dagar på sjukhus. Han beskriver känslorna som paniska när han fick symptomen och var rädd att smitta sin åtta veckor gamla dotter.

– När jag började få symptom sa jag att jag inte skulle vara nära henne eller byta hennes blöjor, säger Javier Lara.

Lara lever hälsosamt och röker inte. Att han skulle bli så pass sjuk att han behövde andningshjälp chockade honom. Majoriteten av de som drabbas är över 60 år gamla.

Spanien är just nu värst drabbat i världen efter Italien där 11 000 hittills har mist sina liv i sjukdomen.

1 tim
Bar i Madrid.  Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 900 000 jobb borta i krisdrabbade Spanien

Coronavirusets har lett till förödande konsekvenser för den spanska arbetsmarknaden.

Omkring 900 000 jobb har försvunnit sedan landet i mitten på mars införde strikta karantänsregler, skriver El País. Hårdast drabbade är turistnäringen och byggsektorn.

Det totala antalet arbetslösa i landet ligger nu på 3,5 miljoner människor, vilket är den högsta siffran sedan 2017, rapporterar BBC.

– Den här situationen saknar motstycke, säger landets arbetsmarknadsminister Yolanda Díaz på en presskonferens enligt tv-kanalen.

Idag 10:33
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Anders Tegnell. TT
Coronaviruset Svenska fallen

Tegnell: Tveksamt om tidigt besöksförbud gjort skillnad

Sverige bör räkna med ett ökat antal döda nu när coronaviruset letat sig in på många av landets äldreboenden, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

– Ja, det är nog tyvärr en konsekvens som vi måste räkna med.

Trots utvecklingen menar Tegnell inte att regeringens förbud mot besök på äldreboenden kom för sent, utan att det fanns väldigt tydliga rekommendationer även innan. Han ställer sig tveksam till om ett tidigare förbud hade gjort någon skillnad.

Han säger också att nuvarande förbud är en ”väldigt tydlig signal” om att äldre måste skyddas.

3 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Vårdbolag: 50 av de döda vårdades på äldreboenden

Mer än var femte av dödsoffren i covid-19 hade vårdats på äldreboenden i Stockholm. Det uppger vårdföretaget Familjeläkarna som har 230 äldre på boenden i Stockholm som smittats av corona. 50 av dem har avlidit.

Familjeläkarna ansvarar för läkarvården på drygt hälften av äldreboendena i Stockholm. De 230 smittofallen och 50 dödsfallen är fördelade på 45 av bolagets boenden.

Totalt har 239 dödsfall i covid-19 bekräftats i Sverige, enligt gårdagens siffror från Folkhälsomyndigheten.

Idag 11:33
Illustrationsbilder. TT
undefined

Tidigt sportlov och stängd gräns var bra för Skåne

Att Skåne hade sportlov tidigare än exempelvis Stockholm är ett av skälen till att viruset inte har fått samma spridning i regionen. Det skriver Sydsvenskan som listar sju skäl till den relativt långsamma spridningen i Skåne.

Danmarks stängda gränser mot Sverige, uppdaterade hygienrutiner och ett snabbt beslut om besöksförbud på äldreboenden listas också som tänkbara faktorer.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har Skåne 291 bekräftade fall av coronasmitta.

Idag 08:37
Läs mer om Coronaviruset