Finansminister Magdalena Andersson intervjuas efter att ha presenterat nya satsningar på välfärden.  Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kommunernas intäkter

Ledare: S har ett guldläge att utkräva leverans

Opinion Höghastighetståg, rysk politik och ett tänkbart momentum i välfärdsdebatten är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Lärare ska hållas högt, inte hängas i sociala medier

Opinion Föräldrar som beter sig som om de vore missnöjda kunder på en marknad är ett problem för landets lärare skriver Borås Tidning i en osignerad ledare. ”Det bästa dessa föräldrar kan göra för sina barn är att själva vara goda föredömen genom att inte hänga ut deras lärare på nätet”, skriver man.

Alex Voronov: Efter Putin kommer Putin

Opinion Rysslands president kommer på ett eller annat sätt klamra sig fast vid makten även efter 2024, skriver Eskilstuna-Kurirens Alex Voronov. Han menar att det är mindre viktigt vad Putins framtida befattning kommer att kallas så länge det håller honom och den närmaste kretsen utanför fängelse.

Katarina Erlingson: Ohelig allians rubbar tilliten till politik

Opinion M och KD offrar företagen för maktens skull vilket kan få svåra konsekvenser för svensk politik, skriver Katarina Erlingson i Hallands Nyheter. ”Genom sin alltmer tydliga flirt med SD drar de sig längre och längre från borgerlig samverkan som grundat sig i liberalt tänkande och människors lika rätt och värde”, skriver hon i ledaren.

Gustav Ericsson: Ledningsfel om regeringen fortsätter med höghastighetstågen

Opinion Det är provocerande att se hur regeringen dundrar vidare med sina svulstiga planer på höghastighetståg, skriver Gustav Ericsson i VLT. Han menar att det inte är rimligt med tåg som går i 320 km/h mellan storstäderna när Sverige har problem med att underhålla det befintliga järnvägsnätet.

Sofie Eriksson: Delta i manifestation för välfärden!

Opinion Nu finns det momentum i välfärdsdebatten, skriver Sofie Eriksson i Västerbottens Folkblad. Hon menar att S nu har ett guldläge att utkräva leverans på riktigt och skriver: ”Gå till sakfrågan istället för att fokusera på spelet. Menar M och KD verkligen vad de säger, då borde det finnas utrymme för stordåd”

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Infektionsklinik i Göteborg.  Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Smittad i Göteborg kan ha exponerat 40-tal personer för det nya coronaviruset

Den man som konstaterades smittad av coronaviruset i Göteborg i går tros ha exponerats för ett 40-tal personer, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg till TT. Samtidigt fortsätter arbetet med att identifiera de som haft närkontakt med mannen.

Personerna kommer att ha kontakt med vården via telefon varje dag i två veckor framöver. Chefsläkaren Per Karlsson säger att det mest sannolika framöver är att det kan dyka upp ”några fler ströfall”.

Sjukhuset rustar för fler fall men säger också att risken för samhällsspridning bedöms som låg.

43 min
Illustrationsbild. Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restaurang i Lund stänger av rädsla för corona

Fengsson dumplings house i Lund stänger sin verksamhet tillfälligt till följd av rädsla för coronaviruset, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

– Jag kommer från Kina och vi tittar på nyheterna och pratar om viruset varje dag. Jag kände att vi måste göra någonting och att man inte tar det här på tillräckligt allvar här i Sverige, säger ägaren Li Feng, till SVT.

Han understryker samtidigt att ingen i personalen är smittad.

1 tim
Bild från Venedig i Italien. TT
undefined

Expert avråder från resor som inte är nödvändiga

Om risken för smitta gör att du avbokar en paketresa finns chans att få tillbaka pengar, men det är långtifrån säkert, skriver TT.

– Ibland måste man betala hela resan, säger Maja Lindstrand på Konsumentverket till TT.

En förutsättning är att det inte var allmänt känt att området var virusdrabbat när resan bokades. Det krävs troligen även att läkare avråder från att åka till resmålet. Hur det verkligen ligger till med det är svårt att säga eftersom det saknas domstolsprejudikat.

Smittskyddsexperten Johan Giesecke säger till SvD att han skulle avråda från resor som inte är nödvändiga.

– Om man ska beställa en resa så ska man välja en som går att avboka.

Idag 08:14
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Dagens börs
Snöfall i Stockholm. Arkivbild. Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Dagens börs

Tungt på Stockholmsbörsen – OMXSPI faller 4 procent

Nedgångarna på Stockholmsbörsen tilltar under torsdagseftermiddagen och strax efter klockan 15 har det breda OMXSPI-indexet rasar hela 4 procent – på väg mot ny lägstanotering för 2020. Även Europas storbörser backar kraftigt om än marginellt mindre.
• OMXSPI: –4 procent
• OMXS30: –3,8 procent
Att nya stimulansåtgärder utlovats av Kinas centralbank gav bara tillfällig respit i nedgångarna.

Alla storbolag i OMXS30 står på minus. Defensiva aktier som Swedish Match, Essity och Telia klarar sig bättre än mer cykliska som SSAB, Sandvik och Assa Abloy som alla faller över 4 procent. H&M är ett av storbolagen som det går ”minst dåligt” för med en nedgång på 2,6 procent. Aktien har uppgraderats av JP Morgan till övervikt, från tidigare undervikt, och riktkursen nära nog dubblas.

Bland morgonens rapportbolag fortsätter de senaste dagarnas fall för Powercell och aktien är ner drygt 18 procent.

15 min
Illustrationsbild.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt motvind i Asien – Tokyo rasar 2 procent

Tokyobörsen fortsatte att ta täten för nedgångarna på Asienbörserna under torsdagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: −2,1%
• Shanghai: +0,1%
• Shenzhen: +0,2%
• Hang Seng: +0,3%
• Kospi: −1,1%
Under natten meddelade USA:s president Donald Trump att vicepresident Mike Pence leder Vita husets insatser mot coronaviruset, men att risken för att smittan ska spridas i USA är fortsatt låg. Det motsäger den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, som snarare anser att ett utbrott i USA är en tidsfråga.

Under natten bekräftades också ett nytt virusfall i Kalifornien, hos en person som inte har varit utomlands. Därmed kan fallet vara det första av inhemsk smitta i USA, rapporterar New York Times.

Tisdagen var den första dagen då fler nya fall registrerades utanför Kina än i Kina. Hälften av de nya fallen rapporterades från Sydkorea, vars centralbank på torsdagsmorgonen något oväntat valde att lämna styrräntan oförändrad med motiveringen att det är för tidigt att bedöma den totala inverkan som viruset kommer att få på ekonomin.

Idag 04:54
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom / illustrationsbild TT
Coronaviruset Globala spridningen

Analyser: WHO fega efter att tidigare ha ropat varg

Att WHO inte kallar det nya coronavirusets utbrott för en pandemi säger mer om WHO än om själva viruset, skriver Bloombergs Therese Raphael i en analys. En anledning till det kan vara att organisationen tidigare anklagats för att ropa varg och nu överkompenserar – något som hotar att underminera WHO:s trovärdighet, argumenterar Raphael.

DN:s medicinreporter Amina Manzoor menar dock att vi, åtminstone i Sverige, måste våga lita på våra expertmyndigheter eftersom de ”har tillgång till mycket mer information än vad vi andra har”. Manzoor skriver att hon förutsätter att svenska myndigheter planerar och övar för hur ett scenario med betydligt fler coronafall än i dag ska hanteras.

Michael Knights, medarbetare vid Washington Institute for Near East Policy, skriver i Politico att världen bör vara minst lika orolig över virusets etablering i Iran som spridningen till Europa och USA. Detta eftersom Iran är ”den geografiska hörnstenen som förbinder Asien, Eurasien, Arabiska halvön och Levanten”.

3 tim
Sydkoreanska myndigheter sanerar sektens kyrka i Daegu den 19 februari. HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nästan hälften av testade sektmedlemmar smittade

Omkring 45 procent av de medlemmar i den sydkoreanska Shincheonji-sekten som testats för Wuhanviruset är smittade. Nyhetsbyrån Yonhap skriver att 1 848 sektmedlemmar har lämnat prover och att 833 av dem har varit positiva.

Viruset spreds i sekten sedan en 61-årig medlem gått till åtminstone fyra gudstjänster innan hon fick diagnosen. I en intervju säger en tidigare medlem att det är oacceptabelt att missa gudstjänster och att medlemmar måste stämpla in och ut med ett särskilt kort.

– Kulturen var att du kommer in på söndagar, även om du är sjuk. Om du är så sjuk att du inte kan komma på söndag så kommer du på måndag eller tisdag, säger han till CNN.

Idag 05:02
Läs mer om Coronaviruset

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund