Hem
Andreas Hillergren/TT

”Superlåga” elpriser – billigaste på flera år

Augustis snittpris på el ligger ”superlågt” och är på samma nivåer som uppmättes det billiga elåret 2020. Det säger Björn Björnson, elprisanalytiker på Godel, till TT.

I snitt hittills under månaden har elpriset landat på 31 öre per kilowattimme i Sveriges mest sydliga elområde – rejält mycket lägre än de i snitt 305 öre per kilowattimme som uppmättes i augusti förra året.

Och även till vintern ser det än så länge lovande ut. Där indikerar framtidskontrakt priser på runt 100 öre per kilowattimme längst i söder mellan december och februari.

– Marknaden bedömer i nuläget att det inte blir någon brist i vinter, säger Björnson.

Elpriser i alla områden

Elområde 1: 18 öre/kWh (18 öre)
Elområde 2: 18 öre/kWh (52 öre)
Elområde 3: 18 öre/kWh (2,23 kronor)
Elområde 4: 31 öre/kWh (3,05 kronor)


Fotnot: Priser till och med 19 augusti. Inom parentes snittpriserna för hela augusti 2022. Priserna hämtade från Nord Pool.

Annons

Läs även

Navigera det ekonomiska läget med Omni Ekonomi

Inflation, räntehöjningar och svängande börsrörelser – hur navigerar man det utmanande ekonomiska läget?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du Sveriges mest heltäckande bevakning av börs- och bolagsnyheter. Lägg därtill att Sveriges främsta aktieexperter svarar på de svåra frågorna och hjälper dig att hantera marknaderna.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons