Donald Trump under ett kampanjmöte. Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Ledare: Demokrater saknar tydligt budskap mot Trump

Opinion Presidentvalet i USA, kortdiktaturen i Sverige och Sverigedemokraternas jobbslakt är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Linnea Hylén: Vem kan vinna över Trump?

Opinion HN:s Linnea Hylén fokuserar på höstens presidentval i USA. Hon tycker att Demokraterna saknar en tydlig ledare som kan ena väljarna. ”Demokraterna vill få bort Trump till varje pris, men vad vill de egentligen genomföra i Vita huset? Det egna budskapet har dessvärre inte nått igenom bruset”, skriver hon.

Emma Jaenson: Sätt punkt för kortdiktaturen

Opinion Det ska alltid vara möjligt att betala med kontanter i offentlig verksamhet, tycker BLT:s Emma Jaenson. Många äldre lever i digitalt utanförskap, något som borde anses vara diskriminering mot äldre. ”Det är även en säkerhetsfråga: Vad gör vi om elen slås ut?” skriver hon.

Olov Abrahamsson: SD vill slakta jobbpolitiken

Opinion Sverigedemokratrena vill ta bort 13 miljarder kronor som i dag används för att skapa jobb för de grupper som har det svårast på arbetsmarknaden, enligt NSD:s Olov Abrahamsson. ”Det blir rena slakten på den statliga arbetsmarknadspolitiken om SD får råda”, skriver han.

Bussar. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Susanne Nyström: Bäddat för kollektivtrafikupproret 2.0

Opinion Kollektivtrafikresenärerna borde bli näst på tur efter gula västarnas och bensinuppropets protester mot höga bensinpriser, skriver Eskilstuna-Kurirens Susanne Nyström. Hon noterar att priserna för kollektivtrafik har stigit med 43 procent under samma period som priserna i samhälllet överlag stigit med 12 procent.

Ursvensk är förnekelsen

Opinion Inget är mer svenskt än att förneka att det inte finns något som är typiskt svenskt, skriver NWT efter flygbolaget SAS uppmärksammade reklamfilm. ”Genom att förneka det uppenbara berövar vi oss, och de som vill bli en del av oss, nödvändiga nycklar för förståelsen av oss själva.”

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps benådningar

Analyser: Donald Trump hotar USA:s rättsapparat

USA:s president Donald Trump har benådat elva korrupta politiker och affärsmän som dömts till kännbara fängelsestraff. Presidenten visar därmed att han har rätten att benåda dömda brottslingar, menar DN:s Michael Winiarski.

Det skickar enligt honom också en signal om att Trumps vänner som dömts för mened och korruption kan vänta sig samma sak, så länge som de är lojala och inte vittnar mot presidenten. Winiarski tror därför att Roger Stone, Michael Flynn och Paul Manafort, samtliga dömda för brott med koppling till Rysslandsanklagelserna kring förra presidentvalet, kommer benådas.

Stephen Collinson på CNN menar att Donald Trump genom alla sina benådningar försöker ta kontrollen över rättsapparaten. Om han benådar fixaren Roger Stone och kampanjchefen Paul Manafort kommer presidenten på riktigt hota den självständighet som rättsapparaten har åtnjutit i 250 år.

1 tim
Blagojevich skriver autografer när han lämnar fängelset. Trump när han berättar om frigivningen. TT
undefined

Dömd guvernör friges av Trump: ”En fin människa”

Den tidigare guvernören Rod Blagojevich har släppts ur fängelset på order av president Donald Trump, rapporterar amerikanska medier.

Blagojevich försökte sälja Barack Obamas senatorspost efter att denne blivit vald till president 2008. Han dömdes till 14 års fängelse för bland annat försök till utpressning och bedrägeri 2011.

– Han avtjänade åtta år i fängelse, en lång tid. Han verkar vara en mycket fin person, jag känner inte honom, säger Donald Trump enligt CNN.

Idag 06:52
Läs mer om Trumps benådningar
FRA/generaldirektör Björn Lyrvall TT
Terrorhotet mot Sverige

FRA: Nya cyberattacker mot Sverige varje dag

Sveriges utsätts för nya cyberattacker varje dag, uppger Försvarets radioanstalt (FRA) enligt TT. Det osäkra omvärldsläget gör att regeringen, försvaret, Säpo och polisen begär allt mer information från myndighetens signalspaning, bland annat om militär verksamhet i Sveriges närområde och internationell terrorism, skriver FRA i sin årsrapport.

Även information om så kallad ickelinjär krigföring – till exempel påverkansoperationer, cyberhot och desinformation – har blivit mer efterfrågad.

– Det har skett en väsentlig ökning vad gäller antalet aggressiva attacker mot svensk kritisk infrastruktur, säger generaldirektör Björn Lyrvall till TT.

2 tim
Försvarets radioanstalt Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FRA bedömer terrorhotet mot Sverige som allvarligt

Försvarets radioanstalt bedömer att det internationella terrorhotet mot Sverige är allvarligt. Förra året stöttade FRA Säpo i "ett antal större operationer", säger generaldirektör Björn Lyrvall till TT.

Samarbetet mellan de två myndigheterna handlar både om den övergripande utvecklingen av internationell terrorism, men också hur specifika terroristnätverk planerat attacker mot svenska mål.

– Där har vi bistått med, som jag tror, värdefull information som har kunnat stoppa den här typen av attacker, säger Lyrvall som inte vill säga vilka nätverk det rör sig om eller vilka mål som varit aktuella.

2 tim
Läs mer om Terrorhotet mot Sverige
FRANCOIS WALSCHAERTS / TT NYHETSBYRÅN
Svenska EU-avgiften

Förhandlingarnas spelare: De sparsamma, fanbäraren och jordbruksvännerna

På torsdagen inleds EU-toppmötet där ambitionen är att spika EU:s nya budget. Efter att Storbritannien lämnat finns ett hål i kassan och frågan är nu hur det ska hanteras.

Politico har sammanställt vad som finns på bordet och vilka de olika spelarna är i den kommande förhandlingen.

Bland aktörerna finns: EU-ordföranden Charles Michel som ska hålla ihop allt, ”De fem sparsamma” (Sverige, Danmark, Österrike, Nederländerna och Tyskland) som vill begränsa utgifterna och Portugals premiärminister Antonio Costa som tagit fanbärarrollen för dem som anser att det ekonomiska stödet till fattigare länder i syd och öst är nödvändigt för sammanhållningen. Till det kommer andra grupper som kan skära på tvärs med de ovanstående, till exempel ”jordbruksvännerna”.

Bland frågorna som kommer att bli stora finns tanken att koppla EU-betalningar till att länder måste följa rättsstatsprinciper, det omfattande jordbruksstödet och hur EU ska agera i klimatfrågan.

1 tim
Stefan Löfven (mitten) lämnar EU-nämndens sammanträde på onsdagen Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: Kommer bli tufft – står långt ifrån varandra

Statsminister Stefan Löfven tror att förhandlingarna om den nya EU-budgeten kommer att bli tuffa.

– Vi står långt ifrån varandra, säger han enligt TT.

När det gäller det nuvarande förslaget från Europeiska rådets ordförande Charles Michel så kallar han det för ”oacceptabelt” för Sverige.

Tidigare under onsdagen träffade statsministern riksdagens EU-nämnd, som gav honom godkänt för sin strama linje inför toppmötet de kommande dagarna, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Sverige, som är en nettobetalare till EU, vill hålla nere sin EU-avgift och behålla den avgiftsrabatt vi har i dag.

5 tim
Statsminister Stefan Löfven (S) intervjuas efter EU-nämndens sammanträde om EU-budget på onsdagen Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU-källa: Sverige kan bara driva ett eller två krav

Sverige måste prioritera ett eller två krav i de kommande förhandlingarna om EU:s långtidsbudget. Det säger en EU-källa till Direkt.

– Annars får de inget.

En av de stora striderna väntas stå mellan nettobetalare och nettomottagare. Storbetalaren Storbritannien har ju lämnat unionen och Sverige har, tillsammans med Tyskland, Danmark, Nederländerna och Österrike krävt att få fortsatta rabatter på EU-avgifterna.

Idag 15:16
Läs mer om Svenska EU-avgiften

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund