Bevaka
ABB

Dagens börs

Slagig handel i Stockholm – H&M lyfte på rapport

Stockholmsbörsen föll brant på torsdagen efter en ny konjunktursmocka från USA, men återhämtade sig något mot slutet av dagen. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• OMXSPI: –0,4 %
• OMXS30: –0,3 %
Tidigare i veckan sänktes de globala börserna av det svagaste inköpschefsindexet från amerikansk industri på tio år. På torsdagseftermiddagen utlöstes en liknande reaktion när inköpschefsindexet för landets tjänstesektor backade till 52,6 i september, från 56,4 i augusti.

Stockholmsbörsen föll cirka 1 procent på nyheten, i linje med de globala börserna. Fallen dämpades efter en stund då investerare tänkte ett steg längre och prisade in en ökad sannolikhet för nya räntesänkningar från centralbanker, skriver CNBC.

I morse rapporterade H&M sitt tredje kvartal och såväl rörelseresultatet som rörelsemarginalen kom in något över förväntan. Aktien lyfte 3,9 procent och toppade storbolagslistan.

Åt motsatt håll gick vinterturismbolaget Skistar efter sin kvartalsrapport. Aktien rasade 8,2 procent sedan bolaget visat en kraftigt minskad omsättning och en ökad förlust.

I botten av storbolagsindexet låg SSAB och ABB med nedgångar på 4,8 respektive 2,3 procent. Pareto har sänkt sin rekommendation för SSAB till behåll och varnar för fortsatt marginaltryck från råvarusidan. ABB har i sin tur fått en sänkt riktkurs av JP Morgan som anser att analytikernas förväntningar i snitt ligger för högt inför kvartalsrapporten.

3 okt
Dagens börs

Vd-karusell i fokus när börsen åkte jojo

Det var stora rörelser i båda riktningarna på Stockholmsbörsen när handelsoro och vd-karusell präglade måndagshandeln. Efter ett inledande lyft som snart vände till minus togs sig börsen under eftermiddagen åter över nollan för att sedan stänga så här:

• OMXS: -0,1 procent
• OMXS30: +0,1 procent
Sandviks vd Björn Rosengren lämnar bolaget och börjar som vd på ABB i början av nästa år, meddelade verkstadsjätten under söndagskvällen. Storägaren Cevians Christer Gardell säger till DI att Rosengren kan förbättra bolaget så pass mycket att aktiekursen dubblas.

ABB:s aktie lyfte 3,9 procent efter nyheten, efter att även ha fått en höjd rekommendation från ABG Sundal Collier. Sandvik tappade 1,7 procent och höll till i botten av OMXS30. Där fick de sällskap av SSAB som var sämst av storbolagen på minus 1,8 procent.

Andra industribolag som Alfa Laval och Atlas Copco tog rygg på ABB och ökade några tiondelar. I toppen av storbolagslistan återfanns även Electrolux som som steg 1,6 procent, samt Kinnevik och Securitas som båda ökade 0,9 procent.

Även Saabs vd Håkan Buskhe avgår i februari. Buskhe säger sig vilja hinna med ytterligare en operativ utmaning i sin karriär, enligt ett pressmeddelande på söndagen. Aktien backade 2 procent.

Bland börsens storbolag som behöver en ny vd finns nu förutom Sandvik bland annat Swedbank, Telia, Nordea. Av storbankerna backade alla utom SEB som landade på nollan.

12 aug