Publikhavet under minneskonserten/Bild på Avicii projicerad under konserten. TT
Helg Recensioner

”Tårarna rann ner för biffiga housekillars kinder”

Publiken var där för att fira en artist, och artister var där för att minnas en vän och kollega. Det säger Tali da Silva, musikrecensent på SVT, om hyllningskonserten som hölls till Tim ”Avicii” Berglings minne på ett slutsålt Friends arena i går. Det gick att ta på känslorna – både på scen och framför, säger hon. Den som trodde att fans inom elektronisk dansmusik var bröliga machomän fick se en annan bild av musikcommunityt: Tårarna rann ner för biffiga housekillars kinder, berättar da Silva.

Arvet från Avicii har varit väldigt starkt sedan han gick bort – men det har aldrig varit så tydligt vilken viktig artist han var som under hyllningskonserten, säger Aftonbladets recensent Natasha Azarmi. ”Det var en stark kombination av vemod och eufori”, menar hon

Flera världsartister var influgna för att hedra Aviciis minne, däribland Kygo och David Guetta som skulle värma upp publiken. Guetta, som vanligtvis är ett dragplåster själv, hade svårt med rollen som uppvärmare och spelade flera av Aviciis största hitlåtar, skriver DN:s Kajsa Haidl. ”Ett onödigt ivrigt publikfrieri såhär tidigt på kvällen”, menar hon.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

Svenska recensioner

Om recensionssvepen

Varje helg tipsar Omni-redaktionen om de mest aktuella filmerna, tv-serierna, musiken, böckerna och mycket mer från hela världen. Genre kan variera från vecka till vecka.

Om Omni-helg

Recensionssvepen är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.

Toppnyheter

Ann Linde (S) Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges relation med Kina

Linde om Kinas försök att påverka media: ”Allvarligt”

Uppgifterna om att den kinesiska ambassaden försökt påverka svenska mediers publiceringar gör att utrikesminister Ann Linde (S) kommer att kalla till sig Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, rapporterar SVT.

– I Sverige råder yttrandefrihet och det som Kinas ambassadör nu gör är väldigt allvarligt, säger Linde till SVT.

Hon påpekar att UD flera gånger påtalat att yttrandefriheten är grundlagsskyddad i Sverige.

Enligt en enkät som SVT gjort har den kinesiska ambassaden försökt påverka bland annat SR, SVT, SvD och Expressen. Under fredagen publicerade ambassaden kritik mot den svenska medierapporteringen på sin hemsida och kallade den för ”frekventa illasinnade attacker” mot det kinesiska kommunistpartiet.

42 min
Arkivbilder.  TT
undefined

Kina utövar påtryckning mot svenska medier

Flera svenska medier har kontaktats av den kinesiska ambassadören i Sverige i syfte att försöka påverka publiceringar. Det visar en enkät som SVT Nyheter har skickat ut till landets åtta största nyhetsredaktioner.

Enligt svaren har Svenska Dagbladet, Expressen, Sveriges Radio och Sveriges Television kontaktats under de senaste två åren. Kontakterna har skett via mejl och brev och har både innehållit kritik och påtryckningar kring publiceringar.

Bland annat har Expressen tagit emot kritik och hotfulla formuleringar som rör tidningens rapportering om den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai.

5 tim
Läs mer om Sveriges relation med Kina
Minnesstund i Teheran för dödsoffren. Bild från den 11 januari. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
Nedskjutna planet i Iran

Iran skickar färdskrivarna från planet till Ukraina

Iran har gått med på att skicka färdskrivarna från det nedskjutna Ukrainian Airlines-planet till Ukraina, rapporterar Reuters.

Den internationella pressen på Iran har varit stor sedan det blev känt att det var landets luftvärn som sköt ner planet. Under veckan har Kanada, Storbritannien, Ukraina, Sverige och Afghanistan uppmanat Iran att samarbeta fullt ut med internationella utredare.

Hassan Rezaifar, chef för den iranska haveriutredningen, säger att färdskrivarna ska försöka läsas av i Kiev. Om det misslyckas kommer de att skickas till Frankrike.

1 tim
Peter Swaffer, avdelningschef för luftfart på Statens haverikommission / Haveriplatsen i Iran TT
undefined

Svenska kritiken mot Irans utredning: För långsam

Statens Haverikommission tycker att Iran är för långsamt i utredningen om det nedskjutna planet utanför Teheran, rapporterar TT. Det finns ingen tidsplan för när färdskrivarna ska läsas av och det är en process som enligt Haverikommissionens avdelningschef Peter Schwaffer kräver avancerad utrustning som bara finns på ett fåtal platser i världen.

Kiev lyfts som en plats där färdskrivarna skulle kunna läsas av. Även den franska haverikommissionens lokaler i Paris har föreslagits.

– Nu är iranierna inte i Kiev, så mycket vet vi, och de är inte på väg till Paris, så vi vet inte riktigt vad intentionerna är. Man kan bara spekulera i varför de är kvar på hemmaplan, säger Swaffer till TT.

17 personer hemmahörande i Sverige dog när planet sköts ner av iranskt luftvärn. Totalt dog 176 personer.

Igår 22:02
Läs mer om Nedskjutna planet i Iran
Gardermoen i natt. Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Norska IS-kvinnan

Norska säkerhetstjänsten: ”Hotnivån är oförändrad”

Hotnivån i Norge förändras inte av att en 29-årig IS-kvinna hämtats hem från Syrien tillsammans med sina två små barn. Det uppger norska säkerhetspolisen PST på en pressträff.

Kvinnan greps när hon landade på flygplatsen Gardermoen i natt. Hon och barnen fördes därefter till Ullevåls sjukhus.

– Vi har en bra plan för att ta hand om barnen i vad som är en krävande situation, säger PST-chefen Hans Sverre Sjøvold.

Enligt Sjøvold ska förhör hållas med kvinnan så snart det är möjligt. Hon misstänks för deltagande i terrororganisation. Enligt norska myndigheter har hon både ingått i Jabhat al-Nusra och IS under åren 2013–2019.

– Vi är i första fasen vad gäller utredningen, säger Sjøvold.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Norge och kan tvinga fram en regeringskris.

2 tim
Illustrationsbild från al-Hol-lägret i Syrien/FRP-ledaren Siv Jensen. TT
undefined

IS-kvinnan på norsk mark – mitt i regeringskrisen

Den 29-åriga IS-kvinnan som orsakat en splittring i den norska regeringen har kommit hem från Syrien tillsammans med sina barn, varav ett är svårt sjukt. Kvinnan landade strax efter midnatt på Gardermoen och greps då misstänkt för samröre med IS, skriver norska säkerhetspolisen på Twitter.

Fallet har lett till en politisk kris eftersom Fremskrittspartiet hotar att hoppa av regeringssamarbetet med Høyre på grund av beslutet att hämta hem kvinnan och den sjuke pojken.

FRP-ledaren Siv Jensen har sagt att hon ska lämna över en kravlista till statsminister Erna Solberg på måndag, där partiet meddelar sina villkor för att stanna i regeringen.

Igår 23:35
Läs mer om Norska IS-kvinnan
Wilfredo Lee / TT NYHETSBYRÅN
Primärvalen 2020

Analys: Två veckor till Iowa – borde skaffa parhästar

I veckan hölls den sista demokratiska debatten inför nomineringsmötet i Iowa den 3 februari, i praktiken startskottet för primärvalet i USA.

Efter Iowa är det fullt möjligt att frontkandidaterna är färre – och att det då är vita politiker med en genomsnittsålder på 75 år, skriver Newsweeks Sam Hill i en analys av valrörelsen.

Hills förslag är att kandidaterna redan nu skaffar sig parhästar, även om det vore ovanligt. Han föreslår en rad konstellationer, däribland Elizabeth Warren och Julián Castro. ”De gillar varandra och har liknande syn på världen”, skriver Hill och konstaterar att Castros latinamerikanska bakgrund, och koppling till Texas, kan hjälpa Warren.

Med drygt två veckor till nomineringsmötet kartlägger Fivethirtyeight förutsättningarna i de fyra delstaterna som går till primärval tidigt, förutom Iowa även New Hampshire, Nevada och South Carolina. Nevada är särskilt intressant i relation till Joe Biden skriver Geoffrey Skelley i sin analys.

Biden är populär bland icke-vita väljare men i Nevada består gruppen i stor utsträckning av personer med latinamerikansk bakgrund, och där utmanas han av Bernie Sanders.

2 tim
Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pengakassorna förändrar 2020-valets dynamik

Om tio månader är det presidentval i USA men den demokratiske presidentaspiranten Michael Bloomberg driver kampanj som om det redan vore sent i oktober, skriver WSJ.

Det handlar bland annat om hur affärsmannen och miljardären spenderar pengar. Hittills har han lagt 217 miljoner dollar på tv och digital marknadsföring. Summan är nästa tre fjärdedelar av den totala summan för de övriga aspiranternas kampanjer, inklusive presidentens.

Bloomberg har samtidigt inte lagt sitt fokus på Demokraternas primärval eller direkt utmanat sittande presidenten Donald Trump, vilket ändrar hela dynamiken i valkampanjerna, skriver tidningen.

– Allt som Bloomberg gör saknar historiskt motstycke, säger Rufus Gifford som var finanschef för Barack Obamas presidentkampanj.

Igår 07:13
Läs mer om Primärvalen 2020
Trumps USA Riksrättsåtalet
Monica Lewinsky, 2018. Jordan Strauss / TT NYHETSBYR≈N
Trumps USA Riksrättsåtalet

Lewinsky om teamet: ”Are you fucking kidding me?”

Att advokaten Ken Starr ska ingå i president Donald Trumps försvarsteam under riksrätten i senaten har väckt känslor. Starr kopplas starkt till att ha utrett den demokratiske presidenten Bill Clinton för fastighetshärvan Whitewater och Lewinsky-affären.

Monica Lewinsky var praktikant i Vita huset och hade en relation till Clinton vilket i förlängningen ledde fram till riksrättsåtalet 1998. På Twitter tycks Lewinsky kommentera valet av Starr. ”This is definitely an ’are you fucking kidding me?’ kinda day”, skriver den i dag 46-åriga Lewinsky.

Lewinsky har engagerat sig i frågor om näthat och mobbning. Hon har också uttalat sig i me too-frågor.

4 tim
Hillary och Bill Clinton under riksrättsrättegången/Ken Starr. TT/Wikimedia
undefined

Utredde Bill Clinton – nu ska Starr försvara Trump

Advokaten Kenneth Starr kommer att representera Donald Trump under riksrättsrättegången mot presidenten, uppger flera amerikanska medier.

Starr, som ledde utredningen som ledde till riksrättsåtalet mot Bill Clinton, är en av tre förstärkningar till Trumps juridiska team. En annan är den tidigare Harvardprofessorn Alan Dershowitz som var ett av OJ Simpsons ombud i mordrättegången.

Riksrättsrättegången inleddes formellt i går, när anklagelsepunkterna mot Trump presenterades i senaten.

Igår 15:24
Donald Trump, Bill Clinton och Andrew Johnson. TT
undefined

Analys: Åtalet mot Trump det mest motiverade hittills

Riksrättsrättegången mot Donald Trump är den tredje i USA:s historia – och den mest välunderbyggda och legitima, skriver The Guardians Jonathan Freedland i en analys.

Både Andrew Johnson, som ställdes inför riksrätt 1868, och Bill Clinton ställdes inför riksrätt efter att ha fångats i en fälla av sina politiska motståndare. I fallet Trump är anklagelserna uppenbart motiverade, skriver Freedland men tillägger att allt tyder på att presidenten frias.

”Trump är skyldigare än sina föregångare – men han har också mycket, mycket mer tur”.

Historikern Thomas Whalen, som forskar på amerikansk presidenthistoria, påpekar att en sak skiljer de tre riksrättsprocesserna åt: medieklimatet som gör att ingen kommer undan den massiva rapporteringen.

– Många vill inte höra mer om Trump och riksrätten. Men de kommer att få det ändå.

Igår 19:05
Läs mer om Trumps USA
Helg Intervjuer
Jared Kushner Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Så blev svärsonen Kushner Trumps närmaste man: ”Vet att jag har hans rygg”

När USA:s president Donald Trump utsåg svärsonen Jared Kushner till senior rådgivare var det många i Vita huset som höjde på ögonbrynen.

Nu tre år senare är hans ställning som en av presidentens närmaste män ohotad, skriver Time Magazine i ett större personporträtt av Kushner.

Som senior rådgivare har han ansvar för frågor som rör alltifrån att förhandla fram ett fredsavtal i Mellanöstern till strategin i Trumps omvalskampanj. I intervjun berättar Kushner att han oftast ger presidenten sina råd i enrum.

– Jag tror att presidenten litar på mig och vet att jag har hans rygg. Han vet att jag kan genomföra en rad olika saker.

Läs hela intervju via länken nedan.

3 tim
Pete Buttigieg. ELIZABETH FRANTZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Buttigieg: ”De troende i USA står inför ett val nu”

Tron är viktig för den demokratiske presidentaspiranten Pete Buttigieg. Det tycks reta gallfeber på USA:s kristna höger och på Donald Trump som ifrågasatt hur uppriktig hans gudstro är. I en intervju med Rollingstone resonerar den 37-årige Indianaborgmästaren om kritiken.

– Vi kan debattera religion när som helst. Jag har varit tydlig med min åsikt om att det här landet finns till för människor med alla trosuppfattningar och för människor utan tro. Men också med att de troende står inför ett val just nu, säger Buttigieg.

I intervjun talar han också om attacken på den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani som trappat upp konflikten mellan Iran och USA.

Läs intervjun via länken nedan.

Idag 06:20
Rosanna Arquette framträder tillsammans med flera av Weinsteins offer. Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Weinsteins offer: Han är trasig, arg och djupt störd

Rättegången mot Harvey Weinstein ger de kvinnor som han trakasserade och våldtog en möjlighet att förändra berättelsen om sina liv. Det skriver Vanity Fairs reporter Rich McHugh som har intervjuat 30 av de kvinnor som har riktat anklagelser mot Weinstein.

I intervjuerna kräver flera kvinnor att Weinsteins närmaste krets rannsakar sig och ställer frågan vad som kunde ha gjorts annorlunda. Många vill också att filmmogulen, som nekar till brott, får sitta resten av sitt liv i fängelse.

– Harvey Weinstein är en trasig, olycklig, arg och djupt störd människa, säger skådespelaren Rosanna Arquette.

Idag 06:22
Läs mer om Helg