Illustrationsbild. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Löfven: Målet är att halvera flyktingmottagandet

Sveriges flyktingmottagande ligger alldeles för högt. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) till Sydsvenskan – och menar att målet är att halvera flyktingmottagandet så att Sverige hamnar på nivåer som ligger närmare EU:s genomsnitt.

– Vi ska inte ha fler flyktingar. Vi ska ha färre. Och de som kommer hit ska snabbare in i arbete, säger han.

Förra året gav Migrationsverket bifall till 11 217 asylansökningar, vilket motsvarar 3,6 procent av alla dem som beviljades flyktingstatus i EU.

I en kommentar på Twitter skriver vice statsminister Isabella Lövin (MP) att Socialdemokraterna har sin politik, men att regeringen driver att Sverige ska stå upp för asylrätten.

Läs mer

Toppnyheter

Turkiska styrkor patrullerar i den kurdiska staden Tal Abyad. BAKR ALKASEM / AFP
Turkiska offensiven i Syrien

Kurder tackar Ryssland – ”räddade från plågorna”

De kurdiskledda SDF-styrkornas högste befälhavare Mazlum Abdi tackar Ryssland för att ha räddat kurderna från ”krigets plågor”, rapporterar AFP. Detta sedan Ryssland och Turkiet enats om ett avtal som innebär att den turkiska offensiven i Syrien avslutas och att turkiska och ryska styrkor nu ska bevaka gränsområdet.

I ett telefonsamtal med den ryske utrikesministern sa Abdi dock att han reserverar sig mot några punkter i avtalet och att han vill ha fortsatt dialog med Ryssland.

Avtalet innebär att kurderna måste lämna flera städer de tidigare kontrollerat nära gränsen mellan Syrien och Turkiet. Analytiker menar att avtalet också omöjliggör den kurdiska visionen om helt eller delvis självstyre i regionen.

Igår 20:50
Donald Trump. Arkivbild. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA häver sanktioner mot Turkiet efter vapenvilan

USA är redo att häva alla sanktioner mot Turkiet efter vapenvilan i Syrien. Det säger USA:s president Donald Trump under en presskonferens.

– Tidigare i morse meddelade Turkiets regering min administration att de ska stoppa striden och offensiven i Syrien och göra vapenvilan permanent.

Trump säger att han är nöjd med den senaste utvecklingen vid gränsområdet mellan Syrien och Turkiet och är hoppfull att Turkiet kommer hålla vapenvilan.

– Kommer Turkiet inte att hålla vapenvilan kommer sanktionerna att införas igen, säger han.

Trump berättar även att ett mindre antal amerikanska trupper kommer att stanna kvar i ”syriska oljeområden”.

Igår 15:45
Läs mer om Turkiska offensiven i Syrien
Illustrationsbild. Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Materialbristen på sjukhusen

Flera partier vill skärpa lagen efter materialkaoset

Den senaste tidens materialbrist som skapat kris i sjukvården i Mellansverige kan leda till att lagen skärps. Det skriver TT med hänvisning till Dagens Medicin.

Sex av riksdagens partier C, KD, L, M, SD och V vill att lagen ses över. S är emot medan MP inte har tagit ställning.

C:s Anders W Jonsson kallar krisen ”ett haveri av sällan skådat slag”. Han vill att lagen ska ställa hårdare krav på kvalitet när det gäller leverantörer till sjukvården.

– Enligt lagen kan man väga in kvalitetskriterier, men det är få regioner som vågar säga nej till ekonomiskt fördelaktiga anbud till förmån för kvalitet, säger han.

Civilminister Lena Micko (S) säger å sin sida att lagen i sig redan är tillräcklig men att regionerna kan agera annorlunda när de upphandlar tjänsterna.

Igår 19:32
Illustrationsbild. Johan Gunséus / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Veterinärer skickar 3 000 skoskydd till Akademiska

Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA) har skickat två pallar med engångsmaterial till Akademiska sjukhuset i Uppsala för att hjälpa sjukhuset efter materialkrisen, rapporterar P4 Uppland.

Bland annat bidrar SVA med 3 000 skoskydd och 500 plastförkläden, säger Mikael Probst, presstalesperson på SVA.

– Vi jobbar just nu med försörjningsberedskap inom vår egen organisation och kunde se att vi kunde avstå en del, säger han.

Igår 19:45
Läs mer om Materialbristen på sjukhusen
Erling Braut Håland firar ett av sina mål. PATRICK STEINER / BILDBYRÅN
Champions League 19/20

Ny succé för norske Håland – historisk trots CL-förlust

Salzburg förlorade med 3–2 i Champions Leaguemötet med Napoli. Men för österrikarnas norske succéspelare Erling Braut Håland blev det trots förlusten ändå en lyckad kväll. Håland stod för båda Salzburgs mål och därmed leder den 19-årige norrmannen nu Champions Leagues skytteliga.

Han är dessutom historisk som den första spelaren genom tiderna att göra sex mål på sina tre första CL-matcher, skriver Aftonbladet. Håland är också den andra 19-åring någonsin att göra mål i sina tre första matcher i turneringen.

Totalt under säsongen har Håland gjort 20 mål i 13 tävlingsmatcher och han toppar även skytteligan i österrikiska ligan.

Igår 21:09
Messi firar sitt mål. DAVID W CERNY / BILDBYRÅN
undefined

Messi gjorde mål – för femtonde CL-matchen i rad

FC Barcelona hade stora problem med Slavia Prag på bortaplan i Champions League. Det krävdes ett självmål från tjeckernas sida för att Barcelona skulle kunna vinna matchen med 2–1.

Barcelonas första mål gjorde storstjärnan Leo Messi. Han blev därmed den första spelare genom tiderna att göra mål i femton raka Champions League-matcher, skriver Expressen.

Efter matchen berömde Barcelona-tränaren Ernesto Valverde motståndarna.

– När vi förlorade bollen anföll de med flera spelare och det var som att försvara mot en lavin av attacker, sa han.

Igår 21:55
Leipzigspelarna firar. ANNEGRET HILSE / BILDBYRÅN
undefined

Emil Forsbergs Leipzig tog viktig seger i CL-spelet

Emil Forsbergs Leipzig tog en viktig seger i Champions League när S:t Petersburg besegrades med 2–1 hemma, skriver TT.

Detta trots att det var gästerna som tog ledningen med 1–0 genom ukrainaren Jaroslav Rakitskij i första halvlek.

Efter paus kvitterade emellertid Leipzig omgående genom Konrad Laimer och tio minuter senare gjorde Marcel Sabitzer matchavgörande 2–1.

Leipzig står nu på sex poäng efter tre matcher, medan S:t Petersburg har fyra.

Igår 19:08
Läs mer om Champions League 19/20
Brexit Storbritanniens framtid
Anti-brexit-demonstranter i London. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Uppgift: EU kan inte enas om nytt brexitdatum

Toppdiplomater från de 27 övriga medlemsländerna är eniga om att Boris Johnsons regering ska få skjuta upp brexit en tredje gång – men kan inte enas om ett nytt datum. Det var kontentan efter kvällens möte mellan EU:s ambassadörer i Bryssel i kväll, uppger källor för Bloomberg.

Därmed verkar det som att EU håller Johnson på halster kring en förlängning av utträdesdatumet som han själv inte vill ha, noterar nyhetsbyrån.

Bland annat uppges Frankrike bara vilja ge britterna ett par veckor fram till den 15 november, medan andra länder vill ge Johnson de tre månader han begärt fram till den 31 januari.

Igår 19:14
Illustrationsbild. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: EU ger Johnson besked senast på fredag

EU kommer att ge Storbritannien ett definitivt besked på fredag om man godkänner Boris Johnsons begäran om förlängd tid för brexit fram till den 31 januari eller inte. Det uppger EU-källor för Bloomberg.

Beslutet kan antingen innebära att unionen säger nej till förlängd tid för utträdet eller att alla är överens om att godkänna datumet. Det kan också innebära att unionens medlemsländer inte kan enas om datumet och då kommer ytterligare möten att hållas, skriver nyhetsbyrån.

I kväll samlas diplomater från de 27 övriga medlemsländerna i Bryssel för att diskutera saken. Men det slutliga beslutet måste sedan fattas av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk med mandat från ländernas ledare, skriver Bloomberg.

Igår 17:04
Stefan Löfven och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.  TT
undefined

Löfven är öppen för mer tid: ”Låt oss ge dem en chans”

Sverige och Irland är två länder som gärna ger Storbritannien förlängd förhandlingstid för att kunna gå vidare med brexit. Statsminister Stefan Löfven (S) säger till TT att det viktigaste nu är att det blir ett ordnat utträde.

– När det nu finns en process i deras parlament, låt oss då ge dem en chans att fullfölja det, säger han och fortsätter.

– För mig är inte datumet det viktigaste, är det nu så att de har en process igång som kan leda dem i mål så är det ju bättre.

Igår 12:53
Läs mer om Brexit
Trumps USA Riksrättsprocessen
Republikaner i representanthuset talar med medier när Laura Cooper anlände för att frågas ut i riksrättsprocessen. CARLOS JASSO / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrättsprocessen

Republikaner stormade förhör – ”de var galna”

Republikaner i representanthuset försökte storma onsdagen förhör med Pentagon-tjänstemannen Laura Cooper, strax innan det skulle hållas bakom stängda dörrar, skriver flera medier.

Cooper övervakar bland annat USA:s politik angående Ukraina och frågades ut med anledning av riksrättsprocessen mot Trump.

Vittnen berättar att republikanerna som dök upp skrek. Vissa hade även tagit med sig mobiltelefoner in i säkerhetsrummet, vilket är förbjudet.

– De var galna. De försökte stoppa den här utredningen, säger demokraten Ted Lieu till Reuters.

– De vill inte att Cooper skulle vittna. De vet att mer fakta kommer att levereras som är förödande för USA:s president.

Republikanerna som dök upp vill att det ska bli en mer öppen och transparent process.

Igår 18:52
Nancy Pelosi, som inledde Demokraternas riksrättsprocess mot Trump, och Donald Trump.  TT/AP
undefined

Stödet för att ställa Donald Trump inför riksrätt ökar

Stödet för att ställa USA:s president Donald Trump inför riksrätt ökar kraftigt bland oberoende väljare, rapporterar Reuters. Enligt den senaste opinionsmätningen så höjdes även stödet med tre procentenheter totalt sett i den amerikanska befolkningen – nu vill 46 procent se Trump inför riksrätt medan 40 procent motsätter sig det.

Bland demokrater och republikaner ligger stödet på samma nivåer om tidigare.

Enligt nyhetsbyrån AP så eldade gårdagens vittnesmål om Ukraina-ärendet på riksrättsprocessen ytterligare. I förhöret berättade den tillförordnade Ukraina-ambassadören att Trumpadministrationen krävde att Ukraina officiellt skulle meddela att Joe Biden skulle utredas. Detta för att landet skulle få ta del av amerikanskt militärt bistånd.

Igår 05:14
Läs mer om Trumps USA