Hem

Omnis chefredaktör: ”Det är allas vår plikt att bry oss – och att rösta”

EU-valet i år är inte ett val som andra.

En lång rad ödesfrågor avgörs indirekt för Sveriges, EU:s och din egen framtid.

Inte minst sker valet när ett av Europas länder, Ukraina, är under belägring och försöker försvara sig mot invasionsmakten Ryssland.

Lägg därtill den eskalerande våldsutvecklingen i Israel och Gaza, som även det i sin tur kan påverkas av omvärldens, och därmed EU:s, politiska vägval.

Jag menar att det är allas vår plikt att sätta oss in i vad detta val gäller. Och att gå och rösta.

Vi på Omni lägger oss förstås inte i hur du röstar eller din inställning i sakfrågorna. Men vi tar det som vår uppgift att dessa veckor bidra till att du blir ordentligt insatt och kan göra ett genomtänkt val.

Vi har aldrig gjort så mycket förklarande och guidande journalistik inför ett val som detta. Vi gör den nu dessutom tillgänglig för alla genom att erbjuda dig Omni Mer gratis i två månader.

Jag vill särskilt rekommendera att du läser nypublicerade ”Ödesfrågorna”, där Omnis politikredaktörer guidar dig om hur partierna står i detta vals största frågor, men också ger fördjupning om frågorna i sig. Sex ödesfrågor finns redan publicerade och ytterligare fyra publiceras de närmaste dagarna.

För att förstå det splittrade och polariserade Europa som nu går till val, läs också våra gästande EU-korrespondenter. De skriver initierat om valrörelsen och de politiska snackisarna från Italien, Frankrike, Belgien, Tyskland, Bulgarien, Nederländerna, Grekland, Ungern, Danmark och Spanien.

Varje dag publiceras nya fördjupningar och guider. Du hittar ett urval av den bästa EU-läsningen nedan.

Förtidsröstningen är i gång och du kan rösta redan nu. Valdagen är söndagen den 9 juni. Missa inte det.

Markus Gustafsson,
chefredaktör

I Omnis satsning ”Ödesfrågorna” ställs partierna mot väggen i tio frågor som avgör Europas framtid. Fler frågor publiceras löpande.

Partiernas toppkandidater vill få vårt förtroende att representera oss i EU. Men varför är just de mest lämpliga. Omni intervjuar dem som om det vore en anställningsintervju.

Med Omnis sammanvägning av opinionsläget, som görs tillsammans med Demoskop, får du kontinuerligt hela bilden av opinionsläget.

Vad tycker partierna i sakfrågorna? Omnis snabbguider gör det lätt att få en överblick av var respektive parti står i de viktigaste EU-frågorna?

Varför pratar hela Tyskland om dönerdiplomati? Vad kokar i den grekiska politiken? Och hur sugna är egentligen Roms invånare på att rösta i EU-valet? Omnis korrespondenter runt om i EU tar tempen på valrörelsen.

Inför EU-valet har Omni ingått ett stort samarbete med opinionsinstitutet Demoskop, och Omni Mer kommer därigenom kontinuerligt kunna ge fördjupningar kring vad svenska folket tycker och tänker i en lång rad EU-relaterade frågor, utöver vilket parti man planerar att rösta på. Fler mätningar publiceras löpande fram till valet.

Hur fungerar egentligen partigrupperna i EU-parlamentet och vilka väljare är mest benägna att lägga sin röst på ett nytt parti i EU-valet? Med pedagogisk grafik reder Omni ut frågorna du har om EU.

I Ungern skakas Viktor Orbán av en pedofilskandal och i splittrade Spanien är klassiska högern på uppgång. Läs om läget i valrörelsen i nio av EU:s mest betydelsefulla länder.

Omni Mer-redaktionen ger dig dagligen fördjupningar, förklaringar och fler perspektiv på de största frågorna inför valet – i Sverige eller ute i Europa. Här är ett urval av de senaste.

Det här är inte en del av Omni Mers valbevakning, men vi vill ändå rekommendera dig att göra de valkompasser som andra svenska medier tagit fram.

Det finns fyra olika att göra: Såväl SVT som Aftonbladet och TT (TT:s finns publicerad hos bland andra SvD, Expressen och DN) har gjort valkompasser. Altinget har gjort ett kandidattest, där man även matchas mot specifika kandidater.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen