FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska köttdebatten

Forskare: Pratas för lite om fördelarna med kött

Opinion Det pratas för lite om att kött producerat på rätt sätt kan gynna miljövärden, skriver Lina Gordon och Olof Olsson från Stockholm Resilience Centre på Expressen Debatt. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) fick kritik för sitt uttalande om att kött inte är ett miljöproblem, men han har inte helt fel, enligt debattörerna.
”Sverige har ett klimat som passar utmärkt för djurhållning, och många av de miljövärden vi uppskattar i landskapet är kopplade till mjölk- och köttproduktion.” Som exempel nämner de öppna landskap, biologisk mångfald och en levande landsbygd.
”I dag behöver vi göra en bättre inventering av de alla de miljö- och samhällsvärden som köttproduktion kan ha i Sverige”, skriver debattörerna, som avslutar med:
”Ät bra kött, producerat av planetskötare och gör det med gott samvete. Låt köttet återfå sin ställning som något extra festligt att samlas kring till helgen.”

Debattörerna:

Opinion Line Gordon, docent och biträdande forskningschef vid Stockholm Resilience Centre
Olof Olsson, Phil. Dr. och biträdande föreståndare vid Stockholm Resilience Centre

Toppnyheter

Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Lind: Förväntar mig att Dramaten tar sitt ansvar

Kulturminister Amanda Lind (MP) träffade i dag företrädare för Dramaten med anledning av debatten som uppstått efter dokumentären om Josefin Nilsson. I ett uttalande till DN skriver Lind att det var ett bra möte där hon tydliggjorde vad hon och regeringen förväntar sig av nationalscenerna.

”Jag förväntar mig att de följer de regler och handlingsprogram som finns. Jag förväntar mig att de tar sitt ansvar som arbetsgivare. Och jag förväntar mig att de jobbar aktivt med jämställdhet”, skriver Lind.

Dramaten har ställt in föreställningar med den skådespelare som dömdes för misshandel mot Nilsson på 1990-talet.

2 tim
Dramaten. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Dramaten kallar till krismöte efter kritiken

Dramaten kallar till krismöte efter SVT-dokumentären om sångaren och skådespelaren Josefin Nilsson, skriver SvD. Mötet ska hållas på torsdag.

Enligt tidningen är mötet, som ska hållas av vd:n Eirik Stubø, en direkt följd av dokumentären som väckt frågor om Dramatens agerande och varför man under många år valt att ge Josefin Nilssons expojkvän uppdrag trots att man informerats om mannens problematiska beteenden.

Dramatenskådespelaren, som på 90-talet dömdes till villkorlig dom för misshandeln, kallade i går dokumentären för ”en slags hämndaria”.

43 min
Josefin Nilsson.  JACK MIKRUT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Krönikor: Hade sannolikt blivit en annan dom i dag

Opinion Sångerskan Josefin Nilssons ex-pojkvän skulle ha fått ett hårdare straff om han hade ställts inför rätta i dag. Det tror Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult.

”Den flata synen på brotten och straffet för 20 år sedan känns i dag helt fel”, skriver han.

SVT-dokumentären om Josefin Nilsson och den fysiska och psykiska misshandel hon utsattes för på 90-talet har väckt stor uppmärksamhet och många har undrat varför hovrätten bara dömde ex-pojkvännen till villkorlig dom. Men vid den här tiden fanns inte brottsrubriceringen grov kvinnofridskränkning, påpekar Sjöshult. Exempelvis tog man inte hänsyn till hur offrets självkänsla skadades eller verbala kränkningar.

SvD:s juridiska kommentator Mårten Schultz är inne på samma spår. Han skriver att hovrättsdomen ”inte åldrats väl” och att det är ”fullt möjligt att den brottslighet som skådespelaren dömdes för i dag skulle ha kunnat medföra ett strängare straff.”

6 tim
Läs mer om Josefin Nilsson 1969–2016
Kristina Winberg (SD), Peter Lundgren (SD), Marita Ulvskog (S). TT
EU-striden om upphovsrätten

Parlamentariker från SD och S tryckte på fel knapp

Det uppstod förvirring bland flera svenska EU-parlamentariker när parlamentet skulle rösta om ändringar i det omstridda upphovsrättsförslaget, som hade inneburit en möjlighet att göra ändringar i de kontroversiella paragraferna 11 och 13.

SD-parlamentarikerna Peter Lundgren och Kristina Winberg hade tänkt rösta ja till ändringar men tryckte fel och röstade nej. S-parlamentarikern Marita Ulvskog gjorde tvärtom – hon tänkte rösta nej men tryckte på ja-knappen.

Nejsidan vann med 317 röster mot 312. Om de svenska feltryckarna hade röstat som de hade tänkt hade nej-sidan vunnit med 316–313. Misstagen noterades i protokollet men går inte att ändra i efterhand.

3 tim
Jakop Dalunde, Gunnar Hökmark, Sara Skyttedal och Christofer Fjellner. TT
EU-striden om upphovsrätten

Kritik mot S och SD efter omröstning: ”Är deras fel”

Många politiker och opinionsbildare reagerar starkt på att EU-parlamentet i dag röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet. Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde påminner om att det inte är ”EU” som har fattat beslutet, utan folkligt valda politiker.

”Så gnäll inte på EU. Rösta i stället på en politiker som delar dina värderingar”, skriver han på Twitter.

Själva direktivet gick igenom med röstningssiffrorna 348–274, efter att de omtvistade artikel 11 och 13 först fått grönt ljus. Parlamentet förkastade förslaget om att göra förändringar i dessa med en rösts marginal.

”Det är svenska sossarnas fel! Om tre av de svenska sossarna röstat nej i stället för ja hade vi vunnit!” skriver M-ledamoten Christofer Fjellner.

Att även svenska SD-ledamöter röstade nej till att införa ändringar i artikel 11 och 13 väckte till en början stark kritik. Något som KD-politikern Sara Skyttedal uppmärksammar. ”Även Sverigedemokraterna bidrog till inskränkningarna”, skriver hon i en tweet.

Den moderata EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark riktar en känga mot båda partierna. ”SD och S samverkade att driva igenom dålig lagstiftning”, skriver han.

SD meddelade senare att deras röster berodde på att parlamentarikerna tryckt fel, och att meningen var att rösta för förslaget om ändringar.

3 tim
Demonstrationer för direktivet utanför EU-parlamentet. FREDERICK FLORIN / AFP
EU-striden om upphovsrätten

EU-parlamentet röstar ja till skärpt upphovsrätt

EU-parlamentet ger grönt ljus till förslaget om skärpt upphovsrätt med rösterna 348–274. 36 ledamöter avstod. I och med beslutet går frågan vidare till avgörande i ministerrådet.

Axel Voss, den ansvarige förhandlaren i EU-parlamentet, fick applåder i parlamentet när resultatet av omröstningen stod klart.

De mest omtvistade delarna, artikel 11 och 13, handlar om ersättning vid länkning och hur man kontrollerar att inte otillåtet material laddas upp.

På ena sidan av konflikten har bland annat kreatörer och stora tidningshus stått. Dessa har menat att lagstiftningen kring upphovsrätt inte har hängt med. Kritiker menar att lagstiftningen riskerar att gå för långt och att den kan strypa det fria internet som vi känner det. Man varnar för bland annat länkskatter och uppladdningsfilter.

6 tim
Läs mer om EU-striden om upphovsrätten
SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Lindelöf: Helt sjukt att folk inte respekterar mitt beslut

Den svenske backstjärnan Victor Nilsson Lindelöf tackade nej till landslaget av personliga skäl och fick ta emot hot på sociala medier. I en intervju med Viasat bryter nu Lindelöf tystnaden, skriver Sportexpressen.

– För mig är det helt sjukt att folk inte kan respektera att det är av personliga skäl. Det är sjukt att man inte kan släppa och respektera det, säger han.

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen tackade Lindelöf nej bland annat för att vännen John Guidetti inte blivit uttagen i Janne Anderssons trupp.

– Det är alltid så att folk spekulerar i vad som ligger bakom, säger han.

Lindelöf blev pappa till sitt första barn i går.

–Jag är väldigt lycklig och glad. Jag har längtat efter honom i nio månader nu.

2 tim
Herrlandslaget mot Rumänien.  JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Experter: En jäkligt läskig match på förhand

EM-kvalet mellan Norge och Sverige kommer att bli en jämn och tät sammandrabbning där Blågult måste fortsätta med ett varierat djupledsspel för att vinna matchen, enligt Radiosportens expert Håkan Mild.

– Kan man göra det kan man skada Norge ganska bra, för de är hyfsat stabbiga i sitt försvarsspel, säger Mild.

Fotbolldirekts Patrick Ekwall tror att det dåliga underlaget på Norges nationalarena kan påverka matchen.

– Det här känns på förhand som en jäkligt läskig match på en usel sandad plan. De skulle spelat en Supercupmatch för tio dagar sen på Ullevål men den ställdes bara in rakt av eftersom planen inte var i speldugligt skick, säger Ekwall.

2 tim
EM-kvalmatch 2014.  NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

EM-kvalmatchen slutsåld – gul vägg väntas i Oslo

EM-kvalmatchen mellan Norge och Sverige i Oslo i kväll är slutsåld, skriver Fotbollskanalen. På Ullevål Stadion, som tar 26 000 åskådare, väntas mellan 3 500 och 4 000 svenska supportrar.

– Att det blir fullsatt tänder oss extra. Det här har varit vårt fort sedan Lars (Lagerbäck) kom hit och det ger oss en extra skjuts, säger den norska mittbacken Håvard Nordtveit.

De blågula fansen kommer att tilldelas en hel kortsida, både övre och undre etage, vilket möjliggör en gul vägg, skriver sajten.

Matchen har avspark 20.45 och sänds i TV4.

3 tim
Läs mer om Fotbolls-EM 2020

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Brexit Storbritanniens framtid
Jacob Rees-Moog, Theresa May TT
Brexit Storbritanniens framtid

Kräver Mays avgång för att rösta för utträdesavtalet

Jacob Rees-Mogg, ledande i en högljudd brexitfalang med runt 80 parlamentsledamöter, medger återigen att han antagligen kommer att rösta för Theresa Mays utträdesavtal ur EU.

”Valet verkar stå mellan Mrs Mays avtal eller ingen brexit”, skriver Rees-Moog på Twitter.

Rees-Moog har hittills som många andra röstat emot Mays avtal vid två tidigare tillfällen. Han kan väntas få med sig åtminstone ett dussintal av ledamöterna i falangen men det ser inte ut att räcka. En parlamentsledamot uppger att May inte kommer att få tillräckligt med röster för sitt avtal om hon inte samtidigt går med på att avgå.

Enligt Reuters kommer May ha ett möte med konservativa i parlamentet i kväll och en annan ledamot säger till nyhetsbyrån att det finns en klar möjlighet att hon då erbjuder sin avgång.

5 tim
Theresa May/demonstrationer mot brexit. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Analys: Nu har regeringen hamnat på åskådarbänken

Premiärminister Theresa May har lidit ett nytt förnedrande nederlag, enligt politiska skribenter i Storbritannien.

”Brexit har alltid handlat om kontroll. Nu har regeringen förlorat den”, skriver Sky News Lewis Goodall i en analys och tillägger att regeringen nu är ”åskådare”.

I går kväll kördes den brittiska regeringen över av underhuset och tre ministrar – på junior nivå – avgick. Nu kommer parlamentsledamöterna i en serie så kallade indikativa – vägledande – omröstningar få välja vilken typ av utträdesavtal ur EU man vill stödja, enligt BBC. Händelseutvecklingen beskrivs som historisk i relation till en så stor politisk fråga.

The Guardians Peter Walker skriver att May redan klamrar sig fast med fingertopparna. Nu kan parlamentet kontrollera tidsplanen för brexit och möjligen också processen för utträdet, konstaterar han.

BBC:s Laura Kuenssberg understryker i en analys att omröstningarna, som hålls i dag, inte i det här stadiet kommer att tvinga regeringen till någonting då dessa inte är bindande. ”[...] och premiärministern har indikerat att hon inte kan, och inte kommer att, ge stöd till en plan som inte finns i det konservativa manifestet.” Samtidigt konstaterar hon att gårdagens besked kan vara det första steget i riktning mot en mjukare bexit.

Idag 06:01
Theresa May HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Parlamentet tar kontrollen – tre biträdande ministrar avgår i protest mot May

Det brittiska parlamentet röstade sent på måndagskvällen ja till ett förslag från den konservative parlamentarikern Oliver Letwin som försvagar premiärminister Theresa Mays ställning i brexitprocessen. Ja-sidan vann den ovanliga omröstningen med 329 mot nej-sidans 302.

Letwins förslag innebär att parlamentets ledamöter får sätta dagordningen vid onsdagens ”indikativa omröstningar” om brexit, och då får chansen att driva en annan linje än premiärministerns.

May är inte skyldig att godta förslaget men detta gör det svårare för henne att driva igenom sin linje.

I samband med omröstningen meddelade tre biträdande ministrar i Mays regering – Richard Harrington, Alistair Burt och Steve Brine – att man ämnade att rösta ja till förslaget och därför avgår.

Igår 22:40
Läs mer om Brexit