Arkivbild på kalhygge.  Mikael Fritzon / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige och klimathotet

Fältbiologer: Skogen hotad – liknar asfaltsparkering

Opinion Den svenska skogen är nästan lika hotad som Amazonas, skriver Tove Lönneborg och Leo Rudberg som är aktiva inom Fältbiologerna i en debattartikel i ETC.

De riktar kritik mot den svenska skogsindustrin som de menar skönmålar skogsbruket och skriver: ”I verkligheten har vi mest trädplantage i raka led med ungefär samma naturvärden som en gigantisk asfaltsparkering. Det finns knappt någon riktig skog kvar.”

För att lyckas med klimatomställningen och stoppa artdöden vill organisationen bland annat att skogsbruket ska vara långsiktigt och anpassas så att alla växter och djur kan leva.

Om debattörerna

Opinion Tove Lönneborg, ordförande Fältbiologerna
Leo Rudberg, vice ordförande Fältbiologerna

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom / illustrationsbild TT
Coronaviruset Globala spridningen

Analyser: WHO fega efter att tidigare ha ropat varg

Att WHO inte kallar det nya coronavirusets utbrott för en pandemi säger mer om WHO än om själva viruset, skriver Bloombergs Therese Raphael i en analys. En anledning till det kan vara att organisationen tidigare anklagats för att ropa varg och nu överkompenserar – något som hotar att underminera WHO:s trovärdighet, argumenterar Raphael.

DN:s medicinreporter Amina Manzoor menar dock att vi, åtminstone i Sverige, måste våga lita på våra expertmyndigheter eftersom de ”har tillgång till mycket mer information än vad vi andra har”. Manzoor skriver att hon förutsätter att svenska myndigheter planerar och övar för hur ett scenario med betydligt fler coronafall än i dag ska hanteras.

Michael Knights, medarbetare vid Washington Institute for Near East Policy, skriver i Politico att världen bör vara minst lika orolig över virusets etablering i Iran som spridningen till Europa och USA. Detta eftersom Iran är ”den geografiska hörnstenen som förbinder Asien, Eurasien, Arabiska halvön och Levanten”.

2 tim
Sydkoreanska myndigheter sanerar sektens kyrka i Daegu den 19 februari. HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nästan hälften av testade sektmedlemmar smittade

Omkring 45 procent av de medlemmar i den sydkoreanska Shincheonji-sekten som testats för Wuhanviruset är smittade. Nyhetsbyrån Yonhap skriver att 1 848 sektmedlemmar har lämnat prover och att 833 av dem har varit positiva.

Viruset spreds i sekten sedan en 61-årig medlem gått till åtminstone fyra gudstjänster innan hon fick diagnosen. I en intervju säger en tidigare medlem att det är oacceptabelt att missa gudstjänster och att medlemmar måste stämpla in och ut med ett särskilt kort.

– Kulturen var att du kommer in på söndagar, även om du är sjuk. Om du är så sjuk att du inte kan komma på söndag så kommer du på måndag eller tisdag, säger han till CNN.

Idag 05:02
Läs mer om Coronaviruset

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund