Bevaka
Wells Fargo

Arkivbild. Rick Bowmer / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Dagens börs

Vaccinhopp lyfte flyg- och resebolag på Wall Street

Nyheten om att läkemedelsbolaget Moderna nått positiva studieresultat med ett coronavaccin gjorde att börshandeln på Wall Street tog fart direkt och fortsatte att öka in i stängning. De ledande indexen stängde på:
• S&P 500: +3,2 procent
• Nasdaq: +2,4 procent
• Dow Jones: +3,9 procent
Moderna rusade även i börsöppningen men sjönk sedan något och landade vid stängning på plus 20 procent.

De positiva studierna kring coronavaccin i kombination med att verksamheter ska återstarta sin produktion har också lett till att andra bolag hängt med i racet.

Såväl flyg- och resebolag gick upp på nyheter om återöppnande av flyglinjer och vaccinframgångar. Flygbolagen United Airlines stängde på plus 21,1 procent och American Airlines på 9,2 procent. Flygplanstillverkaren Boeing gick bäst på Dow Jones och stängde på plus 12,9 procent. Resebolagen Expedia stängde på 18,6 procent och Booking på 12,5 procent. Och även hotelljätten Marriott stannade på plus 17,4 procent och var en av dagens stora vinnare.

För videokonferenslösningen Zoom har det dock varit en dålig nyhet. Bolaget som gynnats av coronapandemin och människors behov av att kunna jobba hemifrån avslutade sin börsdag med ett fall på 5,8 procent.

Walt Disney stängde på plus 7,2 procent. Bolaget har meddelat att de ska återöppna ett shoppingområde vid en av anläggningarna i Florida. Men självklart inte utan en rad säkerhetsåtgärder såsom masker och kontaktlösa betalningsmetoder, skriver CNBC.

Flera banker öppnade också börsveckan starkt. Vid stängning var Wells Fargo upp 8,7 procent, Bank of America på plus 6,9 procent och Citibank stiger med 8,9 procent.

18 maj
Andrew Kelly / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Virusfrossa gav Wall Street största raset på över två år

USA:s börser föll tungt efter att antalet coronafall utanför Kina eskalerat i helgen. Indexen S&P 500 och Dow Jones hade sina största ras på över två. Vid stängning stod ledande index som följer:
• S&P 500: -3,4%
• Nasdaq: -3,7%
• Dow Jones: -3,6%
Förnyad corona-oro hade tidigare under dagen sänkt både Europabörserna och flera börser i Asien, efter att viruset fått fäste i Italien. De stora förlorarna på utvecklingen var bolag i resesektorn såsom American Airlines som sjönk över 8 procent. United Rentals och Booking föll 6 respektive 7 procent tillsammans med flera kryssningsbolag.

Apple, som tidigare varnat för det nya coronavirusets effekter, stängde ner nästan 5 procent.

Bland få vinnare fanns medicinteknikbolaget Gilead Sciences som steg 4,6 procent efter att en talesperson för WHO gått ut och sagt att bolagets tester är ”den bästa chansen” att hitta ett botemedel mot det nya coronaviruset.

Bland andra nyheter redovisade Warren Buffetts Berkshire Hathaway ett kraftigt minskat rörelseresultat i den rapport bolaget släppte i helgen. Aktien föll drygt 3 procent.

Bankjätten Wells Fargo meddelade att man tvingas betala 3 miljarder dollar i en förlikning i ett fall om korrupta försäljningsmetoder som den amerikanska motsvarigheten till finansinspektionen, Securities and Exchange Commission, och justitiedepartementet drivit mot bolaget. Aktien föll nästan 3 procent.

24 feb
Arkivbild: JP Morgan Chase building på Park Avenue i New York STAN HONDA / AFP
Dagens börs

Svängig dag på Wall Street – tullnyhet sänkte humöret

Det har varit en svängig dag på Wall Street. Morgonen dominerades av storbankernas rapporter, och JP Morgan Chase bidrog till att dra upp Dow Jones Index till nya rekordnivåer. Men uppgångarna försvann i ett slag när Bloomberg rapporterade att de amerikanska tullarna mot Kina sannolikt kommer att vara kvar till presidentvalet i november så vände de stora indexen ner.

– Vi är fast med de här tullarna som dämpar tillväxten inom handel och tillverkning, säger Peter Boockvar vid Bleakley Advisory Group till CNBC.

Vid stängning såg de ledande indexen ut så här:


• S&P 500: −0,2%
• Nasdaq: −0,2%
• Dow Jones: +0,1%

Inför börsöppningen har några amerikanska storbanker, som brukligt, dragit igång årets första rapportflod. Först ut var jätten JP Morgan vars resultat kom in en bra bit över analytikernas förväntningar och satte fart på aktiekursen redan i förhandeln. Aktien steg 1,2 procent och drog med sig flera andra banker.

Tvärtom gick det för Wells Fargo vars fjärde kvartal kom in under förväntan. Bankens aktie pressas efter öppning, och föll över 5 procent.

Tesla, som rusat de senaste dagarna och i går sprängde 500-dollarsgränsen, fortsätter att stiga och stängde upp över 2,5 procent till kursen 538 dollar.

Delta Air rapporterade över förväntan och aktien steg med 3,5 procent.

Beyond Meats, som handelsstoppades i öppningen efter att kursen rusat, stängde 2,4 procent upp.

14 jan