Villor på Lidingö, jordglob. Arkivbild. TT
Bopriserna

350 000 kr för ett hus i Sveriges billigaste kommun

I 27 av Sveriges kommuner räcker en kontantinsats på under 100 000 kronor till att köpa ett genomsnittshus. De billigaste kommunerna hittas i Norrlands inland och i Åsele var snittpriset 352 000 kronor under 2018, enligt SCB:s småhusstatistik.

Längre söderut bjuder även flera kommuner i Värmland, Västmanland och Småland på snittpriser en bra bit under miljonen.

Bland de dyraste kommunerna står Lidingö och Danderyd i särklass med snittpriser på 11,1 respektive 11,0 miljoner kronor. Efter en räcka Stockholmskommuner placerar sig Vellinge söder om Malmö på tionde plats i prislistan med ett snitt på 5,8 miljoner kronor. Samma snittpris har småhusen i Göteborg som är västkustens dyraste kommun.

Sveriges fem billigaste kommuner (2018 SCB)

1. Åsele 352 000 kronor
2. Norsjö 410 000
3. Ånge 421 000
4. Munkfors 443 000
5. Överkalix 444 000

Sveriges fem dyraste kommuner (2018 SCB)

1. Lidingö 11,1 miljoner kronor
2. Danderyd 11,0 miljoner
3. Solna 9,1 miljoner
4. Nacka 8,1 miljoner
5. Sundbyberg 7,4 miljoner

Toppnyheter

TYRONE SIU / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Aktivist släppt ur fängelse efter massiva protesterna

Aktivisten Joshua Wong som var en av frontfigurerna i stora protester i Hongkong för demokratiska rättigheter 2014 har släppts ur fängelse i förtid, rapporterar flera medier.

Beskedet om Wongs frigivning kommer efter fortsatta protester mot Hongkongs ledning och tolkas som ett försök att lugna ner situationen.

Demonstranter fortsätter kräva Hongkongledaren Carrie Lams avgång efter att hon har försökt driva igenom en lag som gör att Hongkongs invånare kan bli utlämnade till Kina i rättsprocesser.

Wong anslöt sig till kravet så fort han släppts.

1 tim
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

” Vi är två miljoner på Hongkongs gator”

Proteströrelsen i Hongkong uppger att nästan två miljoner människor protesterade under helgen, rapporterar flera medier.

Polisen uppger i stället att det rörde sig om drygt 300 000 personer.

Uppgiften om två miljoner kommer från organisatörerna Civil Human Rights Front, CHRF, som säger att demonstrationerna kommer att fortsätta tills Hongkongs ledare Carrie Lam avgår. Protesterna startade efter att Lam försökt driva igenom en lag som gör att Hongkongs invånare kan utlämnas till Kina.

1 tim
Demonstranter/Carrie Lam. TT
undefined

Hongkongs ledning ber om ursäkt: ”Lovar att lyssna”

Hongkongs ledare Carrie Lam ber nu om ursäkt för att hennes administration försökte driva igenom den kritiserade lagen som skulle göra det lättare att lämna ut Hongkong-bor till Kina, skriver AFP.

I ett uttalande skriver Lam att ledningen medger att hanteringen av den nya lagen har haft brister som lett till konflikt och stort missnöje bland många medborgare.

”Ledningen ber medborgarna om ursäkt lovar att ärligt och ödmjukt lyssna på kritiken”, står det i uttalandet.

Enligt Sky News kommer det kriterade lagförslaget nu att skrotas helt.

Igår 13:37
Läs mer om Hongkongprotesterna
Bilar kör genom de mörka gatorna. Tomas F. Cuesta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oklar orsak till elavbrottet – presidenten lovar utreda

Argentinas president Mauricio Macri lovar en grundlig utredning efter det enorma strömavbrott som tidigt på söndagen drabbade i princip hela landet, skriver Reuters. Dessutom slogs strömmen ut i hela Uruguay och även andra länder drabbades i mindre skala.

Enligt Macri berodde avbrottet på ett fel i landets kustnära elnät, men exakt vad som orsakade felet är ännu inte känt.

På eftermiddagen lokal tid hade ungefär halva landet fått tillbaka strömmen, men enligt elbolaget Edesur kommer det att dröja ytterligare flera timmar innan strömmen är tillbaka överallt.

Igår 19:58
Butiker har tvingats att hålla stängt på grund av avbrottet. Tomas F. Cuesta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Hade det här skett en vardag hade det varit kaos”

Det var tur att det massiva strömavbrottet som i princip slog ut elen helt i både Argentina och Uruguay inträffade på en söndag, säger Buenos Aires-bon Silvio Ubermann till AP.

– Hade det här skett på en vardag hade det varit kaos, säger han.

Han berättar att strömmen då och då försvinner sommartid på grund av hög förbrukning, men att han aldrig varit med om ett såhär stort avbrott.

Pedro Salinas som arbetar på restaurang beklagar att avbrottet kom just när Argentina firar fars dag och många restauranger har varit fullbokade, skriver AFP.

Det argentinska elbolaget Edesur har meddelat att man arbetar på att åtgärda problemet och på en del håll har strömmen redan återkommit. Uruguayanska UTE säger hela deras system har återställts från grunden.

Igår 16:23
Läs mer om Strömavbrottet i Latinamerika
Kim Jong-Un. Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

Sipri: Nordkorea utökar sin arsenal – trots USA-samtal

Nordkorea har kraftigt utökat sin kärnvapenarsenal, från 10–20 i januari i fjol till 20–30 i januari i år, trots att fredssamtalen med USA pågått, skriver SVT Nyheter med hänvisning till en ny rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri.

– Ärligt talat så råder det stor osäkerhet när det gäller vår uppskattning av Nordkoreas potentiella kärnvapenförmåga, säger Shannon Kile, expert på Sipri, och tillägger att det beror på att Nordkorea inte är öppet med sin förmåga.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un träffade USA:s president Donald Trump sommaren 2018 och därefter i februari 2019, men de sista samtalen slutade i fiasko.

Rapporten visar även att antalet kärnvapenstridsspetsar i världen fortsätter att minska. Främst är det länder som Ryssland och USA som begränsar antalet, medan kärnvapenstaterna i Asien och Mellanöstern utökar.

Igår 22:31
Kim Jong-Un och Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Sydkorea vill se nytt möte mellan Trump och Kim

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un bör träffas igen inom kort. Det anser den sydkoreanske presidenten Moon Jae-In, skriver AFP.

Enligt Moon behövs ett nytt möte för att undvika att dialogen mellan länderna fastnar i ett dödläge. Han påpekar dock att även om det senaste mötet mellan ledarna inte ledde fram till något har länderna fortsatt att utbyta brev med budskap om att man vill fortsätta samtala.

Moon sa också att han själv hoppas kunna träffa Kim före Trumps planerade besök i Sydkorea i juni.

12 jun
Läs mer om Nordkoreakrisen
Nyamko Sabuni. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

Sabuni tar hem ytterligare tre distrikt – och tackar

Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni får stöd av ytterligare tre länsförbund: Gotland, Västerbotten och Jönköping. Detta efter att de tunga distrikten Västsverige och Skåne gett henne sitt stöd.

Nu kommenterar hon själv dagens besked i ett Facebookinlägg.

”Tillsammans som ett lag skapar vi ett starkare parti med många profiler. Stort tack”, skriver hon enligt Expressen.

Samtidigt säger hennes motståndare Erik Ullenhag till tidningen att han är tacksam för det stöd han hittills fått.

Igår 20:47
Robert Hanna/Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni. TT
undefined

L-toppen till kandidaterna: Ställ er bakom Sabuni nu

Efter att de tunga länsförbunden Västsverige och Skåne meddelat sitt stöd för Nyamko Sabuni som ny partiledare för L uppmanar riksdagsledamoten Robert Hannah de andra kandidaterna att backa, skriver Expressen.

Hannah vill att Erik Ullenhag och Johan Pehrson ställer sig bakom Sabuni.

– Allt annat är otänkbart. Om så pass många länsförbund väljer Nyamko Sabuni så uppmanar jag de andra kandidaterna att backa och låta oss på ett enigt landsmöte välja henne, säger han till tidningen.

På ett extrainsatt landsmöte den 28 juni avgörs vem som tar över partiledarposten efter Jan Björklund.

Igår 16:18
Nyamko Sabuni (L). Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tung seger för Sabuni – får stöd av L i Skåne och Väst

Liberalernas länsförbund i Västsverige och Skåne stödjer Nyamko Sabuni som ny partiledare, skriver Aftonbladet.

”100 röster för Nyamko Sabuni. 57 för Erik Ullenhag”, twittrar riksdagsledamoten Robert Hannah om omröstningen i Västsverige.

Västsverige, Skåne och Stockholm har en majoritet av ombuden på landsmötet när den nya partiledaren ska väljas den 28 juni. Stockholm ska fatta beslut i frågan nästa vecka.

Igår 14:20
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
Trumps USA Primärvalen 2020
Joe Biden, Donald Trump, Bernie Sanders TT
Trumps USA Primärvalen 2020

Både Biden och Sanders har större stöd än Trump

Två av de demokratiska presidentkandidaterna, Joe Biden och Bernie Sanders, får klart större stöd än Donald Trump i en opinionsundersökning som Fox News har gjort. När väljarna fick ta ställning mellan Biden och Trump fick Biden 49 procent mot Trumps 39. När Sanders ställdes mot Trump blev siffrorna 49–40.

Även ytterligare tre av de demokratiska presidentkandidaterna, Elizabeth Warren, Kamala Harris och Pete Buttigieg fick större stöd än Trump, men där var skillnaden så liten att den var inom felmarginalen.

Undersökningen visar också att den tidigare vicepresidenten Biden är väljarnas klara favorit som demokraternas slutgiltiga presidentkandidat.

Igår 17:19
Elizabeth Warren. Sean Rayford / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Analys: Kanske har vinden vänt för Elizabeth Warren

Elizabeth Warren hade en knagglig start på sin kampanj för att bli demokraternas presidentkandidat – men den senaste tiden ser vinden ut att ha vänt, skriver Fox News Arnon Mishkin i en analys.

Hennes tydliga linje att satsa på sakpolitiska utspel tycks ha gått hem hos partiets progressiva falanger, skriver han, och påpekar att Warren i en del undersökningar får lika stort stöd som Bernie Sanders.

Han påpekar också att Warren nog drog en vinstlott när hon placerades i det svagare av de två startfälten i den kommande tv-debatten mellan alla 20 kandidater. Hon blir den stora stjärnan under sin kväll, medan Joe Biden, Bernie Sanders, Pete Buttigieg och Kamala Harris får slåss mot varandra den andra kvällen, skriver Mishkin:

”Kanske har ’stackars Elizabeth Warren’ förvandlats till ’Lycko-Liz’.”

Igår 17:45
Joe Biden och Bernie Sanders. TT
undefined

Biden mot Sanders i första stora debatten inför valet

I slutet av juni möts de 20 demokrater som slåss om att bli partiets presidentkandidat 2020 i den första stora debatten, skriver amerikanska medier.

Debatten kommer att vara uppdelad på två kvällar med tio kandidater på scenen varje kväll. Den andra kvällen kommer bland annat tidigare vicepresidenten Joe Biden, som leder i olika opinionsundersökningar att ställas mot tvåan Bernie Sanders.

Massachusetts senator Elizabeth Warren, vars stöd har vuxit ordentligt de senaste veckorna, är det tyngsta namnet den första kvällen. Hennes huvudmotståndare blir Texasdemokraten Beto O'Rourke och New Jersey-senatorn Cory Booker.

14 jun
Läs mer om Trumps USA
Arkivbilder. TT
Sommarvädret

Klassiskt midsommarväder att vänta: Regn, sol, moln

Midsommar väntas bli solig på morgonen, molnig på förmiddagen och regnig framåt eftermiddagen, enligt SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

– Det är ännu lite svårt att säga exakt hur det blir, men vi har nog en klassisk midsommar att vänta. Det vill säga lite sol och skurar, säger hon till SVT.

Det väntas vara omkring 15–24 grader i hela Sverige och störst solchanser har de som befinner sig på Gotland, Öland och utmed kusten.

Igår 19:36
Läs mer om Sommarvädret