Världens “blå zoner” kan ge oss ledtrådar till längre liv
Vill du bli riktigt gammal? Då kan det vara en idé att inspireras av människor i världens fem “blå zoner” – demografiska och geografiska områden där människor mer frekvent passerar 100-årsgränsen. Det hävdar i alla fall utforskaren och författaren Dan Buettner, som etablerade uttrycket i en artikel i National Geographic år 2005.
Sedan dess har mycket av Buettners liv kretsat kring zonerna, som är den italienska ön Sardinien, den japanska ökedjan Okinawa, den costaricanska halvön Nicoya och den grekiska ön Ikaria. Även den religiösa gruppen Sjundedagsadventisterna, som håller till i området Loma Lima i Kalifornien i USA, räknas med.
I ett Ted Talk från 2013 säger Buettner att det är svårt att orientera sig bland alla hälsoråd.
– Ska du springa maraton eller gå på yoga? Ska du äta ekologiskt kött eller tofu? säger Buettner, som i stället uppmanar människor att äta och leva som människorna i de blå zonerna.
Den växtbaserade kosten är ena halvan av ekvationen, enligt författaren. Den andra delen handlar om att fatta hälsosamma beslut i den utsträckning att det blir en ritual. Några av de viktigaste punkterna handlar om att röra på sig regelbundet, känna mening med sin tillvaro, känna gemenskapen från ett starkt community, regelbundet dricka mindre mängder alkohol och inte stressa för mycket. Snabba och tillfälliga lösningar har han inte mycket till övers för.
– Om du inte ska göra något i flera år eller decennier, bry dig inte ens om att göra det, säger han till Insider.
Buettner må ha byggt en karriär på sina zoner, men han står inte oemotsagd. En av kritikerna är forskaren Saul Newman, som ifrågasätter själva datan som hela teorin bygger på. Han säger till Radio New Zealand att han klev in i sin granskning av de blå zonerna med en kritisk blick, och blev än mer kritisk under arbetets gång.
Oavsett hur gedigen teorin är så går det även att identifiera områden på hemmaplan där människor är mer långlivade. Forskning och Framsteg pekar ut ett kluster kommuner i Småland, Halland och Skåne “som vi skulle kunna kalla en svensk blå zon” – ett uttryck som åtminstone än så länge inte har fått vingar.