Arkiv. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stökig handel i New York – indexen vände ner

Amerikanska aktiemarknaderna svajade betänkligt under tisdagens handelssession, som inleddes i uppåtrekyl från gårdagens branta fall. Uttalanden från Trumpadministrationen gav därefter fart åt indexen, men vid stängning hade handeln ånyo vänt ner.

• Dow Jones: -0,4 %
• S&P 500: -0,2 %
• Nasdaq: +/-0,0 %

Säljivern i oljan, som föll över 6 procent ytterligare, innebar en tuff kamp för oljebolagens aktier. Flera tungviktare i sektorn rasade över 5 procent för dagen.

Samtidigt uppgav Larry Kudlow i en intervju med CNBC att regeringen tittar på ett infrastrukturprogram för att stärka USA:s möjlighet att exportera olja och naturgas. Samtidigt uppger han att handelssamtal med Kina, EU och Japan går framåt.

Apples aktie, som var gårdagens stora indexsänkare i techsektorn, handlades ner ytterligare omkring 1 procent. General Electric, som rasade 8 procent i går, handlades upp omkring 8 procent efter försäljning av 20 procent i oljebolaget Baker Hughes som ska inbringa 4 miljarder dollar.

Detaljhandelsjätten Home Depot slog förväntningarna i kvartalsrapporten, som presenterades i dag, men det var inte tillräckligt för marknaden. Aktien handlades kring nollstrecket.

New York-börserna i går
Dow Jones: -2,3 %
S&P 500: -2,0 %
Nasdaq: -2,8 %

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Peter Lundgren. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Lundgren

Lundgren polisanmäld för sexuellt ofredande efter tafsskandalen inom SD

En polisanmälan om sexuellt ofredande har kommit in mot SD:s EU-kandidat Peter Lundgren, rapporterar Ekot.

Nu kommer en åklagare att utreda om det finns anledning att inleda en förundersökning mot Lundgren som tagit en partikollega på brösten.

Både Lundgren och kvinnan som utsatts har tonat ner händelsen. Men eftersom det kan vara sexuellt ofredande att ta en kvinna på brösten mot sin vilja kan det falla för allmänt åtal – alltså att vem som helst kan välja att polisanmäla händelsen, skriver DN.

1 tim
Ebba Busch Thor/Annie Lööf/Peter Lundgren. TT
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Kritiken mot SD: ”Sänder väldigt märkliga signaler”

Flera partiledare ifrågasätter hur SD-ledaren Jimmie Åkesson hanterat skandalen kring EU-kandidaten Peter Lundgren.

KD-ledaren Ebba Busch Thor tycker att det är märkligt att kvinnan som larmar får gå, medan mannen som erkänner att han tagit på en kvinnas kropp får vara kvar.

– Det sänder väldigt märkliga signaler om vilka värderingar som gäller och hur man får bete sig i partiet, säger hon till DN.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är också kritisk.

– För mig framstår det som att de är ett parti där karlarna klappar varandra på ryggen och kvinnorna på baken, säger hon till Expressen.

”Om dessa uppgifter stämmer är det helt vedervärdigt”, twittrar C-ledaren Annie Lööf. V-ledaren Jonas Sjöstedt ifrågasätter varför den kvinna som slår larm straffas. ”Jimmie Åkesson måste kliva fram och ta ställning till det som nu sker i hans parti”, twittrar han.

2 tim
Peter Lundgren. Dominique HOMMEL
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Peter Lundgren ställer in flera debatter: ”Behöver lugn och ro med familjen”

EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) hoppar av Sveriges Radios slutdebatt och Aftonbladets toppkandidatsdebatt inför söndagens EU-parlamentsval, skriver Aftonbladet. Han har även ställt in medverkan i SVT:s Aktuellt och Malou efter tio i TV4.

SD:s presschef Henrik Gustafsson säger till flera medier att politikern behöver några dagar i lugn och ro med familjen för att fylla på batterierna. På torsdag väntas han återgå till sitt kampanjschema.

– Det har varit några betungande och intensiva dagar för Peter, där sömn och mat fått stå åt sidan, säger Gustafsson.

Lundgren har medgett att han tagit på en kvinnlig partikollegas bröst – mot hennes vilja – på en fest förra året. SD har släppt en video där kvinnan och Lundgren säger att de har lagt händelsen bakom sig.

4 tim
Läs mer om Anklagelserna mot Lundgren
Brexit Storbritanniens framtid
Theresa May under tisdagens tal.  POOL / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Theresa May öppnar för en andra brexitomröstning

Storbritanniens premiärminister Theresa May öppnar för en ny folkomröstning om brexit.

Beskedet kom under ett tv-sänt tal i samband med att May presenterade ett nytt förslag på brexit-avtal som ska läggas fram för omröstning i det brittiska parlamentet. Om parlamentet röstar igenom Mays förslag kommer ledamöterna också att få rösta om en ny folkomröstning, meddelade premiärministern.

May inledde talet med att upprepa att hon är fast besluten att leverera brexit. Hon sa att det nya förslaget innehåller ”betydande förändringar” och att det är ”sista chansen” att bryta brexit-dödläget.

De brittiska parlamentsledamöterna ska rösta om det nya avtalet i juni. Det blir fjärde gången May försöker få igenom ett brexit-avtal.

Nyheten får pundet att stiga mot andra valutor.

21 min
Andrea Leadsom och Theresa May.  TT
Brexit Storbritanniens framtid

May ska ge nya detaljer om ”djärvt” avtal

Storbritanniens premiärminister Theresa May ska under tisdagen ge nya detaljer om avtalet för att lämna EU, rapporterar Sky News.

På tisdagen debatterade regeringen det nya förslaget som May tidigare sagt ska innehålla ”ett nytt, djärvt förslag till parlamentsledamöterna”.

Underhusets ledare Andrea Leadsom varnar May att hennes ledamöter inte kommer ställa sig bakom ett nytt förslag om det öppnar för en gemensam tullunion med EU, skriver The Guardian.

Samtidigt säger oppositionspartiet Labours talesperson i frågan, Emily Thornberry, att partiet kommer att rösta emot om avtalet inte är ”radikalt annorlunda”.

3 tim
Läs mer om Brexit
Erik Ullenhag (L). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

Ullenhag tar tjänstledigt – samtidigt som L–ledarvalet

Den tidigare integrationsministern Erik Ullenhag (L) har ansökt om tjänstledigt från sitt arbete som ambassadör i Jordanien – samtidigt som Liberalerna ska välja ny partiledare, rapporterar DN.

Som skäl till tjänstledigheten anges ”enskild angelägenhet”. Han ska vara ledig mellan 28 maj och 30 juni, enligt UD:s handlingar.

I går rapporterade SR med hänvisning till flera källor att Ullenhag kandiderar till partiledarposten. Liberalerna har sagt att de kommer att meddela de slutgiltiga kandidaterna den 28 maj.

42 min
Arkivbild: Dåvarande utbildningsminister Jan Björklund, dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag och dåvarande biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni presenterar en skolsatsning år 2012 BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

”Blir Ullenhag partiledare sitter Löfven lite tryggare”

Att Erik Ullenhag ställer upp som partiledarkandidat i Liberalerna, som uppgifter till Ekot gör gällande, innebär att Nyamko Sabuni får en tuff motståndare. Det säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg i radions sändning.

L:s partiledarval kan få betydelse för samarbetet som ligger till grund för den nuvarande regeringen, enligt Ramberg.

– Skulle Ullenhag bli partiledare så sitter Stefan Löfven lite tryggare än om det blir Nyamko Sabuni.

Statsvetaren Jenny Madestam säger i Expressen att det är två kandidater som förutom en politisk skillnad även skulle föra med sig olika ledarstil.

– Sen ska sägas att allt ligger inte bara i partiledaren, utan även partiet måste bestämma vilken riktning man ska ta.

Igår 13:27
Nyamko Sabuni/Erik Ullenhag. TT
Jakten på ny L-ledare

Ledare: L får välja mellan två helt olika kandidater

Opinion ”Det blir Sabuni vs Ullenhag”, skriver GD:s Bawar Ismail i en ledare.

Enligt Ismail är Nyamko Sabinu och Erik Ullenhag två vitt skilda politiker då hon i sin tidigare roll som integrationsminister ville kartlägga utanförskap och extremism medan han under sina år som integrationsminister blev känd för att ha lanserat regeringssajten om tolerans och invandringens ”myter”.

”Liberalpartisterna har ett intressant val att göra.”

UNT:s ledarsida lyfter också kandidaternas olikheter. Enligt ledarsidan kommer valet förmodligen handla om Sabunis och Ullenhags två olika synsätt: Hon som lyfte fram problem som könsstympning och att många utlandsfödda kvinnor inte kom in på arbetsmarknaden och han som ville ge ”en positiv bild”.

Igår 14:00
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
Trumps USA Rysslandsutredningen
Pelosi och Trump. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA Rysslandsutredningen

Demokrater pressar Pelosi: Ställ Trump inför riksrätt

Allt fler inom Demokraterna kräver att representanthusets talman Nancy Pelosi inleder ett riksrättsförfarande mot president Donald Trump, uppger källor för Washington Post.

Under måndagen ska flera demokrater i kongressen haft ett möte bakom stängda dörrar där man försökte övertyga Pelosi att sätta igång processen, något hon länge varit skeptisk till.

Demokraternas ilska späddes på ytterligare efter gårdagens nyhet att Vita huset stoppar den tidigare juristen Don McGahn från att vittna i kongressen om Muellerutredningen.

1 tim
JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Tomt i stolen – nu hotas rådgivaren att vittna

Den tidigare Vita huset-juristen Don McGahn dök som väntat inte upp till det förhör i representanthusets justitieutskott som han kallats till i dag. McGahn instruerades av president Donald Trump att inte närvara.

Utskottets ordförande Jerrold Nadler hotar nu att vidta rättsliga åtgärder för att få McGahn att vittna om anklagelserna om att Trump försökt hindra Robert Muellers Rysslandsutredning.

– Jag ska vara tydlig: Det här utskottet kommer att höra McGahns vittnesmål, om vi så måste vända oss till domstol för att försäkra oss om det, säger han.

37 min
Don McGahn. Saul Loeb / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Källor: Vita huset stoppar advokat från att vittna

USA:s president Donald Trump tänker stoppa den tidigare Vita huset-juristen Don McGahn från att vittna i kongressen om Robert Muellers Rysslandsutredning, uppger källor för flera amerikanska medier.

McGahn har kallats till en utfrågning i representanthuset om huruvida Trump försökte hindra eller stoppa Muellerutredningen. Enligt flera medierapporter ska Trump ha beordrat McGahn att sparka Muller under utredningens gång.

Vita huset har inte kommenterat uppgifterna.

Igår 19:19
Läs mer om Trumps USA
Illustrationsbilder. TT
Svenskarna i IS-kriget

Svensk dömd för terror i Grekland – har nu släppts

En svensk man i 30-årsåldern dömd till 15 års fängelse i Grekland för terrorbrott har släppts i förtid och återvänt till Sverige, rapporterar SVT Nyheter.

– I ärendet du refererar till kan vi säga att mannen är frigiven, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD, till tv-kanalen.

Mannen dömdes tillsammans med en kamrat mot sitt nekande för deltagande i en terrororganisation och innehav av krigsmateriel. Den grekiska polisen misstänkte att de var på väg till Syrien för att ansluta sig till terrorgruppen IS.

1 tim
Johan Forssell (M). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

Forssell: S nya lagförslag kommer inte lösa problem

”Det är bra att man gör något, men det löser inte problemet”, säger M:s rättspolitiska talesperson, Johan Forssell, om S-beskedet att man lägger fram ett nytt förslag om att kriminalisera samröre med terrororganisationer. Det skriver Ekot.

– Det kommer ju fortsatt inte under många år att vara kriminaliserat att ha deltagit i en terrororganisation trots att Sverige har mycket stora problem med återvändare, säger han.

Socialdemokraternas förslag skickas nu ut på remiss och kan enligt justitieminister Morgan Johansson (S) träda i kraft nästa år.

2 tim
Morgan Johansson, arkivbild. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

Efter lagrådets kritik: Nytt förslag mot terrorsamröre

Regeringen lägger fram ett nytt förslag om att kriminalisera samröre med terrororganisationer, rapporterar Ekot. Ett tidigare förslag fick kritik av lagrådet eftersom det ansågs kunna strida mot den grundlagsskyddade föreningsfriheten.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att det nya förslaget, som nu skickas ut på remiss, inte omfattar så kallat deltagandebrott. Däremot utvidgas samröresbrott till att omfatta fler gärningar, exempelvis att upplåta lokaler eller mark för en terrororganisation.

Enligt Johansson kan lagen träda i kraft nästa år.

Idag 03:15
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
TT
Dagens börs

Verkstadsjättar tog täten när Stockholm vände upp

Stockholmsbörsen återhämtade sig under tisdagen efter gårdagens breda fall. Vid stängning var de ledande indexen klart upp:

• OMXSPI: +0,9%
• OMXS30: +0,9%

Trots de ökade spänningarna mellan USA och Kina i spåren av Trumps svartlistning av Huawei steg även Kinabörserna under morgonen. Vita husets besked om att sanktionerna skjuts upp 90 dagar dämpade marknadens oro, skriver Direkt.

Bilsäkerhetsföretaget Veoneer meddelade sent i går kväll att de ska genomföra två emissioner för att ta in sammanlagt 500 miljoner dollar, motsvarande 4,8 miljarder kronor. Åtgärden är riktad och vänder sig enbart till amerikanska institutionella investerare. Aktien föll klart i öppningen, vände sedan upp en bit över 10 procent för att landa på 3,5 procent plus.

Hygienbolaget Essity meddelade att de säljer sin 50-procentiga andel i det turkiska bolaget SCA Yildiz till den andra ägaren Yildiz. Avyttringen medför en valutarelaterad förlust på cirka 150 miljoner kronor. Aktien steg 0,7 procent.

RBC Capital Markets har inlett bevakning av SKF, Atlas Copco och Sandvik. SKF och Atlas får rekommendationen outperform medan Sandvik får sector perform, skriver Direkt.

De tre verkstadsbolagen låg alla i toppen OMXS30: Atlas Copcos båda aktier och SKF steg runt 2 procent, medan Sandvik ökade 1,6 procent.

2 min
Illustrationsbild.  SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Dagens börs

Rekyl på Wall Street efter Huawei-respit – Boeing stiger

New York-börserna återhämtar sig på tisdagen efter gårdagens breda nedgångar. Efter drygt en timmes handel ser utvecklingen på de ledande indexen ut som följer:

• S&P 500: +0,7 %
• Nasdaq: +0,9 %
• Dow Jones: +0,6 %

Helgens eskalering i handelskriget mellan USA och Kina och svartlistningen av kinesiska Huawei låg bakom gårdagens stortapp. Flera techaktier backade rejält vilket drog ner indexen överlag.

Natten till tisdagen meddelade USA:s handelsdepartement att Huawei får 90 dagars respit vilket ser ut att lätta investerarnas humör, skriver Reuters. Qualcomm, Intel och Nvidia stiger samtliga omkring 2 procent vid 16.30.

Boeing klättrar också efter uppgifter från den amerikanska flygmyndigheten om att flygkraschen i Etiopien i mars kan ha föregåtts av en krock med en eller flera fåglar, skriver Wall Street Journal. En teori är att fågelkrocken har påverkat den sensor som är i fokus för utredningen. Aktien är upp drygt 1 procent.

Elbilstillverkaren Tesla fortsätter ner närmare 3 procent efter att Morgan Stanley-analytiker pekat på handelsrisker som kraftigt kan påverka efterfrågan i Kina, skriver Direkt.

2 tim
FRED DUFOUR / AFP
Dagens börs

Starka uppgångar i Kina trots intensifierad handelsoro

De asiatiska börserna inledde i blandad riktning under tisdagsmorgonen, efter intensifierade handelsspänningar och USA:s förbud mot kinesiska telekomjätten Huawei. Utvecklingen följde idel röda siffror på New York-börserna på måndagen. Även de tyngdes av handelsoro och framför allt tekniksektorn straffades.

Under morgonen återhämtade sig flera av börserna i Kina med råge. Både Shanghai och Shenzhen visade klara uppgångar.

Vid stängning såg de ledande indexen ut som följer:

• Nikkei: –0,1 %
• Shanghai: +1,2 %
• Shenzhen: +1,8 %
• Hongkong: -0,5 %
• Kospi: +0,3 %

Idag 03:42
Läs mer om Dagens börs