”Krogbranschen hotas av sexism och brölhögar”
Sveriges gastronomiska framtid hotas av krogbranschens sexism och usla rykte. Det skriver krögaren Erik Videgård i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Återväxten i krogbranschen är dålig och Videgård ser en rad möjliga förklaringar, som obetalda provanställningar, otillåtna arbetstider, pennalism, sexism, könsdiskriminering, misogyni, rasism och homofobi.
”Kockyrket är sedan mycket länge extremt hierarkiskt uppbyggt med kökschefer som mer än gärna uttrycker sitt missnöje med svidande kommentarer, gärna med könsanslutning”, skriver Videgård som anser att kändiskockar som Gordon Ramsay haft dåligt inflytande på ”brölhögar” i branschen.
För att rätta till problemet föreslår Videgård en ”absolut nollvision” mot fördomar och sexism på arbetsplatsen.
Om debattören
Erik Videgård, krögare och styrelseledamot i Framtidens krogkultur.