Hem
Arkivbild. Johan Nilsson/TT

SD tar steget förbi M igen: ”Är budgetens vinnare”

Sverigedemokraterna går om Moderaterna och är precis som i valet riksdagens näst största parti, enligt en ny opinionsmätning från DN/Ipsos. M backar från 19 till 17 procent medan SD ökar från 18 till 20.

Enligt Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring är en förklaring debatten som följt regeringens budget. SD har drivit på för sänkt skatt på bensin, som nu blir verklighet, samtidigt som M kritiserats av borgerliga röster som är missnöjda över uteblivna skattesänkningar.

– Sverigedemokraterna är budgetens vinnare. Kommunikationen kring budgeten har inte fallit väl ut för Moderaterna, säger han till DN.

Annons

Resultatet från undersökningen (förra månaden i parentes)

Vänsterpartiet: 7 procent (8)

Socialdemokraterna: 36 procent (36)

Miljöpartiet: 5 procent (5)

Centerpartiet: 5 procent (6)

Liberalerna: 4 procent (3)

Moderaterna: 17 procent (19)

Kristdemokraterna: 3 procent (4)

Sverigedemokraterna: 20 procent (18)

Så genomfördes mätningen

1 648 personer har under perioden 12–24 september besvarat frågan:

”Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?”

Frågorna har besvarats antingen via telefon eller en webbenkät.

Om Väljarbarometern från Ipsos

Ipsos använder sig av två urvalskällor för sin väljarbarometer: slumpmässigt utvalda personer som intervjuas via telefon och en slumpmässigt rekryterad panel som intervjuas digital.

Frågan som ställs är: ”Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?” Om personen inte uppger ett parti kommer följdfrågan: ”Men vilket parti lutar det mest mot för dig?” I redovisningen slås dessa två frågor samman. Svaren vägs sedan efter exempelvis utbildning, geografi och politisk nyhetskonsumtion.

Väljarbarometern har genomförts för Dagens Nyheters räkning sedan år 1979. Sedan några år tillbaka har DN beslutat att slopa decimalerna och rapportera i heltal.

Läs mer –>

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons