Arkivbild. Charlie Riedel / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Dow steg för femte veckan i rad – Apple stor vinnare

New York-börserna steg under veckans sista handelsdag och Dow Jones industriindex stängde för femte raka veckan på plus. Spekulationer i Wall Street Journal om att Fed kan avveckla sitt stödköpsprogram tidigare än väntat och finansminister Steven Mnuchins optimism kring handelssamtalen med Kina bidrog till att lyfta indexen som stängde klart uppåt.

  • Dow Jones: +0,8 %
  • Nasdaq: +1,3 %
  • S&P 500: +0,9 %

Under kvällen meddelade president Donald Trump att han kommit överens med kongressen om att öppna statsapparaten tillfälligt under tre veckor så att statsanställda kan få sin lön. Det finns dock ingen uppgörelse om muren mot Mexiko.

Investerarna tycktes rycka på axlarna åt beskedet, snarare backade indexen något.

På bolagssidan kom Intels intäkter i det fjärde kvartalet in lägre än väntat i går kväll och aktien tappade 5,5 procent.

Svenska telekomjätten Ericsson lyfte även på Wall Street efter morgonens starka delårsrapport. Aktien steg 4,2 procent.

Chiptillverkaren Western Digital rapportmissade men spådde samtidigt stigande intäkter under andra halvan av 2019. Aktien rusade över 15 procent i öppningen men stängde 7,5 procent högre.

Starbucks som på torsdagskvällen rapporterat bättre än väntat steg 3,6 procent.

Samtliga Faang-bolagen steg. Tungviktaren Apple avancerade 3,3 procent och Netflix 3,5 procent.

Spotify fortsatte gårdagens klättring ovanför noteringskursen 132 dollar och stängde 1,5 procent högre på 134,67 dollar.

Förtydligande

I en tidigare version av texten och i en pushnotis skrev vi att S&P 500 stängde 0,8 procent högre. Den siffran justerades sedan upp till 0,9 procent högre.

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Blommor på Drottninggatan efter terrordådet den 7:e april 2017. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Stockholmspolisen har 250 farliga personer på radarn

Hur svårt är det att upptäcka en attentatsperson i tid? Den frågan ställer sig många efter moskéattackerna i Nya Zeeland. Polisregion Stockholm har cirka 250 personer som bedöms som farliga under bevakning, skriver SVT Nyheter Stockholm.

– Det kan handla om allt från människor med psykisk ohälsa till terrorister och skolskjutare, säger Per som arbetar på polisens underrättelsetjänst med att göra riskbedömningar.

Av de 200 fall som underrättelsetjänsten i polisregion Stockholm hanterade under 2017 sattes åtgärder in i ungefär häften, skriver SVT. Det är däremot svårt att säga om polisen har kunnat stoppa någon farlig person från att begå terrordåd.

– Som med allt brottsförebyggande arbete är det svårt att mäta det som inte hänt. Vi tittar bredare än att förhindra terroristdåd, säger Per.

1 tim
Stadshuset i Stockholm.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Åklagare utreder misstänkt brott mot rikets säkerhet

Enligt Dagens Nyheter har Åklagarmyndigheten inlett en förundersökning om misstänkt brott mot rikets säkerhet. En person som är misstänkt men inte gripen har förordnats en försvarare, enligt Stockholms tingsrätt.

Säkerhetspolisen bekräftar uppgifterna och hänvisar i övrigt till förundersökningssekretess. Vice chefsåklagare Hans Ihrman leder förundersökningen, men han är väldigt förtegen.

– Det får visa sig längre fram vad det är för något. Jag kan inte gå in på vad det handlar om, säger han till DN.

2 tim
En dödsskjutning i Göteborg 2018.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Dödligt våld minskade något under 2018

Under 2018 noterades 110 fall av dödligt våld i Sverige – en marginell minskning jämfört med 2017, då 115 fall noterades. Detta enligt preliminär statistik från kriminologen Mikael Rying vid polisens nationella operativa avdelning, som TV4:s Brottsjournalen tagit del av.

Siffran är fortfarande hög. Sedan 2015 har Sverige det högsta årliga genomsnittet av dödligt våld på 30 år – 113 fall.

– Naturligtvis så är den här höga nivån i stor utsträckning beroende på de här skjutningarna i kriminella miljöer, säger Rying till Brottsjournalen.

Samtidigt är uppklarningen av fall av dödligt våld den lägsta på 30 år – färre än sju av tio fall klaras upp.

3 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Socialdemokraternas valanalys presenterades på en pressträff tidigare i dag. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

Migration, sjukvård och pensioner sänkte S i valet

Migrationen, sjukvården och pensionerna. Det är några av förklaringarna till att Socialdemokraterna i höstas gjorde sitt sämsta val på över 100 år, enligt partiets valanalysgrupp.

Det var nödvändigt att skärpa migrationspolitiken, skriver gruppen, men menar att retoriken ”blev onödigt hård”. Samtidigt slår gruppen fast att vården inte längre är en vinnande fråga för partiet. Och trots att sex partier står bakom politiken för pensionärerna slår de låga pensionerna för stora grupper särskilt hårt mot Socialdemokraterna.

Gruppen på sex personer konstaterar att såväl unga väljare som arbetarväljare flyr partiet – röster som är viktiga för partiet.

– Det kommer att vara avgörande att vända den utvecklingen, säger Marika Lindgren Åsbrink, en av gruppens medlemmar, till TT.

13 min
Ulf Bjereld, Nasra Ali, Sören Juvas. TT
Socialdemokraternas framtid

S-profiler: Partiet bottnade inte i den nya retoriken

Opinion Socialdemokraterna sa vad man trodde att väljarna i valrörelsen ville höra om migrationen och använde en ny, hårdare retorik som varken medlemmarna eller partiet bottnade i. Det skriver S-profilerna Nasra Ali, Ulf Bjereld och Sören Juvas i en debattartikel i Aftonbladet.

De vänder sig emot partiets valanalysgrupps beskrivning av att S inte i tid presenterat en ”tillräckligt stram” migrationspolitik.

”Väljarna genomskådade ihåligheten, ifrågasatte trovärdigheten och misstrodde partiets politik”, konstaterar debattörerna.

13 min
Några av Socialdemokraternas toppnamn. Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

S-profilen: ”Hellre frihet än att bli nya Vänsterpartiet”

Opinion Den vänsterradikala populismen som en väg framåt för socialdemokratin, som bland annat har föreslagits av S-förgreningen Reformisterna, är problematisk. Det skriver Daniel Färm, chef för Tankesmedjan Tiden och S-ombud till partikongressen, på DN Debatt.

”Det är svårt att se vad Socialdemokraterna skulle vinna på att bli Vänsterpartiet”, skriver Färm, som lyfter fram ett alternativt sätt att utmana partiets förhållningssätt.

Han tycker att förnyelsen snarare bör handla om en mer ambitiös jämlikhetssträvan, om att göra hållbarhet till ett centralt kärnvärde och om att inkorporera ett tydligt frihetsperspektiv i den socialdemokratiska idéutvecklingen.

Igår 20:52
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
Trumps USA Bolsonaros USA-besök
Trumps USA Bolsonaros USA-besök

Bolsonaro i USA: Vi har gått från fiender till vänner

Inför sitt möte med Donald Trump betonar Brasiliens nytillträdde president Jair Bolsonaro att Brasilien tidigare såg USA som sin fiende men att det har vänt.

– Här har ni nu en president som är vän med USA och som beundrar detta vackra land, sa han vid ett möte med USA:s handelkammare i går, rapporterar AP.

Bolsonaro jämförde även hur både han och Trump fått utstå en fientlig inställning från etablerade medier under sina presidentkampanjer.

De båda presidenterna ska träffas i dag strax efter klockan 17 svensk tid.

8 min
Bolsonaro vid en middag på Brasiliens ambassad i Washington, ihop med högerprofiler, däribland Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon. ALAN SANTOS / Brazilian Presidency
Trumps USA Bolsonaros USA-besök

”Tropikernas Trump” i USA – besöker Vita huset i dag

Brasiliens nytillträdde president Jair Bolsonaro kommer att möta USA:s president Donald Trump i Vita huset i dag, efter att även ha hunnit med ett besök på CIA.

Sedan valet 2018 har Bolsonaro burit smeknamnet ”Tropikernas Trump” med stolthet, skriver AFP. Likheterna mellan de båda ledarna har även fått Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton att skämta om att även det omvända förhållandet gäller.

– Jag tror att vi här uppe kommer att kalla Trump för ”Nordamerikas Bolsonaro”, sa Bolton i en intervju med tv-kanalen Globo inför besöket.

Enligt uppgifter kommer presidenterna bland annat skriva under en överenskommelse om en underutnyttjad satellitbas i Brasilien, skriver SR. Även situationen i Venezuela står på agendan, enligt Axios.

Idag 05:31
Läs mer om Trumps USA
Polisens tekniker på plats på spårvagnen. Peter Dejong / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Skottlossningen i Utrecht

Åklagare: Brev i flyktbil kan tyda på terroristiskt motiv

Ett brev som hittats i den flyktbilen som den misstänkte gärningsmannen använde i Utrecht kan tyda på terrormotiv, anser nederländska åklagare enligt AFP.

Polisen meddelar även på Twitter att man inte har hittat några direkta kopplingar mellan offren och den misstänkte gärningsmannen Gökmen Tanis.

Tre människor dödades och fem skadades i skottlossningen på en spårvagn i staden. De tre som dödades var en 19-årig kvinna och två män, 28 och 49 år gamla.

Det har tidigare förekommit uppgifter om att dådet kan ha varit familjerelaterat och att Tanis ska ha känt den kvinna som sköts.

Utöver den misstänkte gärningsmannen har ytterligare två personer gripits.

4 tim
Spårvagnen på vilken gärningsmannen öppnade eld. JOHN THYS / AFP
Skottlossningen i Utrecht

Utrecht i chock efter dådet: Flaggor vajar på halv stång

Flaggorna vajar på halv stång i Utrecht i Nederländerna efter gårdagens trippelmord på en spårvagn i staden. Tillfälliga kriscentrum har öppnats för allmänheten.

37-årige Gökmen Tanis misstänks ha öppnat eld på spårvagnen men motivet bakom gärningen är ännu okänt. En stor anti-terrorinsats pågick i Utrecht men det finns också teorier om att gärningsmannen har en familjekoppling till ett av offren.

Delar av staden stängdes ner och polis uppmanade skolor att hålla dörrarna stängda samt människor att hålla sig inomhus.

Idag 06:49
Gökmen Tanis/polis i Utrecht på måndagskvällen. TT
Skottlossningen i Utrecht

Uppgifter om Tanis går isär: ”Finns många frågetecken”

Uppgifterna om Gökmen Tanis, som misstänks för mord på tre personer i Utrecht under måndagen, går isär – och frågan om det rör sig om en terrorattack eller ett massmord är inte klargjord.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte kallade händelsen ett terrordåd tidigare under måndagen, men tonade senare ner det. Flera uppgifter, bland annat från turkiska källor, menar att Tanis kan ha haft en anhörig på spårvagnen som måltavla.

– Det finns många frågetecken och rykten, säger Rutte enligt TT.

Klart är att Tanis har ett tungt kriminellt förflutet. Enligt Algemeen Dagblad är han känd av polisen för bland annat narkotikabrott, misshandel och hot mot sin flickvän.

Igår 22:09
Läs mer om Skottlossningen i Utrecht
Jacinda Ardern/Jens Stoltenberg på minnesceremoni för offren från Utøya. TT
Moskéattackerna i Christchurch

”Ardern i samma läge som Stoltenberg efter Utøya”

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har hyllats för ett resolut och empatiskt agerande efter det misstänkta terrordådet i Christchurch.

Washington Posts Ishaan Tharoor skriver i en analys att Ardern befinner sig i en liknande situation som dåvarande norske statsministern Jens Stoltenberg gjorde i samband med terrordådet på Utøya, då han talade om att ”möta hat med kärlek”.

Australiska ABC:s Annabel Crabb skriver i en analys att Ardern kritiserats för att vara en politisk ”lättviktare” men att hon inte tagit ett enda felsteg sedan Christchurch-dådet. Samtidigt väntar svåra tider. ”Hon måste hålla samman nationen under en tid som vi av erfarenhet vet kommer bli en tuff rond för skärpta vapenlagar”, skriver Crabb.

Sky News Greg Milam skriver i en analys att ett land i kris sällan setts sluta upp kring sin ledare så som Nya Zeeland gjort med Ardern. ”Ingen ledare vill testas så som hon gör nu. Men alla ledare skulle vilja lyckas skapa sådan enighet”.

2 tim
En kvinna gråter vid en minnesplats för offren. EDGAR SU / TT NYHETSBYRÅN
Moskéattackerna i Christchurch

Första sex kropparna har överlämnats till familjerna

De första familjerna till dödsoffren för moskéattackerna i Nya Zeeland har nu fått tillgång till sina anhörigas kroppar efter rättsmedicinska undersökningar. Det rapporterar Al Jazeera. Sex kroppar har hittills lämnats över, enligt nyzeeländsk polis.

Ännu återstår identifieringen av majoriteten av offren.

”Det kan tyckas vara en ganska enkel sak med identifiering men verkligheten är mycket mer komplex, särskilt i en situation som den här”, säger polisen i ett uttalande.

Frustrationen har vuxit i det muslimska lokalsamhället eftersom många familjer är angelägna om att få begrava sina döda. Enligt muslimsk sed ska begravningar ske omgående, helst inom 24 timmar.

5 tim
Moskéattackerna i Christchurch

Jacinda Ardern i tal: ”Nämn inte terroristens namn”

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern lovar att den misstänkte terroristen bakom moskéattackerna i Christchurch kommer att ställas inför nyzeeländsks lags fulla kraft, rapporterar AFP.

I ett tal inför det nyzeeländska parlamentet sa Ardern även att hon inte kommer att nämna skytten vid namn.

– Han är en terrorist, han är en kriminell, han är en extremist, men när jag talar kommer han att att vara namnlös, sa hon.

Hon uppmanade även andra att inte använda hans namn.

– Säg namnen på de som förlorade sina liv istället för namnet på mannen som tog dem.

Idag 04:56
Läs mer om Moskéattackerna i Christchurch
Liberalerna väljer ny ledare i slutet på juni. Bild från partiets riksmöte i april 2018.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklunds avgång

L väljer ledare 28 juni – ska debutera i Almedalen

Liberalernas nya partiledare väljs på ett extra landsmöte den 28 juni för att sedan göra sin officiella debut på Liberalernas dag i Almedalen den 3 juli.

Det har Liberalernas partistyrelse beslutat, rapporterar TT.

Processen fram till partiledarvalet kommer att vara uppdelad i tre delar. En sondering ska pågå fram till den 15 april, då länsförbunden uppmanas att föreslå valberedningen tänkbara namn.

Därefter ska partiet fokusera på EU-valet som hålls den 26 maj.

Den sista maj presenterar valberedningen de kandidater som har det bredaste stödet. Kandidaterna får sedan presentera sig själv och sin politik på möten runt om i landet.

4 tim
Erik Ullenhag och Barbro Westerholm.  TT
Jan Björklunds avgång

L-politiker vill se Ullenhag som ny partiledare

Flera politiker inom Liberalerna visar sitt stöd för Erik Ullenhag och vill att han ska bli partiets nästa ledare.

– Han är en lyssnande person. Han är också en människa med både hjärta och hjärna, säger riksdagsledamoten Barbro Westerholm till Ekot.

Samtidigt väntas flera L-politiker stötta Ullenhag i en gemensam debattartikel som snart publiceras i Liberalernas egen tidning Nu. Debattartikeln undertecknas av fyra liberaler, bland dem Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson och riksdagsledamoten Lina Nordquist.

Nordquist säger till Ekot att hon upplever Ullenhags ledarskap som ”väldigt inkluderande och samlande”.

Liberalerna ska välja ny partiledare i slutet av juni.

Idag 04:36
Läs mer om Jan Björklunds avgång

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Cyklonen Idai

FN: ”En mardrömsscen” – sex meter djup stormflod

Cyklonen Idai som drabbat bland annat Moçambique kan vara en av de värsta väderkatastrofer som inträffat på södra halvklotet, uppger FN-tjänstemän enligt Reuters. De beskriver hur cyklonen skapade stormfloder som var upp till sex meter djupa och liknar det vid ”en mardrömsscen”. FN uppskattar att minst 1,7 miljoner tros ha befunnit sig rakt i cyklonens väg.

Hjälporganisationer varnar för att 90 procent av området kring staden Beira i Moçambique är ”förstört” och över 500 000 personer befaras ha drabbats, rapporterar CNN.

Landets president har tidigare gjort uppskattningen att dödssiffran kommer nå över 1 000.

4 tim
Moçambiques miljöminister (andra personen från höger i bild) talar med räddningsteam på flygplatsen i Beira. ADRIEN BARBIER / AFP
Cyklonen Idai

MSB kan skicka experter till hårt drabbade områden

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har beredskap för att skicka experthjälp till cyklondrabbade Moçambique om det behövs, rapporterar Ekot.

– Det är bedömningsexperter, generalister, som kan göra en bedömning av hur läget ser ut och rapportera tillbaka till EU som då i sin tur kan skicka ut det som behövs, säger Martin Sjöholm som är projektledare för internationella insatser vid myndigheten.

300 000 människor bedöms vara i akut behov av hjälp efter att den tropiska cyklonen Idai dragit fram. Förutom Moçambique är Zimbabwe och delar av Malawi drabbade. Det officiella antalet döda räknas i hundratal men de verkliga siffrorna kan vara betydligt högre.

5 tim
Soldat delar ut mat i Chimanimani. Tsvangirayi Mukwazhi / TT NYHETSBYRÅN
Cyklonen Idai

Genombrott i Zimbabwe: Nu når viss nödhjälp fram

Stormfloder och översvämningar har gjort delar av Zimbabwe och Moçambique omöjliga att nå med nödhjälp efter cyklonen Idai.

Men i Zimbabwe har vissa genombrott i hjälparbetet nu kunnat ske, skriver Al Jazeera. Även om förstörd infrastruktur fortsatt stoppar militären och biståndsorganisationer i de värst drabbade områdena märks en förbättring av situationen i vissa regioner.

I de östra delarna av distriktet Chimanimani har armén kunnat dela ut basvaror och mat till hundratals familjer i byar som tidigare inte har kunnat nås. Hundratals skolbarn har med hjälp av helikopter också kunnat evakueras från en skola som begravts i ett jordskred.

Idag 05:50
Läs mer om Cyklonen Idai