Annie Lööf och Acko Ankarberg Johansson. TT
Valextra Striden om a-kassan

Sista chansen: Frågor som splittrar allianspartierna

I helgen träffas alliansledarna på Fredrik Reinfeldts sommarresidens Harpsund för att ta fram ett gemensamt valmanifest. Enligt Dagens Nyheter kan det vara sista chansen för regeringen att vända opinionen, men att flera svåra konflikter i så fall måste lösas.
Bland annat nämner tidningen KD-förslaget att sjukhusvården ska förstatligas – ett förslag som de ännu inte har fått stöd för bland de övriga partierna – och FP:s nya jämställdhetsfokus under parollen ”feminism utan socialism”. Ett av partiets tyngsta förslag på området är att öronmärka en tredje månad i föräldraförsäkringen, vilket gör att FP hamnar på kollisionskurs med KD, som tvärtom vill avskaffa redan befintlig kvotering.
–  När det gäller kvotering har vi väldigt starka argument. Är man vuxen nog att bli förälder är man vuxen nog att bestämma själv hur man vill fördela föräldraförsäkringen, säger KD:s partisekreterare Acko Ankarberg självsäkert till tidningen.
C vill i sin tur inte kvotera ytterligare, men inte heller riva upp redan öronmärkta månader.

Toppnyheter

Tobias Rathjen pekas ut som misstänkt för dåden i Hanau. Youtube och TT
Skjutningarna i Hanau

Uppgifter: Tobias Rathjen misstänks för terrordåden

Tobias Rathjen, 43, sköt ihjäl minst nio personer vid två vattenpipekaféer i tyska Hanau på onsdagskvällen, enligt uppgifter till Bild. Flera av offren ska ha varit ungdomar.

Tidningen, som citerar en video och ett brev som den misstänkte gärningsmannen lämnat efter sig, skriver att han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden, som utreds som terrordåd.

Rathjen hittades själv död i sin lägenhet efter en polisjakt. Där hittades också hans mamma död, säger Hessens inrikesminister Peter Beuth till Reuters.

3 tim
Polisens tekniker i Hanau. KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utreder främlingsfientligt motiv – ska ha erkänt i brev

Mannen som misstänkts för masskjutningen i Hanau i Tyskland lämnade efter sig ett brev och en video där han erkänner dådet, uppger källor för Bild.

Tidningen, som citerar vad de uppger vara gärningsmannens brev, skriver att han hade högerradikala motiv. På torsdagsmorgonen bekräftade myndigheter att man utreder ett främlingsfientligt motiv och att fallet lämnats över till federala terroråklagare.

Sent på onsdagskvällen utbröt skottlossningar mot två vattenpipekaféer i stadens centrum respektive stadsdelen Kesselstadt. Elva personer har dött, inklusive gärningsmannen.

5 tim
Kriminaltekniker undersöker en av brottsplatserna. Andreas Arnold / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skyttens mamma hittades död i samma lägenhet

Den andra döda personen som hittades tillsammans med den misstänkta skytten är hans mamma, uppger Hessens inrikesminister Peter Beuth, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Modern hittades ihjälskjuten i gärningsmannens lägenhet, säger ministern, som samtidigt bekräftar uppgifterna om att ett främlingsfientligt motiv utreds. Han bekräftar ännu inte uppgifterna om ett erkännande i ett brev och en video.

Den misstänkte gärningsmannen hade jaktlicens och sköt ihjäl minst nio personer i tyska Hanau på onsdagskvällen.

3 tim
Läs mer om Skjutningarna i Hanau

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund