Hem
Jessica Gow/TT

Kristersson i FT: Dags att på allvar överväga Sverige

I och med att den nya terrorlagstiftningen träder i kraft på torsdag har Sverige uppfyllt alla sina åtaganden inom ramen uppgörelsen med Turkiet, som ska bana väg för ett inträde i Nato. Det skriver statsminister Ulf Kristersson (M) i ett debattinlägg hos Financial Times.

”Med bara fem veckor till toppmötet i Vilnius är det dags att på allvar överväga Sveriges ansökan till Nato”, skriver han och fortsätter:

”I slutändan är det bara Vladimir Putin som har någonting att vinna på att Sverige hålls utanför Nato”.

Annons

Nya svenska terrorlagstiftningen

  • Innebär att det blir straffbart att delta i verksamhet som ägnat sig åt att främja, stärka eller understödja en terrororganisation.
  • Det kan handla om att ta hand om utrustning, transporter, möteslokaler eller att anordna aktiviteter och laga mat. Även försök till deltagande kriminaliseras.
  • Lagrådet har kritiserat lagen för att vara otydlig och innebära risk för alltför långtgående kriminalisering och politiska bedömningar.
  • Initiativet togs efter terrordådet på Drottninggatan 2017 och ses i dag som en viktig komponent för att Turkiet ska godkänna Sveriges ansökan till Nato.
  • Träder i kraft den 1 juni 2023.
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen

Regeringen: Vänsterns krav på Natoutträde ”en present till Putin”

Vänsterpartiet väntas under nästa vecka besluta om ett nytt partiprogram där man slår fast att partiet ska verka för ett utträde ur Nato. Nu måste både V och det övriga regeringsunderlaget till vänster svara på hur man tänker, skriver Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) på DN Debatt. ”Kravet att Sverige ska lämna västvärldens försvarsallians samtidigt som det pågår ett ryskt anfallskrig i Europa är i praktiken en present till president Putin”, skriver debattörerna, som menar att det är en sak att vara emot inträdet, men en helt annan att verka för att Sverige ska lämna alliansen.
Annons