Hem
Johan Jureskog/Arkivbild (Henrik Montgomery/TT)

Kris i krogbranschen: ”Unga drömmer annat än att slita”

Personalbristen i restaurangbranschen i Sverige är akut, rapporterar flera medier. Krögaren och hamburgerentreprenören Johan Jureskog säger till Aftonbladet att det har blivit ”arbetstagarens marknad” och att minimilönen, 130 kronor i timmen, är alldeles för hög.

– Det har blivit arbetstagarens marknad, de flesta ungdomar drömmer om annat än att slita, säger han.

Han hoppas på ett mer utarbetat system för lärlingsplatser på svenska restauranger.

I april fanns ungefär 6 000 lediga jobb inom restauranger, caféer och barer, rapporterar Ekot. Salvatore Scappini, som är konsult inom restaurangbranschen, säger att lönerna i stället bör höjas. Även Malin Ackholt, förbundsordförande på hotell- och restaurangfacket HRF, menar att arbetstagare väljer bort krogbranschen på grund av de dåliga villkoren.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen