Hem
Gordon Ramsay lagar desserten ”baked Alaska” under et marknadsföringsevent 2009. (Chris Pizzello / AP)

”Krogbranschen hotas av sexism och brölhögar”

Sveriges gastronomiska framtid hotas av krogbranschens sexism och usla rykte. Det skriver krögaren Erik Videgård i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Återväxten i krogbranschen är dålig och Videgård ser en rad möjliga förklaringar, som obetalda provanställningar, otillåtna arbetstider, pennalism, sexism, könsdiskriminering, misogyni, rasism och homofobi.

”Kockyrket är sedan mycket länge extremt hierarkiskt uppbyggt med kökschefer som mer än gärna uttrycker sitt missnöje med svidande kommentarer, gärna med könsanslutning”, skriver Videgård som anser att kändiskockar som Gordon Ramsay haft dåligt inflytande på ”brölhögar” i branschen.

För att rätta till problemet föreslår Videgård en ”absolut nollvision” mot fördomar och sexism på arbetsplatsen.

Om debattören

Erik Videgård, krögare och styrelseledamot i Framtidens krogkultur.

bakgrund
 
Erik Videgård
Wikipedia (sv)
Erik Tomas Kristoffer Videgård, född 13 augusti 1960 i Strängnäs, är en svensk krögare och författare av kok- och matrelaterade böcker, som bidragit till att introducera det kinesiska Sichuanköket i Sverige.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen