Arkivbild. Alexander Olivera/TT / TT NYHETSBYRÅN
Läget i svenska skolan

Ledare: ”Den svenska skolan är på väg att kantra”

Opinion Den svenska skolan, hoten mot lokalpolitiker och Berlinmurens fall är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. I en ny satsning som lanseras den här veckan samlar Omni några av de mest intressanta lokala ledartexterna varje dag.

Fredrik Haage: I skolkantringens tid

Opinion Den svenska skolan är på väg att kantra, skriver Smålandspostens Fredrik Haage. Han menar att elevernas kunskaper är ”bedrövligt låga” och att förtroendet för Skolverket är förbrukat. KD och Moderaterna bör satsa på en gemensam valplattform i frågan inför nästa val för att få till en förändring, enligt Haage.

Sofie Eriksson: "KD vill splittra familjer"

Opinion Folkbladets ledarskribent Sofie Eriksson har siktet på KD:s riksting i Umeå och ställer sig kritisk till partiets ställning kring att strama åt anhöriginvandringen. Frågan har splittrat partiet och Sofie Eriksson menar att de medlemmar som står emot partistyrelsen förtjänar ”all heder”.

Sakine Madon: Rikta i stället ett varmt tack till dina politiker

Opinion Var tredje förtroendevald uppger att de utsatts för trakasserier, hot eller våld i sitt uppdrag. Förövarna bör i stället vara tacksamma över att det över huvud taget finns människor som ägnar sin tid åt att läsa handlingar och förbereda anföranden i viljan av att förändra, skriver UNT:s Sakine Madon.

Peter Franke: Magdalena måste gasa på – inte strama åt

Opinion Finansminister Magdalena Andersson (S) behöver gasa på i den ekonomiska uppförsbacken och ge kommunerna mer pengar, skriver Tidningen Ångermanlands ledarskribent Peter Franke. När var tredje kommun beräknas gå back är det inte läge att spara eftersom behoven inom skola, vård och omsorg växer, skriver han.

Alex Voronov: Känn ingen sorg över dagens Europa

Opinion Eskiltuna-Kurirens Alex Voronovs skriver om årsdagen av Berlinmurens fall. Han är av åsikten att den som jämför Europa för 30 år sedan i dag inte bör vara besviken, och att vissa demokratier visserligen försvagats men knappast knäckts.

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Brexit Valet i Storbritannien
Jeremy Corbyn i London på lördagen. TOBY MELVILLE / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Valet i Storbritannien

Corbyn skriver själv om fiaskot: ”Tar fullt ansvar”

Labourpartiet har ”vunnit debatten” i flera frågor men har inte lyckats omsätta det i en valseger, skriver partiledaren Jeremy Corbyn i en debattartikel i The Observer.

Enligt Corbyn har partiet dragit politiken vänsterut i frågor om offentliga utgifter och klimatkrisen. Men i ett val som kom att handla om brexit var Torypartiet mer framgångsrika i att nå fram till väljarna, skriver han.

Corbyn kritiserar också de etablerade mediernas attacker.

”Den som vill ha verklig förändring kommer att mötas av den samlade mediekårens kraftiga motstånd”, skriver han men tillägger:

”Vi har lidit ett svårt nederlag, och jag tar fullt ansvar för det.”

Igår 21:51
Margaret Thatcher och Ronald Reagan/Donald Trump och Boris Johnson. TT
undefined

Analyser: Konservatismen är inte vad den en gång var

Boris Johnsons valseger i Storbritannien var ytterligare en spik i kistan för Ronald Reagans och Margaret Thatchers konservatism, skriver Stephen Fidler och Gerald Seib i en analys i Wall Street Journal.

Likt Donald Trump är Johnsons version av konservatism tydligt riktad mot arbetarklassväljare, skriver de. Den spelar på oro för hög invandring samtidigt som den lovar välfärdssatsningar. Labour försökte kontra med att lova ännu mer, vilket ledde till frågor om partiets trovärdighet.

Observers Tim Bale håller inte med om den analysen. I hans ögon är Johnson en ganska vanlig brittisk politiker på högerkanten, vars finanspolitiska ideal är att staten ska spendera så lite som möjligt. Han köper inte premiärministerns tal om att ”läka en splittrad nation”.

”Alla hans föregångare gjorde liknande utfästelser utanför 10 Downing Streets trappor, bara för att kliva in genom den blanka svarta dörren och göra i stort sett det motsatta”.

Igår 19:14
Arkivbild. Boris Johnson efter torsdagens valseger.  Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pundet på väg att bli årets bästa valuta efter valspurt

Det brittiska pundet ser ut att avsluta året som den valuta som har utvecklats bäst av alla stora valutor, rapporterar Bloomberg. Hittills i år har pundet stärkts över 4,5 procent mot dollarn, och 3 procent den här månaden.

Nyhetsbyrån noterar att torsdagens val, där det blev en klar seger för Boris Johnsons Toryparti, innebär att en stor risk ur investerarnas synpunkt har försvunnit.

Valutastrategen Marc Chandler menar att ”allt som kunde gå rätt gick rätt” i veckan. Det syntes också i pundkursen, som efter torsdagens val stärktes mot dollarn.

– Folk var trötta på brexit och så glada att få det överstökat, säger han till nyhetsbyrån.

På fredagen backade valutan dock något igen, vilket kopplas till vinsthemtagning. Analytikern Derek Halpenny tror inte på ytterligare förstärkning.

– Det här kan vara allt vi får just nu. Det positiva valresultatet verkar ha varit inprisat i pundet, säger han till sajten Pound Sterling Live.

Igår 10:16
Läs mer om Brexit
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Arkivbild. Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Expert: Troligt att det sker något under juldagen

Om USA inte gör eftergifter i samtalen om kärnvapennedrustning har Nordkorea varnat för en ”julklapp”. Efter den senaste veckans tester, det senaste i fredags, är det troligt att ett vapentest kommer att ske under julen, säger forskaren Ahn Chan-Ihl till AFP.

– Det är väldigt troligt att Nordkorea avfyrar något under juldagen, säger Ahn, som är avhoppare från Nordkorea.

Flera analytiker har spekulerat i att landet i sådana fall skulle kunna avfyra en interkontinental ballistisk robot.

Igår 20:39
Kim Jong-Un och ett tidigare vapentest. Arkivbilder. TT
undefined

Nytt test av Nordkorea – armén är ”redo för allt”

Nordkorea har genomfört ett test vid avfyrningsrampen Sohae, enligt landets statliga nyhetsbyrån KCNA. Testet är det andra på en vecka och det senaste i raden av exempel på de allt mer spända relationerna med USA.

Den nordkoreanska ledningen har gett USA till slutet av året på sig att återuppta samtalen om kärnvapennedrustning sedan de havererade i Sverige i oktober. Arméledaren Pak Jong-Chon varnar USA för att utmana landet.

”Vår armé är redo att göra vad än vår store ledare beslutar”, uppger han enligt Reuters som hänvisar till KCNA.

Igår 15:16
Kim Jong-Un och Kelly Craft TT
undefined

Nordkoreansk ilska efter uttalande om robottester

Nordkorea anklagar USA för ”fientliga provokationer” efter att FN-ambassadören Kelly Craft kallat Nordkoreas robottester för ”djupt kontraproduktiva”, skriver Washington Post.

Nordkorea varnar också för att USA kan ha gått miste om chansen till nya samtal länderna emellan. En icke namngiven talesperson menar att uttalandet har hjälpt landet att fatta ett definitivt beslut i frågan, nu när den tidsfrist som Kim Jong-Un satt upp för USA kommer allt närmare.

Vad det beslutet innebär är ännu inte klarlagt.

12 dec
Läs mer om Nordkoreakrisen
Illustrationsbild, antarktis. Kaspersky Lab / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Världens djupaste ravin har hittats i Antarktis

Det som beskrivs som världens djupaste ravin har hittats i östra Antarktis, skriver flera medier. Ravinen är 3 500 meter djup och ligger i Denmanglaciären.

Forskarna bakom upptäckten skriver i tidskriften Nature Geoscience att ravinen kan bidra till en bättre förståelse för klimatförändringarnas påverkan på glaciärer, bland annat hur glaciärer längs med de transantarktiska bergen skyddas av stabiliserande åsar.

Enligt TT anser forskarna att fyndet visar på behovet av fortsatta och snabba forskningsinsatser på kontinenten.

Igår 20:14
Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kryssningar måste vara hållbara för att locka folk”

Opinion Från och med årsskiftet måste alla kryssningsfartyg och andra typer av fartyg uppfylla nya krav på utsläpp av svaveloxid. Gränsen sänks i hela världen från dagens 3,5 till 0,5 – helt nödvändigt inte bara för miljön utan för branschens överlevnad, skriver Geir Kronbæck, vd på Royal caribbean cruise lines på NWT:s debattsida.

I dag står kryssningsflottan med sina 300 skepp för 0,2 procent av det globala koldioxidavtrycket. Eftersom kryssningsbranschens mål är att ge gästerna en semester med vackra upplevelser kommer mer att göras framöver. Utan vackra destinationer och kristallklart vatten är kryssningsindustrin inte attraktiv för gästerna. Därför måste vi jobba hållbart, menar han.

Igår 18:09
Michelle Obama, Greta Thunberg TT
undefined

Michelle Obamas stöd till Thunberg efter påhoppen

Michelle Obama försvarar Greta Thunberg efter påhoppen från bland annat USA:s och Brasiliens presidenter, skriver CNN.

”Ignorera alla tvivlare och kom ihåg att miljontals människor hejar på dig”, skriver tidigare presidenthustrun på Twitter.

Det var efter att svenska klimataktivisten utsetts till ”Person of the year” av Time Magazine som Donald Trump uppmanade henne att ”ta tag i sina aggressionsproblem och gå på bio med en kompis”. I tisdags kallade brasilianska presidenten Jair Bolsonaro henne för en snorunge.

Igår 07:34
Läs mer om Klimatförändringarna