Greta Thunberg under en klimatdemonstration i North Carolina i USA.  CHRIS KEANE / TT NYHETSBYRÅN
Sverige och klimathotet

Ledare: Sätt politiskt fokus på unga klimataktivister

Opinion Språkförskola, ”hotet” mot svenska traditioner och jakten på de unga väljarna är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat sex av dagens mest intressanta ledartexter.

Daniel Braw: Språkförskolan blir dyr för kommunerna

Opinion Reformen med att införa språkförskola för att nyanländas barn ska lära sig svenska är en åtgärd som innebär nya kostnader och fördjupar rekryteringsproblemen för kommunerna. Det menar Daniel Braw i en ledare i Barometern. ”Vem som ska undervisa i dessa grupper och hur är en helt öppen fråga. Målkonflikten är uppenbar”, skriver Braw.

Mikael Hermansson: Politiker är dåliga poliser

Opinion För att minska våldet har polisen och politikerna sina sina giva roller att spela, skriver Mikael Hermansson i Borås Tidning. Han menar att debatten i högre utsträckning nu kretsar kring att skapa en polarisering. ”Det är som om själva syftet med hur debatten förs är att skapa splittring, för att den vägen kunna nå opinionsmässiga framgångar.”

Eva Bofride: Vår nya julsed – hotet mot våra traditioner

Arkivbild.  Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN

Opinion Debatten om allt som riskerar att tas ifrån oss gällande våra högtider är en ny julsed, skriver Eva Bofride i Hallands Nyheter. Hon lyfter det senaste exemplet där det målades upp att Skolverket ville stryka nationalsången ur läroplanen och kritiserar medier för att bidra till en fördumning av debatten.

Roland Spånt: Ska Centern få förstöra mer?

Opinion Välfärden hotas och redan nästa år kan 30–50 kommuner tvingas göra drastiska nedskärningar av den service som de erbjuder, skriver Roland Spånt i Värmlands Folkblad. Han skyller många av problemen på Centerpartiet som han menar har en total övertro på att marknadskrafterna ska lösa alla problem.

Kata Nilsson: När ska partierna börja fokusera på förstagångsväljarna?

Opinion Det är dags för partierna att släppa tävlingen med Sverigedemokraterna om att diskutera flyktingfrågan och i stället fokusera på förstagångsväljarnas frågor, skriver Kata Nilsson i Västerbottens Folkblad. Hon lyfter de tusentals unga som klimatdemonstrerar. ”De hade inte rösträtt senast, men det har de kommande val. Och deras röster ställer krav på politiken”.

Liberalerna hotar att avgiftsbelägga vägarna

L-ledaren Nyamko Sabuni.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Opinion Bilpendlare mellan Linköping och Norrköping kan drabbas om Liberalernas förslag med att avgiftsbelägga vissa motorvägar blir verklighet, skriver Corren i en ledare. ”De avgifter som framställs som spetsiga verktyg i den sociala ingenjörens händer är i själva verket trubbiga”, skriver ledarsidan.

Om lokala ledarsvepet

Opinion Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Den ostylade lägenheten. Mäklarbild.
Bopriserna

Ostylad vindsvåning på Söder årets mest klickade

En söderlya med renoveringsbehov blev årets – och tidernas – mest klickade objekt på Hemnet. Det framgår av bostadssajtens årskrönika 2019.

Det tidigare rekordet var från 2014 då det så kallade paprikahuset drog 452 000 klick.

Nu har paprikarekordet slagits av en mycket nedgången lägenhet på Södermalm i Stockholm som drog över 485 000 klick.

Det var i mars som bostaden låg ute till försäljning med en annons som stack ut ur mängden.

– Den här bostaden är inte paketerad enligt vår annars framgångsrika fotomanér och går tvärtemot det man vanligen ser på Hemnet, det skapar en nyfikenhet och ett intresse, sa ansvarig mäklare Fanny Strand till branschtidningen Mäklarvärlden.

Paprikahuset var en annons i december 2014 där bilderna piffats upp med enorma mängder paprikor

34 min
TT
undefined

Hemnet: Bostadspriserna kommer att stiga nästa år

”Sammantaget finns det ett antal faktorer som talar för att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga under 2020”. Så säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Dagens Industri.

Tell säger att bostadsmarknaden återhämtat sig i år och att affärerna gått snabbare. Dessutom har både priserna och budpremierna stigit.

Han motiverar också sin optimism kring nästa år med att allt fler bostadsköpare tror på stigande bopriser. I januari i år trodde 15 procent av köparna på stigande priser – nu ligger den siffran på över 30 procent.

Idag 06:25
Läs mer om Bopriserna
En kvinna på ett äldreboende. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om äldrevården

Sex av tio kommuner skär ner på äldreomsorgen

Sex av tio kommuner gör i år besparingar på den nämnd som har hand om äldreomsorgen, rapporterar Kommunalarbetaren som granskat nämndernas budgetar. Totalt 180 av landets 290 kommuner berörs.

Några av konsekvenserna är minskad bemanning, vikariestopp och mer helgjobb för de anställda. Därtill räknas nedläggning av boenden och kortare tid för till exempel duschning och städning i hemtjänsten.

Dessutom hade en stor del av kommunerna förra året underskott i de aktuella nämnderna – totalt rör det sig om ett underskott på 1,8 miljarder. Enligt tidningen motsvarar det nästan 2 000 platser på särskilda boenden i äldreomsorgen.

3 tim
Ett äldre par håller varandra i hand.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pressat läge för äldrevård: ”Går hem och gråter”

En av de kommuner som gör besparingar på äldreomsorgen i år är Hörby, som försöker parera ett underskott på 25 miljoner kronor. Det rapporterar Kommunalarbetaren.

Läget i Hörby är pressat och socialchefen Eva Klang Vänerklint liksom fackförbundet Kommunal menar att det inte finns mycket mer att spara in på. Till exempel är schemat slimmat i hemtjänsten och man tar inte in vikarier om någon i personalen är sjuk.

– Jag pratade med en undersköterska nyligen som sade att jag orkar inte mer, jag går hem och gråter på kvällen, säger Ingrid Olsson, ordförande för Kommunal i Hörby.

3 tim
Läs mer om Debatten om äldrevården