Arkivbild. Hassan Ammar / TT / NTB Scanpix
Flyktingsituationen EU-politiken

EU-dom: Ingen skyldighet utfärda humanitära visum

EU:s medlemsstater har ingen skyldighet att utfärda humanitära visum till personer som vill resa till deras länder för att söka asyl, skriver EU:s domstol i sin dom. Däremot har enskilda medlemsländer rätt att utfärda visum, på grundval av egen nationell rätt. Det rapporterar TT.

Fallet gäller en familj från Aleppo i Syrien som i höstas ansökte om visum till Belgien och hoppades få bo hos bekanta där. Belgiska myndigheter avslog familjens visumansökan – detta gjordes på den belgiska ambassaden i Libanon – och hänvisade till humanitära skäl.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Polisbilar utanför hotell H10 Costa Adeje på Teneriffa. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 1 000 turister sätts i karantän på Teneriffahotell – flera svenskar drabbade

Över 1 000 turister har satts i karantän på ett hotell på Teneriffa med anledning av att en turist på orten testat positivt för det nya coronaviruset, rapporterar NRK med hänvisning till spanska medier.

Den misstänkt smittade mannen, en italiensk läkare på semester, blev omedelbart körd till sjukhus och isolerades. Proverna har förts till Madrid för ytterligare analys, skriver Reuters.

Resebolaget Tui uppger för TV4 Nyheterna att minst två svenskar bor på hotellet.

5 tim
Skådespelarna Tom Cruise, Simon Pegg and Angela Bassett.  Chris Pizzello / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Filminspelning med Cruise pausas av virusrädsla

Inspelningen av den sjunde ”Mission: Impossible”-filmen i Italien stoppas av rädsla för spridningen av det nya coronaviruset, rapporterar flera internationella medier.

Enligt The Wrap hade produktionen planerat för en tre veckor lång inspelningsperiod i Venedig.

– Vi vidtar försiktighetsåtgärder för att garantera säkerheten och välbefinnandet för alla som arbetar med filmen, säger en talesperson för filmbolaget Paramount.

Enligt filmbolaget hade filmens stjärna Tom Cruise inte rest till Italien. De skådespelare och medarbetare som är på plats i landet får åka hem till dess att produktionen kan återupptas.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Expressens kulturchef Karin Olsson vid en stödmanifestation för Gui Minhai.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Krönikor: Fallet ett öppet sår mellan Sverige och Kina

Domen mot den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai kan ses som ett sätt att straffa Sverige för att ha försökt sätta sig upp mot Kina, menar Aftonbladets Wolgang Hansson.

”Fallet med Gui Minhai har successivt utvecklats till ett öppet sår i relationen mellan Sverige och Kina”, skriver han i en kolumn i tidningen.

Expressens kulturchef Karin Olsson kallar domen för ”skandalös” och menar att den i förlängningen är ett hot mot oss alla eftersom Kina försöker exportera sin syn på yttrandefrihet till Sverige.

”Det är något oerhört att Kina nu också har dömt en svensk man till tio års fängelse för att han skrivit och sålt böcker.”

32 min
Demonstration för Gui Minhai/hans dotter Angela Gui. TT
undefined

Domen mot Gui stor nyhet i världen – men inte i Kina

Fängelsedomen mot Gui Minhai uppmärksammas i medier över hela världen men i Kina är det tyst, skriver DN.

Tunga medier som BBC, CNN, New York Times och Bangkok Post skriver om domen och Financial Times uppmärksammar i ett långt reportage de allt mer spända relationerna mellan Sverige och Kina.

I statliga kinesiska medier som Nya Kina, Folkets Dagblad och Global Times nämns inte uppgifterna, varken i nyhetstext eller på ledarplats.

3 tim
Utrikesminister Ann Linde  FRANCOIS WALSCHAERTS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utrikesministern: ”Kräver att Gui Minhai släpps fri”

Utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar fängelsedomen mot bokförläggaren Gui Minhai i en intervju med P1-morgon.

– Vi har hela tiden varit tydliga med att vi kräver att han släpps fri för att kunna återförenas med sin dotter och sin familj, säger hon i programmet.

Linde förnekar även uppgifterna från kinesiska utrikesdepartementet om att Gui Minhai avsagt sig sitt svenska medborgarskap.

Enligt Linde kräver UD nu att få tillträde till den fängslade bokförläggaren för att kunna ge honom det konsulära stöd som han har rätt till.

6 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Ulf Kristersson/ Stödmanifestation för Gui Minhai TT
undefined

Kristerssons kritik efter domen: ”Inte varit på tårna”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger till Expressen tv att domen mot den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai är ”ett justitiemord”.

Kristersson är kritisk mot Sveriges agerande anser att man borde ha gjort mer för att samla internationellt stöd för ett frigivande.

– Där är mitt intryck att Sverige inte har varit på tårna på det sätt som man skulle kunna förvänta sig, säger han till TT

5 tim
Läs mer om Reaktioner på domen mot Gui Minhai
Södersjukhuset Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Efter vårdlarmen – ny grupp ska stötta Sös

Regiondirektör Carina Lundberg Uudelepp leder en särskild grupp som ska försöka lösa problemen på Södersjukhusets akutavdelning, skriver DN och TT.

Gruppen ska fokusera på vården av multisjuka patienter och på att öka genomströmningen på akuten.

Utöver Lundberg Uudelepp ingår bland andra Södersjukhusets direktör i gruppen, som ska arbeta åtminstone fram till i sommar, då Södersjukhusets nya akutmottagning öppnar.

I söndags gick Södersjukhuset för tredje gången i år upp i stabsläge på grund av vårdplatsbrist.

1 tim
Arkivbild. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skyddsombudet: Saknas 30 sjuksköterskor på Sös

Stabsläget på Södersjukhuset kommer inte som någon överraskning för personalen, säger sjuksköterskan och huvudskyddsombudet Carina Hansen till SvD.

Enligt Hansen saknas 30 sjuksköterskor, bara på sjukhusets akutmottagning.

– Stockholmarna borde sätta press på politikerna. Det är mitt absolut viktigaste budskap, säger hon till tidningen.

Sjukhuset gick upp i stabsläge under söndagen på grund av brist på vårdplatser. Under måndagen ska man utvärdera situationen och ta beslut om det ska kvarstå eller hävas.

Igår 07:14
Anders W Jonsson (C): Staffan Claesson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

C-toppen om vårdens kris: ”Kastar paj på varandra”

Centerpartiets toppnamn Anders W Jonsson, vikarie på partiledarposten för Annie Lööf, är kritisk mot debatten som förs om vården i Stockholm just nu.

– Jag vänder mig starkt mot att den här bilden att man utifrån en kaotisk helg på Södersjukhuset försöker kasta paj på varandra, säger Jonsson till SvD.

Han säger att situationen just nu varken är region Stockholms eller regeringens fel utan ett delat ansvar mellan de två samt verksamhetsledningen för sjukhuset. Sjukhuset gick under helgen upp i stabsläge men detta hävdes sedan under måndagen.

Igår 22:28
Läs mer om Framtiden i sjukvården
Johan Forssell/Mikael Damberg TT
Ungdomsrånen

Forssell (M): S saknar plan mot ungdomsrånen

Opinion För att komma till rätta med ungdomsrånen krävs det betydligt fler insatser än vad S har föreslagit, skriver M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell i en replik till inrikesminister Mikael Damberg (S) på Aftonbladet debatt.

Foressell pekar på Moderaternas förslag på området, däribland slopade ungdomsrabatter och fler omhändertagen, och menar att Socialdemokraterna saknar den konkreta politik som behövs.

”Regeringens mellanmjölkspolitik är djupt skadlig för Sverige. Oförmågan att hantera kriminalitet och otrygghet ser allt mer ut att bli regeringen Löfvens politiska arv”, avslutar Forssell.

6 min
Bild ur polisens förundersökning från ett uppmärksammat ungdomsrån i södra Stockholm Polisen
undefined

Forskare: Ungdomsrån kan räknas som hatbrott

Ungdomsrån där offren blivit kallade saker som ”jävla svenne” skulle kunna räknas som hatbrott – trots att den attackerade inte tillhör en minoritetsgrupp. Det säger Görel Granström, som forskar om hatbrott på Umeå universitet, i P1-morgon.

– De grunder som skyddas är till exempel hudfärg och nationellt och etniskt ursprung. Och det står inget i lagen om att det bara skulle vara en annan etnicitet än den svenska som skyddas.

Mathias Larsson, kammaråklagare i Skåne och specialiserad på hatbrott, kommer dock inte på något fall där hatbrott mot en majoritetsgrupp har lett till åtal och fällande dom.

– Det kan vara svårt att bevisa att ett brott har haft ett uttalat hatmotiv, även när det gäller brott mot minoritetsgrupper.

5 tim
Illustrationsbild/Jan Emanuel TT
undefined

Jan Emanuel: Daltandet har gett oss ungdomsrånen

Opinion Statsminister Stefan Löfven var fel ute när han skyllde ungdomsrånen på skattesänkningar, skriver Jan Emanuel Johansson, entreprenör och tidigare riksdagsledamot för S.

Han menar att brottsligheten snarare beror på att unga kriminella inte får några kännbara straff för sina handlingar.

”Det som hänt är ett samhälle som slutat säga ifrån. Där konsekvensen av att under timmar misshandla, förnedra och råna en person blir ungdomsvård”, skriver Johansson.

Idag 06:16
Läs mer om Ungdomsrånen
Harvey Weinstein  TT
undefined

Harvey Weinstein fick föras till sjukhus efter domen

Efter den fällande domen för sexuellt övergrepp och våldtäkt fick Harvey Weinstein föras till sjukhus eftersom han klagade över smärtor i bröstet, rapporterar Variety.

Domaren James Burke gav order om att Weinstein skulle häktas och tanken var att han skulle ha förts till fängelset på Rikers Island i New York och stanna där fram tills domen meddelas den 11 mars. I stället fick han föras med ambulans till Bellevue hospital på Manhattan.

Filmmogulens försvarare Donna Rotunno vädjade förgäves att han skulle få förbli fri mot borgen av hälsoskäl. Enligt henne hade hennes klient även haft hjärtklappning tidigare under dagen.

Idag 06:42
Weinstein i rätten / försvarsdvokaten Donna Ruto som ligger bakom strategin i försvaret. TIMOTHY A. CLARY / John Minchillo
undefined

Analyser: Därför blir det inte livstid för Weinstein

Nu är Harvey Weinsteins fall mot botten klart och hans glamorösa livsstil på Manhattan och i Los Angeles kommer bytas ut mot en vardag på ett fängelse i delstaten New York, skriver The Guardians Ed Pilkington i en analyserande text. Straffen för de brott han under måndagen bedömdes skyldig till är mellan 5 och 25 år i fängelse, något hans advokater redan sagt att de kommer överklaga.

”Domen markerar slutet för den mogul som utövat sin makt psykiskt och fysiskt över kvinnor som sökte hans hjälp i filmbranschen”, skriver Pilkington.

Nyckeln till varför Harvey Weinstein inte kommer att dömas till livstids fängelse är våldtäktsanklagelsen från skådespelaren Annabella Sciorra som filmmogulen frikändes ifrån, skriver CNN:s Eric Levinson.

Preskriptionstiden för Sciorras anklagelser har passerats, det misstänkta brottet inträffade för 26 år sedan. Hade juryn dock gjort bedömningen att Weinstein våldtagit Sciorra så hade de övriga fallen kunnat räknas som grövre och därmed rendera i ett livstidsstraff, skriver Levinson.

Igår 19:34
Läs mer om Domen mot Weinstein

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund