Stefan Löfven och Ebba Busch Thor.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinion

Ledare: Politiskt käbbel en frestelse för politiker

Opinion Rysslands roll på Balkan, det inrikespolitiska fokuset i EU-debatten och förebyggande åtgärder mot gatuvåldet. Det är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av helgens mest intressanta ledartexter.

Amanda Broberg: Moderaterna sviker det kubanska folket

Opinion Det är obegripligt att Moderaterna ger sitt stöd till ett EU-avtal som innebär ett mindre isolationistiskt förhållningssätt gentemot Kuba, skriver Amanda Broberg i Barometern. Hon menar att det är olyckligt att partiet i och med detta gör ett avsteg från sin historia där man alltid stått upp mot kommunismen.

Bo Pellnäs: Vidöppet spelfält för Ryssland

Opinion När EU vägrar låta Albanien och Nordmakedonien påbörja förhandlingar om att ingå i unionen, visar man att man inte vill ta ansvar för på Balkan, skriver Bo Pellnäs i BLT. ”Därmed lämnas ett vidöppet spelfält för Ryssland och dess försök att hålla länder på Balkan utanför Nato och etablera sig som en skyddsmakt i regionen”.

Stig-Björn Ljunggren: De folkvalda är inte mer än människor

Opinion Våra kära partiledare klarade 52 minuter innan de omvandlade EU-debatten i veckan till ett alltid lika patetiskt gräl om inrikespolitik, skriver Stig-Björn Ljunggren i NSD. Han menar att politiskt käbbel alltid är en frestelse för politiker, vilket riskerar att få dem att tappa fokus från att lösa vardagsproblemen.

Olof Jonmyren: De lågt hängande bären

Opinion Det är märkligt att M-ledaren Ulf Kristersson nu vill se en mer stram syn på arbetskraftsinvandring eftersom borgerliga partier länge haft en positiv bild av detta, skriver Olof Jonmyren i Södermanlands Nyheter. ”Det förvånar att ett parti som Moderaterna ens närmar sig dylika slutsatser”, skriver han.

Sakine Madon: Våldet på gatan börjar med våldet hemma

Opinion Det finns paralleller mellan våldet på gatan och våldet i hemmet, skriver Sakine Madon i UNT. Hon menar att debatten om unga kriminella borde fokuseras på förebyggande åtgärder som att exempelvis minska barnagan. ”Pojkarna som slåss har ofta blivit slagna själva”, skriver hon

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

1 tim
Bostadsminister Megan Woods. TT
undefined

Nyzeeländska medborgare hindras från att resa hem

Nyzeeländska flygbolaget Air New Zealand begränsar tillfälligt antalet nya bokningar de kommande tre veckorna – eftersom det är fullt i karantänsfaciliteterna, rapporterar Reuters.

Beskedet från regeringen innebär att tusentals nyzeeländska medborgare utomlands kommer få vänta med att resa hem. Så snart myndigheterna kan garantera tillgång till karantänsmöjligheter kommer bokningssystemet att öppna igen, meddelar bostadsminister Megan Woods.

Medborgare som reser in från utlandet måste sitta i 14 dagars obligatorisk karantän.

3 tim
En kvinna i Caracas, Venezuela, testas för covid-19 Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larmet: Miljöförstöringen kommer leda till nya smittor

Utan åtgärder för att skydda vilda djur och växter och förhindra miljöförstöring så kommer sjukdomar, som likt covid-19, sprider sig från djur till människor att bli vanligare. Den varningen kommer från en ny FN-rapport, rapporterar flera medier.

– Det senaste århundradet har vi upplevt åtminstone sex utbrott av nya coronavirus, säger Inger Andersen vid FN:s miljöprogram till BBC.

Förutom Covid-19 är ebola och sars exempel på sjukdomar som startat hos djur och spridit sig till människan.

Delia Grace, en av författarna bakom rapporten, säger till The Guardian att åtgärderna mot covid-19 framförallt sett sjukdomen som en ekonomisk utmaning eller en medicinsk utmaning.

– Men dess ursprung finns i miljön, livsmedelssystemen och i djurhälsan.

Inger Andersen menar att vetenskapen är tydlig:

– Om vi fortsätter att utnyttja naturen och förstöra våra ekosystem så kan vi vänta oss att se en stadig ström av den här typen av sjukdomar.

Igår 20:39
Läs mer om Coronaviruset