Brexitministern Dominic Raab i BBC-studion på söndagen. HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

Brexitminister öppen för förlängd övergångsperiod

Storbritannien kan nu tänka sig att förlänga övergångsperioden för EU-utträdet – men bara om unionen släpper sina krav om den irländska gränsen. Det sa brexitministern Dominic Raab till BBC på söndagen.

När övergångsperioden tar slut den 31 december 2020 vill EU att Nordirland får fortsätta tillhöra tullunionen om inte den långvariga handelsrelationen mellan Storbritannien och EU är löst, skriver Reuters.

Det är en politiskt kontroversiell fråga, eftersom Nordirland då skulle särbehandlas, skriver BBC.

Toppnyheter

Jaroslav Lavryniv och Olexsandr Traiduk misstänks för mordet på Gert-Inge Bertinsson.  Polisen.
Misstänkta mordet på Gert-Inge

Polisen går ut med namn och bild på Gert-Inges misstänkta mördare

Nu går polisen ut med namn och bild på de två män som misstänks för mordet på Gert-Inge Bertinsson, 70 i Markaryd. Det är Yaroslav Lavryniv och Olexsandr Traiduk som polisen nu söker upplysningar om. De två misstänks ha flytt till sitt hemland Ukraina.

– Man ska inte utsätta sig för fara. Jag konstaterar att de här två är efterlysta misstänkta för mord och då ska man inte ingripa själv utan kontakta polisen, säger Robert Loeffel, pressinformatör hos polisen, till Kvällsposten.

Samtidigt söker man uppgifter om Bertinssons guldfärgade bil som misstänks ha stulits i samband med mordet. Polisen har anledning att tro att den är falskskyltad.

De två männen förekommer också i utredningen kring försvinnandet av en 80-årig man i Västerbotten, där Gert-Inges stulna bil också setts till, skriver Aftonbladet.

1 tim
Montage. TT
undefined

Bärföretagaren säker: ”Mötte gärningsmännen”

Männen som misstänks ha mördat Gert-Inge Bertinsson kan ha flytt till Ukraina via Västerbotten och sedan över gränsen till Finland.

I helgen spärrades ett hus av i västerbottniska Adak, samma område som Bertinssons bil har setts omskyltad med falska plåtar. Ägaren av huset som driver ett bärplockningsföretag är säker på att han mött de misstänkta gärningsmännen, berättar han för Aftonbladet.

– Jag träffade först tre av dem vid affären och de berättade att de ville plocka bär. Men de hade ingen bil så jag förklarade att de inte kan arbeta här utan bil när de ska frakta bären ur skogen. Samtliga var från Ukraina, säger han till tidningen.

2 tim
Gert-Inge Bertinsson/polisens sökarbete i Markaryd. Arkivbild. Privat/TT
undefined

Bilen i Gert-Inge-fallet har setts där åldring saknas

Samma bil som stals efter det misstänkta mordet på 70-åriga Gert-Inge Bertinsson Markaryd i Småland, har synts i trakterna i Malå i Västerbotten, där en 80-årig man varit försvunnen sedan i början av augusti, skriver Norran.

– Det är konstaterat att den bil som stals i samband med mordet är samma bil som synts i trakterna av Adak i Malå i början av augusti, säger Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå, till tidningen.

80-åringens försvinnande utreds nu som misstänkt människorov, även om det inte finns något som tyder på att mannen utsatts för brott.

Igår 15:31
Läs mer om Misstänkta mordet på Gert-Inge
Matteo Salvini och Giuseppe Conte. ANDREAS SOLARO / AFP
Italiens nya regering

Guiseppe Conte avgår – bakslag för Matteo Salvini

Italiens premiärminister Giuseppe Conte meddelar inför senaten att han avgår, skriver AFP. Han kommer nu att lämna in sin avgångsansökan till presidenten.

Conte inledde sitt tal inför senaten med att säga att det är ”ansvarslöst” av vice premiärminister Matteo Salvini att utlösa denna kris.

– Salvini visar att han följer sina egna intressen och sitt partis intressen. Hans val innebär en seriös risk för landet, sa han.

Att Conte självmant avgår beskrivs som ett bakslag för Salvini som önskar ett nyval. Detta eftersom det nu blir upp till presidenten att bestämma huruvida han vill utlysa ett nyval eller sondera terrängen för en ny regering.

1 tim
Matteo Salvini med flera.  Alberto Pellaschiar / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Avgår Conte behåller han viss politisk legitimitet

I dag samlas den italienska senaten för att lyssna till premiärminister Giuseppe Contes syn på den politiska krisen i landet, skriver TT. Om Conte avgår självmant går vice premiärminister och inrikesminister Matteo Salvinis förhoppning om ett nyval i kras. Men om Conte behåller sin position kan Salvini hålla en misstroendeomröstning om premiärministern och sin egen regering. Om Conte förlorar så faller regeringen.

– Traditionen säger att om premiärministern blir nedröstad så bör landet gå till nyval. Om Conte däremot avgår självmant behåller han till viss del sin politiska legitimitet, säger statsvetaren Fabio Cristiano, vid Lunds universitet, till TT.

Den politiska krisen i Italien uppstod i början av augusti då regeringskoalitionen bestående av främlingsfientliga Lega och antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen inte kunde enas om satsningar på höghastighetståg.

Idag 05:41
Läs mer om Italiens nya regering
Flyktingsituationen Flykten till Europa
Open Arms utanför ön Lampedusa. Salvatore Cavalli / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Spanien skickar hjälp: Tar migranterna till Mallorca

Spanien kommer att skicka ett fartyg till den italienska ön Lampedusa för att hämta de över 100 migranter som finns ombord på räddningsfartyget Open Arms, skriver Reuters.

Fartyget kommer att nå Lampedusa inom tre dagar och därefter ska migranterna föras till Palma i Mallorca.

Tidigare i dag beskrevs situationen ombord som allt mer kritisk och flera personer kastade sig överbord.

1 tim
Migranter på Open Arms. Francisco Gentico / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Läkare om situationen: De lever staplade på varandra

De 107 migranter som befinner sig ombord på räddningsfartyget Open Arms har nått en bristningsgräns när det kommer till deras medicinska och psykologiska tillstånd, varnar läkare enligt The Guardian.

– Migranterna lever staplade ovanpå varandra; det finns ingen möjlighet att gå, säger läkare som besökt migranterna ombord.

Personerna ombord på fartyget, som ligger utanför den italienska ön Lampedusa, har nekats att gå i land av den italienska regeringen.

Igår 15:56
Läs mer om Flyktingsituationen
Bilder på explosionsplatsen, Garnisonen, Linköping.  Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utrymningen i Linköping

Polisen utreder samband med tidigare sprängning

Polisen ska utreda om det finns kopplingar mellan nattens sprängning och den kraftiga explosion som skedde på Ådalagatan i Linköping i juni.

– När man hittar sprängmedel i Linköping och det tidigare har skett en explosion är det självklart att vi är angelägna om att titta på om det finns ett samband, säger Daniel Axelsson, chef för avdelningen för grova brott, på en presskonferens.

Båda händelserna kommer nu att utredas av samma avdelning inom polisen.

2 tim
Christian Winkler. Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen: ”Någon form av sprängmedel på mopeden”

Polisen i Linköping höll på tisdagen en pressträff om nattens explosion.

– I går skulle en stulen moped lämnas ut till sin ägare, då upptäcktes att någon typ av sprängmedel fanns i mopeden, berättar polisen Christian Winkler.

I samband med detonationen av mopeden sprängdes också ett av polisens förråd.

– Jag förstår om Linköpingsborna känner oro, säger polisen på en pressträff.

Polisen är fortsatt förtegen om hur själva explosionen inträffade.

– Detaljfrågor runt hur nationella bombskyddet går till väga kan jag inte gå in på, säger Winkler.

Explosionen både hördes och kändes en bra bit från platsen. Händelsen utreds som förberedelse till allmän ödeläggelse.

6 tim
Bilder på explosionsplatsen. Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftig explosion i natt: ”Gick inte helt enligt plan”

Ett polisförråd förstördes och flera andra byggnader skadades i explosionen vid Garnisonen i Linköping, skriver SVT Nyheter. Explosionen inträffade vid midnatt i natt i samband med Nationella bombskyddets arbete. Flera i Linköping vaknade av smällen, enligt kanalen, och fönsterrutor på angränsande byggnader krossades.

– Det gick inte helt enligt plan och föremålet detonerade men vi hade tagit höjd för det och är glada över evakueringen nu, säger polisens presstalesperson Erik Terneborn till Corren.

Området hade varit avspärrat sedan 13-tiden i går då ett misstänkt föremål anträffades. Föremålet förvarades i polisförrådet, där explosionen inträffade.

Polisen vill inte gå in på vad det var för ett föremål, men enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om en moped som var fylld med sprängdeg.

Idag 03:31
Läs mer om Utrymningen i Linköping
Utrikesminister Margot Wallström  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnavtalet med Iran

Wallström om mötet med Zarif: ”Rakt och uppriktigt”

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger på en pressträff att hon har haft ett rakt och uppriktigt samtal med Irans utrikesminister Javad Zarif.

De båda ministrarna har diskuterat utmaningar som Iran och Mellanöstern står inför, bland annat mänskliga rättigheter och Irans kärnavtal.

– Vi har diskuterat behandlingen av fackliga ledare, journalister och kvinnorättsförsvarare – och situationen för homosexuella, säger Wallström, som samtidigt konstaterade att situationen för mänskliga rättigheter i landet inte förbättrats.

Margot Wallström och Zarif skakade inte hand med varandra när de möttes, skriver Expressen.

2 tim
Presskonferens med utrikesministrarna Javad Zarif och Margot Wallström (S) 2016.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Iransk minister på besök för att säkra kärnenergiavtalet

Irans utrikesminister Javad Zarif besöker i dag Stockholm och högst på agendan för Zarif står att återuppliva kärnavtalet, säger Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

– Zarif är på en rundresa där han vill säkra Europas tydliga stöd för Iranavtalets överlevnad. Det är huvudpunkten vid Sverigebesöket, konstaterar hon.

Javad Zarif var en av dem som tog fram det internationella kärnenergiavtalet som kom till för att stoppa Iran från att utveckla kärnvapen, men som USA drog sig ur förra året.

Idag 08:02
Läs mer om Kärnavtalet med Iran
Pappan Mohammad Saleem och hans son Shayan. PUNIT PARANJPE / AFP
Kashmirkonflikten

Familjer inlåsta på grund av rädsla: ”Vad gör vi här?”

Boende i Kashmir vittnar om hur de känner sig instängda och hur de inte vågar leva normalt på grund av spänningarna i regionen. 13-åriga Shayan kan inte träffa sina vänner, vara i skolan eller ens gå ut, berättar han för AFP.

– Jag saknar verkligen att gå till skolan. Vi har suttit på ett ställe nu, vad gör vi här?

Telefon- och internetäckningen är fortfarande nere efter Indiens beslut att begränsa Kashmirs autonomi. Det gör att familjer inte vill splittras på grund av rädsla för att inte få tag i varandra igen.

Över 4 000 människor har gripits med stöd av en kontroversiell lag som gör det möjligt att fängsla människor i upp till två år utan formella anklagelser.

1 tim
Demonstrationer i Kashmir. Dar Yasin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

30 gripna i nattliga räder mot demonstranter

30 personer har gripits i Kashmir i natt som en del i att tysta protesterna mot den indiska regeringens beslut att begränsa områdets autonomi, skriver Reuters.

Det har pågått flera demonstrationer i området trots försök att tysta dem genom hårdare tag mot telefon- och internettäckning, förbud mot folksamlingar och gripanden av hundratals.

Beslutet att begränsa Kashmirs autonomi innebär bland annat att invånare från hela Indien får rätt att köpa mark i området och konkurrera om regeringsjobb och universitetsplatser, vilket skapat oro för att det ska komma många människor utifrån.

2 tim
Läs mer om Kashmirkonflikten