Finansminister Magdalena Andersson intervjuas efter att ha presenterat nya satsningar på välfärden.  Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kommunernas intäkter

Ledare: S har ett guldläge att utkräva leverans

Opinion Höghastighetståg, rysk politik och ett tänkbart momentum i välfärdsdebatten är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Lärare ska hållas högt, inte hängas i sociala medier

Opinion Föräldrar som beter sig som om de vore missnöjda kunder på en marknad är ett problem för landets lärare skriver Borås Tidning i en osignerad ledare. ”Det bästa dessa föräldrar kan göra för sina barn är att själva vara goda föredömen genom att inte hänga ut deras lärare på nätet”, skriver man.

Alex Voronov: Efter Putin kommer Putin

Opinion Rysslands president kommer på ett eller annat sätt klamra sig fast vid makten även efter 2024, skriver Eskilstuna-Kurirens Alex Voronov. Han menar att det är mindre viktigt vad Putins framtida befattning kommer att kallas så länge det håller honom och den närmaste kretsen utanför fängelse.

Katarina Erlingson: Ohelig allians rubbar tilliten till politik

Opinion M och KD offrar företagen för maktens skull vilket kan få svåra konsekvenser för svensk politik, skriver Katarina Erlingson i Hallands Nyheter. ”Genom sin alltmer tydliga flirt med SD drar de sig längre och längre från borgerlig samverkan som grundat sig i liberalt tänkande och människors lika rätt och värde”, skriver hon i ledaren.

Gustav Ericsson: Ledningsfel om regeringen fortsätter med höghastighetstågen

Opinion Det är provocerande att se hur regeringen dundrar vidare med sina svulstiga planer på höghastighetståg, skriver Gustav Ericsson i VLT. Han menar att det inte är rimligt med tåg som går i 320 km/h mellan storstäderna när Sverige har problem med att underhålla det befintliga järnvägsnätet.

Sofie Eriksson: Delta i manifestation för välfärden!

Opinion Nu finns det momentum i välfärdsdebatten, skriver Sofie Eriksson i Västerbottens Folkblad. Hon menar att S nu har ett guldläge att utkräva leverans på riktigt och skriver: ”Gå till sakfrågan istället för att fokusera på spelet. Menar M och KD verkligen vad de säger, då borde det finnas utrymme för stordåd”

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Trumps USA 4th of July-firandet
Donald Trump vid Mount Rushmore Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA 4th of July-firandet

”Våra barn får lära sig att hata sitt land i skolan”

President Donald Trump tjuvstartade firandet av USA:s självständighetsdag med ett tal vid Mount Rushmore i South Dakota på fredagskvällen.

Inför 7 000 anhängare gick Trump till angrepp mot de demonstranter som vill ta bort sydstatssymboler i USA och menade att de försöker radera USA:s historia.

– Den här vänsterkulturrevolutionen är skapad för att omkullkasta den amerikanska revolutionen, sa Trump och fortsatte:

– Våra barn får i skolan lära sig att hata sitt eget land.

Talet följdes av ett enormt fyrverkeri, vilket är kontroversiellt eftersom något sådant, av miljöskäl, inte ägt rum vid minnesmärket sedan 2009. En annan fråga som väckt uppmärksamhet är att det inte krävts munskydd eller social distansering vid evenemanget.

3 tim
Kroganställda i Pennsylvania vill att barerna öppnas igen. Keith Srakocic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nationaldagen firas viralt utan ölservering och bad

USA:s nationaldagsfirande på lördagen kommer inte att vara sig likt på grund av coronapandemin, konstaterar flera medier.

Reuters noterar att det är förbjudet att lägga sig på stränderna i södra Florida och södra Kalifornien och att den traditionella läsningen ur USA:s självständighetsförklaring som undertecknades den 4 juli för 244 år sedan kommer att sändas på nätet i år.

Fox News konstaterar att flera delstater tvingar krögare att fortsätta hålla sina barer stängda under nationaldagsfirandet. I Pennsylvania förbjöds först alkohol helt, men beslutet ändrades efter massiv kritik, skriver kanalen.

Igår 20:49
Fjärde juli i Washington DC förra året. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump vill se fyrverkerier under firandet – får kritik

Medan många delstater stänger ner verksamheter igen har Donald Trump talat sig varm för fest och fyrverkerier vid lördagens nationaldagsfirande i Washington DC, skriver ABC News. Detta har borgmästare Muriel Bowser opponerat sig mot på grund av smittorisken.

Själv flyger presidenten till Mount Rushmore där varken social distansering eller ansiktsmasker kommer att krävas – även det ett kritiserat beslut, rapporterar CNN.

Igår 20:49
Läs mer om Trumps USA