Isabella Lövin. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Riksdagsvalrörelsen

Lövin: ”Ingen hemlighet att vi övervägde att lämna”

MP-språkröret Isabella Lövin sa i Ekots partiledarutfrågning att det inte är någon hemlighet att partiet diskuterade att lämna regeringen.

– Ibland är det väldigt tuffa diskussioner. Vår bedömning är att det skulle ha blivit en mycket tuffare och sämre migrationsöverenskommelse utan oss. Vi valde att ta ansvar, sa Lövin på en fråga om vad regeringsmakten kostat.

MP-språkröret säger att hon vill ha ”ett mittenfält” i politiken som står upp för humanism.

– Blockpolitiken lever inte längre, säger Isabella Lövin.

Kan C och MP mötas i klimatpolitiken?

– Vi har gemensam syn på många områden, som EU-medlemskap, säger hon.

Även klimatet diskuterades. Miljöpartiet vill satsa på höghastighetståg.

– Vi kommer inte vilja resa mindre eller sluta resa utomlands.

Lövin betonar att MP:s största och viktigaste vallöftet var att införa en klimatlag – och att det är gjort.

– Vi kan inte ha det här kortsiktiga perspektivet längre, säger hon.

– Vi har inte tid att sitta på läktaren och vara perfekta gröna renlevnadsmänniskor.

Toppnyheter

Hanif Bali/Gunnar Strömmer. TT.
Debatten om Hanif Bali

Interna kritiken växer – krav på att Bali stoppas

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali har upprepade gånger hamnat i blåsväder efter kontroversiella Twitter-inlägg. Nu ökar pressen på ledningen att agera, skriver Expressen som har intervjuat flera såväl anonyma som namngivna partiföreträdare.

Partisekreterare Gunnar Strömmer skriver i en kommentar till tidningen att Hanif Bali är begåvad och driver många viktiga frågor men att han ibland har ”ett destruktivt tonläge”.

”Det är ett problem för både honom och partiet”, skriver Strömmer och berättar att partiet därför har startat ett arbete som ska tydliggöra var gränserna går och vilka konsekvenserna blir om de överträds.

3 tim
Hanif Bali. Arkivbild.  Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hanif Bali om kritiken: Tänker inte ändra något

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) svarar i ett mejl till Expressen på kritiken om hans höga tonläge i debatten.

”Jag har svårt att ta ställning till kritik jag inte fått ta del av men hade jag trott på alla halvsanningar och medvetna fultolkningar som jag läser om mig själv i media hade jag också varit kritisk”, skriver han.

Han skriver också att han inte planerar att ändra något bara för att hans meningsmotståndare säljer in en felaktig bild av honom till partikamraterna. Expressen har intervjuat flera moderata företrädare som menar att partiet måste agera mot Hanif Bali efter flera uppmärksammade Twitter-inlägg.

3 tim
Läs mer om Debatten om Hanif Bali
Stefan Löfven/flygbild över Djursholm.  TT.
undefined

”Talet om Djursholmsknark är gammal klassretorik”

Opinion En rad olika ämnen tas upp på ledarsidorna på lördagen, alltifrån Estoniakatastrofen till knarkbrottslighet.

Svenska Dagbladets Susanna Popova skriver att det är en pågående katastrof att inget ansvar ännu har utkrävts efter Estonias förlisning: ”Den visar en sverigebild som borde oroa oss bra mycket mer än Asap Rocky”.

Blekinge Läns Tidnings Petter Birgersson skriver om statsministerns uttalande om knarket på Djursholm tidigare i veckan och tycker att Löfven gör det för enkelt för sig när han använder ”gammal klassretorik” i frågan om den grova brottsligheten: ”Det är en medial taktik men också ett undvikandebeteende av rang”.

Dagens ETC lyfter Parisavtalet i sin ledare. Världen lyssnar inte på Greta Thunbergs klimatvarningar, anser Beatrice Rindevall. Men tusentals kommer att fortsätta ”kämpa för att vända trenden, vilket är det största hoppet och den största potentiella game changern vi har nu”.

5 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen