Fredrik Reinfeldt (i mitten) i samband med talet, 16 augusti 2014. PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

”Talet är ett av svensk historias mest vantolkade”

Opinion För fem år sedan höll dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sitt välkända ”Öppna era hjärtan”-tal på Norrmalmstorg i Stockholm. I en ledare i oberoende liberala Sydsvenskan skriver Reinfeldts talskrivare Moa Berglöf om arbetet med talet och om hur det möttes av publikens applåder.

”Fem år och ett nytt politiskt landskap senare tycks det ha blivit ett nästintill radikalt budskap. Något som beskrivs i termer av kaos och katastrof. När det riktigt katastrofala är de senaste årens vilja att gå från öppna till stängda hjärtan”, skriver hon.

Mattias Svensson skriver i en ledare i Dagens Nyheter (oberoende liberal) att talet är ett av de mest vantolkade i Sveriges historia.

”Moderaterna har absurt nog kommit att omfamna närapå varje kritisk tolkning av talet, oavsett hur överdriven och ohederlig den varit, vilket skvallrar om partiets identitetskris”, skriver han.

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson.  SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Brexit Storbritanniens framtid

Historiska domslutet kan avgöra Johnsons framtid

Storbritanniens högsta juridiska instans väntas under tisdagen fatta sitt historiska beslut om huruvida premiärminister Boris Johnsons nedstängning av parlamentet i fem veckor bröt mot lagen eller inte, rapporterar brittiska medier. Beslutet kan få enorma konsekvenser för premiärministerns framtid, skriver The Guardian.

Regeringen har sagt sig beredd att ”följa beslutet”. Om domstolen går emot Johnson skulle parlamentsledamöterna i så fall kunna återvända omedelbart. Johnson vill dock inte utesluta en andra nedstängning av parlamentet.

Kritiker menar att Johnsons drag gjordes för att få mer makt över brexitprocessen. Domstolens besked väntas komma klockan 11.30 svensk tid.

2 tim
Labourdelegaterna röstar. DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
undefined

Labour förblir neutralt om brexit – seger för Corbyn

Det brittiska Labour-partiet kommer inte att ta officiell ställning om man anser att Storbritannien bör stanna i EU eller inte i en eventuell ny folkomröstning. Det beslutades på partiets kongress på måndagen, rapporterar Sky News.

Beslutet är en seger för partiledaren Jeremy Corbyn som driver linjen att partiet bör ta ställning i frågan först i ett läge då man har regeringsmakten. Han utmanades dock av en stark falang inom partiet som vill att Labour redan nu ska driva linjen att landet ska vara kvar i EU.

Omröstningen föregicks av kaotiska scener då delegaterna blev oense om ifall man skulle fatta beslut via handuppräckning eller rösträkning.

Igår 17:11
Läs mer om Brexit
Trumps USA Visselblåsarlarmet
Stephanie Grisham/Donald Trump.  TT.
Trumps USA Visselblåsarlarmet

Trump redo att släppa en utskrift av Ukrainasamtalet

Några av Donald Trumps närmaste rådgivare diskuterar huruvida en utskrift av det omdiskuterade telefonsamtalet mellan USA:s och Ukrainas presidenter ska offentliggöras, uppger flera källor för ABC News.

Vita husets pressekreterare Stephanie Grisham säger i en intervju med Fox News att Trump är redo att släppa samtalet, men att det först måste diskuteras med jurister.

Pressen på Trump har ökat allt sedan en visselblåsare slagit larm om att Trump utövat påtryckningar på Ukrainas president att utreda den politiska motståndaren Joe Bidens son.

2 tim
Donald Trump i natt. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Trump pausade nära fyra miljarder före samtalet

USA:s president Donald Trump gav order om att skjuta upp närmare fyra miljarder kronor i militärt stöd till Ukraina en vecka före det kritiserade samtalet med landets statschef, uppger tre regeringskällor för Washington Post. I samtalet den 25 juli ska han enligt ett visselblåsarlarm ha pressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda korruptionsrykten kring den demokratiska presidentaspiranten Joe Bidens son i utbyte mot fortsatt militärt stöd.

Under de kommande veckorna fick tjänstemännen knapphändig information, men uppmanades att säga till politikerna att förseningen berodde på en regeringsprocess. Den 11 september betalades de pausade pengarna till slut ut.

De nya uppgifterna kommer troligen att väcka frågor om anledningen och tajmingen till att pengarna pausades, skriver tidningen. Samtidigt lär misstankarna kring att presidenten försökte använda pengar som godkänts av kongressen i ett försök att skada en politisk rival att stärkas.

6 tim
Donald Trump och Joe Biden. TT
undefined

Analyser: Ukraina-samtalen visar hur smutsigt valet blir

Demokraterna står inför ett ödesdigert val i frågan om huruvida de ska inleda en riksrättsprocess mot Donald Trump eller ej. Det skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys efter uppgifterna om att Donald Trump ska ha pressat Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj att utreda Joe Bidens son i utbyte mot fortsatt militärt stöd.

Han skriver att ett beslut om riksrätt inte bara skulle komma att forma nästa års val, utan det skulle ge eko i många år framöver.

Washington Posts Amber Phillips skriver att det som kanske skadar Republikanerna allra mest är det faktum att Trump sagt att han kan ha pratat om Biden med Zelenskyj, även om han menar att han inte gjort något fel.

The Guardians Richard Wolffe menar att den senaste tidens händelser visar hur ”smutsigt” valet 2020 kommer att bli.

”Om du undrar hur nästkommande 14 månader av presidentvalet ser ut, så tittar du redan på det”, skriver han.

Igår 16:06
Läs mer om Trumps USA
Inställda flighter på Landvetter flygplats pga att den brittiska resejätten Thomas Cook, som äger Ving, försatts i konkurs. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Resejätten Thomas Cooks konkurs

Vingkunder fast utomlands – ingen lösning i sikte

De 1 554 resenärer som skulle ha flugit med Ving till Sverige i går är fortfarande fast utomlands, rapporterar TT. Än har företaget inte lyckats lösa hemfärden.

– Vi jobbar på olika flyglösningar för att få hem alla strandade resenärer så fort som möjligt. Jag kan inte säga att det sker under dagen men så snart som möjligt, säger Vings kommunikatör Charlotte Hallencreutz.

De som redan har bokat en Vingresa kan vara lugna, enligt Ving – resorna blir av.

Vings ägare Thomas Cook försattes i konkurs natten mot måndag och tusentals resenärer drabbades av inställda flyg. Konkursen har lett till oro i branschen och befaras slå hårt mot turistnäringen i bland annat Grekland och Turkiet.

2 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vings flygtrafik går som vanligt igen i morgon

Resebolaget Vings resor kommer att gå som vanligt igen från och med i morgon, tisdag. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

”Vi beklagar verkligen att så många kunder drabbats av detta och kommer nu att göra vårt yttersta för att snabbt kunna ta hem resenärer som har strandats,” skriver bolaget.

Ving ställde på måndagen in alla sina flygningar från Norden, sedan det stått klart att ägarbolaget Thomas Cook gått i konkurs.

Igår 18:40
IAKOVOS HATZISTAVROU / AFP
undefined

Brittisk akutoperation ska ta hem 150 000 turister

150 000 brittiska medborgare har blivit strandsatta på olika turistorter till följd av researrangören Thomas Cooks konkurs. Nu har den brittiska regeringen aktiverat en förberedd akutplan för att transportera hem resenärerna – det mest omfattande projektet av den här typen som någonsin genomförts i Storbritannien i fredstid, skriver The Guardian.

Projektet går under kodnamnet Operation Matterhorn och beräknas kosta de brittiska skattebetalarna runt 600 miljoner pund, motsvarande över sju miljarder kronor.

Igår 14:19
Läs mer om Resejätten Thomas Cooks konkurs